Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Schuldgevoelens in de zomervakantie die je vast herkent

Moeders en schuldgevoel: het is een bekende combinatie. Ook tijdens een heerlijk warme zomer is er genoeg waar we ons tekort in voelen schieten. Terwijl dat natuurlijk totaal onnodig is.

Advertentie

Veel moeders willen het allemaal zo graag perfect doen, waardoor ze zich vaak – volledig ten onrechte – schuldig voelen als het anders loopt dan ze hadden gedacht. Deze zomer-schuldgevoelens komen je misschien wel bekend voor. Terwijl je ze echt niet hoeft te hebben.

 1. Geen zin om te zwemmen

  Schuldgevoel omdat je geen zin hebt om de hele dag met je kind in dat net iets te koude zwembad te liggen. Een verfrissende duik tussen het zonnen door is fijn, maar als het aan je kind ligt, sta je non-stop in het zwembad met een bal over te gooien tot je onderkoeld bent. Zit er niet mee als je eens een waterbalspelletje overslaat, daar zijn vakantievriendjes voor. En anders kan je partner vast ook een zwemshift nemen.

 2. Je kind is verbrand

  Stel: je hebt net twee vierkante millimeter overgeslagen met insmeren en nu is je kind precies daar verbrand. Kan een keer gebeuren hoor, daar hoef je je niet meteen ontzettend schuldig over te voelen. Goed met aftersun smeren en het leed is zo voorbij.

  Tip: Zorg dat je altijd genoeg zonnebrand bij je hebt om niet mis te grijpen

  Advertentie
 3. Te veel ijs

  Voel je je schuldig omdat hij drie ijsjes op heeft (het was zo warm dat hij bleef zeuren)? Gewoon extra goed tandenpoetsen en ook regelmatig wat fruit geven. Die ene keer kan echt geen kwaad. In de zomervakantie mag je de regels best wat losser laten.

Je kind insmeren, dit zijn 5 spelletjes om het makkelijker en leuker te maken.

 1. Bso of crèche

  Voel je je schuldig als je je kind naar de crèche of vakantie-bso brengt, omdat je nu eenmaal toch moet werken in de zomervakantie? Nergens voor nodig. Waarschijnlijk is het een stuk rustiger op de opvang en krijgt je kind extra aandacht van de leidsters. Ze doen buiten vast allemaal leuke (water)spelletjes met elkaar, waardoor je kind het zo naar zin heeft dat hij niet eens met je mee naar huis wil als je hem komt ophalen. Dit zijn 10 leuke waterspelletjes voor buiten. 

 2. Te laat naar bed

  Last van een schuldgevoel als je kind onhandelbaar is, omdat je hem de avond ervoor tot 21.30 uur liet buitenspelen? Ach ja, je bent zelf ook weleens een dag brak na een avond te laat naar bed (en iets te veel wijn). Toch had je die avond niet willen missen. De volgende dag iets eerder naar bed en er is niets meer aan de hand.

 3. Televisie

  Het is stralend weer, maar je kind zit al heel de middag voor de tv. Hij vindt het leuk, en jij hebt een lekker rustig middagje in de tuin. Niets om je schuldig over te voelen. Jullie zijn deze vakantie vast al veel op pad geweest. Elke dag strand of zwembad hoeft echt niet.

 4. Tijdschrift

  Schuldgevoel als je liever je tijdschrift leest dan een zandkasteel te bouwen? Je hoeft echt je kind niet continu te entertainen. Pedagogen roepen zelfs massaal dat vervelen goed is voor een kind.

 5. Snauwen

  Het is echt niet gek als je een keer tegen je kind snauwt omdat 24/7 familytime je soms wat op de zenuwen werkt. Begrijpelijk dat je lontje wat korter wordt als je al een paar weken steeds met je gezin bent. Gun jezelf af en toe een middagje alleen – en gun dat je partner ook – en je kunt er weer helemaal tegenaan.

 6. Zand eten

  Je kijkt één seconde niet en je dreumes heeft een hap zand (inclusief mier) doorgeslikt. Ach ja, zand en mieren zijn gelukkig niet giftig. Goed voor de weerstand, niet?

 7. Muggenbulten

  Zit je kind onder de muggenbulten terwijl je allerlei middeltjes hebt geprobeerd om dat te voorkomen? Heel vervelend, maar het is niet direct iets waar je je schuldig over hoeft te voelen. Als je een sluitende manier wist om muggenbulten te voorkomen, was je miljonair.

  Lees ook: Zo kom je prikproof de zomer door

Moederlijk schuldgevoel is niet logisch. Wel begrijpelijk. Wees mild voor jezelf, houd van je kind, doe wat je kunt en het komt helemaal goed. Echt.
Ouders van Nu product – Van buik tot baby

Antwoord op al je vragen over zwanger worden, zwanger zijn én bevallen!

€27,50
Bestel nu