Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Verloskundige Djanifa: 'Hoog tijd voor voorlichtingsposters waar iedereen zich in herkent'

In Nederland is te weinig voorlichtingsmateriaal over zwangerschap te vinden dat een goede afspiegeling is van de maatschappij. Verloskundige Djanifa da Conceicao uit Rotterdam maakte daarom met Atelier Mayura posters voor zorginstellingen waarop onder andere de foetale ontwikkeling van baby's van verschillende etniciteiten is te zien.

Advertentie

De posters uit de ‘Diversity Art Line’ onderscheiden zich door mensen te laten zien van verschillende achtergronden. Zo kun je bijvoorbeeld de melanine ontwikkeling volgen van een baby. Op de posters wordt stilgestaan bij verschillende ontwikkelingsmijlpalen zoals: de hartactie bij zes weken, de twee hersenhelften bij week acht, het verdwijnen van de dooierzak bij week twaalf en de ontwikkeling van gezichtshaar.

Geboortezorg moet afspiegeling zijn van maatschappij

Uit een eerdere studie komt naar voren dat ouders met een migratie-achtergrond minder goede zorg krijgen. Het ontbreken van opleidingsmateriaal en voorlichtingsmateriaal speelt hierbij een rol. ‘Wij zijn van mening dat de geboortezorg een afspiegeling moet zijn van onze maatschappij en dat dit nu juist mist in het huidige beeld’, aldus Da Conceicao.

Lees meer: Black Maternal Health Week: wat je moet weten

Er was weinig materiaal

Veel posters die vandaag de dag in praktijken hangen zijn niet representatief voor de hele samenleving. ‘Daar maakte ik mezelf ook schuldig aan, want er was weinig materiaal te vinden. Daarom heb ik de handen ineengeslagen met Atelier Mayura om voorlichtingsposters te maken voor verschillende afkomsten. De geboortezorg moet een afspiegeling zijn van onze maatschappij en representatief voorlichtingsmateriaal is hierbij noodzakelijk.’

Advertentie

De poster is hier te bestellen.

Beeld: VerlosMoederAtelier Mayura

Danique Beijer

Ouders van Nu product – Doodmoe & Dolgelukkig

De leukste voorbereiding op het vaderschap

€18,99
Bestel nu