Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Schreeuwen tegen je kind: 6 redenen om daarmee te stoppen

'STOPPEN, NU!' Geen enkele ouder wil tegen zijn kind schreeuwen, maar soms lopen de frustraties zo hoog op, dat je tegen hem uitvalt. Toch kun je dat maar beter niet doen, als is het maar omdat je kind er niet beter van gaat luisteren.

Advertentie

Na vijf keer rustig vragen en een strenge blik, wil je kind nog steeds niet luisteren. Uit onmacht verhef je jouw stem. Je wil het misschien niet en toch gebeurt het. En ja, soms luistert je kind dan ineens wél. Toch is schreeuwen naar je kind niet de manier, stellen experts. Als er structureel tegen een kind geschreeuwd wordt, kan hij daar op latere leeftijd zelfs last van hebben.

 Lees ook: Werkt een time-out om je kind te kalmeren?

Redenen om te stoppen met schreeuwen

Vooropgesteld: elke ouder schreeuwt wel een keer naar zijn kind, en dat is niet meteen een ramp. Vooral niet als je daarna sorry zegt voor je reactie. Maar structureel schreeuwen kan wel degelijk schadelijke gevolgen hebben. Zes redenen om niet (meer) te schreeuwen tegen je kind:

 1. Hij gaat er niet beter van luisteren
  Na je uitbarsting gaat hij ineens wel braaf aan tafel zitten: schreeuwen lijkt soms te werken, maar vergis je niet. Ja, het stopt vaak tijdelijk het gedrag dat je boos maakt, maar om de verkeerde redenen. Schreeuwen zorgt ervoor dat je kind uit angst stopt met zijn gedrag: hij wil gewoon dat zijn vader of moeder stopt met schreeuwen. Het is niet omdat hij daadwerkelijk een beslissing heeft genomen om zijn gedrag te verbeteren. Een volgende keer vertoont je kind dus opnieuw hetzelfde gedrag.Tip: Het boek ‘How2talk2kids’ leert je hoe je beter om kunt gaan met de negatieve gevoelens van je kind.
 2. Hij raakt eraan gewend
  De eerste keer dat je tegen hem uitvalt, doet hij waarschijnlijk meteen wat jij wil. Maar hoe vaker je schreeuwt, hoe minder effect dit heeft. Het creëert vaak een voortdurende cyclus: hoe meer ouders schreeuwen, hoe slechter kinderen zich gaan gedragen, wat op zijn beurt weer leidt tot meer schreeuwen. Hij raakt aan het geschreeuw gewend, en dat is waarschijnlijk het laatste dat je voor je kind wil.
 3. Hij wordt er een angstig kind door
  Een gevolg van het schreeuwen is dat een kind alles gaat voor doen de goedkeuring van zijn ouders, stelt orthopedagoog-generalist Renske de Snoo. Hij heeft namelijk continu het gevoel dat hij het niet goed doet. Daarom vraagt hij steeds om bevestiging, om te checken of zijn ouders nog wel van hem houden.
 4. Hij gaat ervan liegen
  Dagelijks tegen een kind schreeuwen, levert volgens onderzoek een kind op dat veel liegt. Doordat hij bang is om de volle laag te krijgen, zal hij dingen stiekem doen en jokken.
 5. Hij kan op latere leeftijd gedragsproblemen krijgen
  Uit meerdere studies blijkt dat kinderen waartegen regelmatig geschreeuwd is, op latere leeftijd agressief en defensief reageren. Ook hebben ze meer kans op een depressie en concentratiestoornissen.
 6. Hij heeft meer kans op hart- en vaatziekten
  Baby’s van moeders die vaak schreeuwen toen ze huilden, bleken op hun vijfde of zesde een hogere bloeddruk te hebben dan baby’s van moeders die dat niet hadden gedaan. Dat blijkt uit onderzoek van het Amsterdam UMC. Zelfs een iets verhoogde bloeddruk heeft invloed op de gezondheid, zeker als die al op zo jonge leeftijd begint. Het is op den duur een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten.

Tip: Grenzen stellen: hoe zorg je dat je kind zich aan de regels houdt?

5 tips om te stoppen met schreeuwen

Het is duidelijk: schreeuwen tegen je kind kun je beter niet doen. Maar hoe voorkom je dat je jouw geduld verliest? Een paar tips:

Advertentie
 1. Niet dreigen
  Geef waarschuwingen en herinneringen, maar laat bedreigingen achterwegen.
 2. Maak contact
  Als je kind de eerste keer dat je iets zegt niet luistert, loop dan naar hem toe. Vraag om zijn aandacht, maak oogcontact en spreek stevig maar zachtjes.
 3. Tot tien tellen
  Tel tot tien als een situatie uit de hand dreigt te lopen. Dit geeft je de kans om iets rustiger te worden en perspectief te herwinnen, voordat je uit je slof schiet.
 4. Ken de regels
  Maak duidelijke huisregels, schrijf ze op en hang de lijst op een prominente plaats, zodat iedereen ze kan zien.
 5. Wees consequent
  Leg je kind vooraf uit wat de negatieve gevolgen zijn als hij zich niet aan de regels houdt. Om te laten zien dat je meent wat je zegt, hou je je hier ook echt aan.

Lees meer: Over deze 5 dingen ruziën kersverse ouders het meest

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Nu.nl, Trouw, NRC – Beeld: Getty Images

Emma de Wijer

Redactioneel – Offer – Vakantie

Vakantie Center Parcs

Heerlijke vakantie met kinderen
Boek nu