1. Slaap
Of beter gezegd, een gebrek aan slaap. Jullie hebben regelmatig ruzie over wie er vannacht het meest uit is geweest om de speen terug te stoppen, wie vanochtend dus iets langer in bed mag blijven liggen en hoe jullie het voor elkaar krijgen om toch allebei tenminste aan zes uur slaap te komen. De oplossing? Probeer elkaar te ontzien. Als jij degene bent die er het minst vaak is uitgegaan, ga dan zonder mokken om zes uur je bed uit als je baby begint te brabbelen omdat hij honger heeft. En spreek af dat jullie het de volgende nacht juist andersom doen. Zo kun je om de nacht toch een flink aantal uur slaap pakken en zal je zien dat jullie allebei weer wat vrolijker de dag doorkomen. Slaapt jullie baby ook niet door? Columnist Jan Versteegh heeft een gouden (relatie)tip!
2. Schoonmaken
Een enorme berg wasgoed, stofzuigen en o ja: ook de badkamer moet eigenlijk écht wel even gedaan worden. Maar ja: wie pakt die klussen op en nog belangrijk: wanneer? Want: jullie hebben al zo weinig me-tijd en om die paar minuten vrije tijd nu te spenderen aan schoonmaken… Probeer daarom een systeem te bedenken waar jullie allebei vrede mee hebben. Jij accepteert het feit dat hij af en toe zijn vaat laat staan, maar in ruil daarvoor maakt hij het bed op.
Lees ook: 'Ouders, stop met alles organiseren en opruimen'
3. Seks
Je hebt er niet zo lang geleden iets met het formaat van een cantaloupe meloen uitgeperst, dus het is niet zo vreemd dat je even geen behoefte hebt aan seks. Bovendien ben je zo vermoeid door al die gebroken nachten dat je ook niet bepaald puf hebt. Je partner denkt daar misschien heel anders over. Wat nu? Probeer elkaar op een andere manier tegemoet te komen. Geef je partner een keer een uitgebreide massage en knuffel elkaar regelmatig. Een goede zoen kan ook al wonderen doen. Geen zin in seks na de bevalling? Dit zeg je tegen je partner
4. Bezoek
Een schoonmoeder die wekelijks langskomt om te helpen, klinkt misschien als een goed idee maar in de praktijk kan dit flink tegenvallen. Je vindt het vervelend dat ze zich overal mee bemoeit, of dat ze je baby net iets anders verzorgt dan jij normaal doet. Hetzelfde kan natuurlijk ook voor je partner gelden: misschien werken jouw ouders hem ook wel op de zenuwen. Maak duidelijke afspraken met elkaar over wie wanneer langskomt en hoe lang ze over de vloer zijn.
Lees ook: Band met schoonmoeder vaak (nog) slechter na geboorte kind, zeggen onderzoekers
5. Wie de luiers verschoont
Tja, niet het leukste klusje. En misschien doe jij het net iets vaker omdat het dan wat sneller gaat en je daarna een iets minder grote ravage in de luieremmer aantreft. Maar als je de luier steeds blijft verschonen, is het niet gek dat je partner steeds langer over een luier gaat doen. Kwestie van de luiers eerlijk verdelen. Kun jij in die tijd rustig even een bakje koffie drinken. Win-win, toch?
Lees ook:
Auteur: Erandi Godinez – Bron: Purewow – Beeld: Shutterstock