Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Waarom het geweldig is om eerst oom of tante te zijn

Oom en tantes hebben de lusten maar niet de lasten van het hebben van kinderen. Hun takenpakket bestaat voornamelijk uit spelen, kattenkwaad uithalen, verwennen en gek doen. Maar wat zijn de voordelen en valkuilen? Wij vroegen het twee ervaringsdeskundigen en familiepsycholoog Dave Niks.

Advertentie

Het is volgens familiepsycholoog Dave Niks goed om te beseffen dat de rollen van tantes en ooms kunnen verschillen. ‘Net zoals bij opa’s en oma’s is de één leuker met kinderen dan de ander. De een heeft meer met kinderen of heeft meer vrije tijd om met ze door te brengen.’ Het is fijn als jouw kind een goede band heeft met zijn oom of tante, maar als dat niet zo is, is dat ook geen probleem. ‘Dan leren kinderen dat het leven niet alleen om hen draait.’

Lees ook: Rol van opa en oma in de opvoeding

Voordelen

 1. Je kunt stiekem afkijken
  Hoe verloopt een zwangerschap en bevalling? En wat verandert er in je leven zodra je kinderen hebt? Het ouderschap is niet niks en het is fijn dat jij iemand hebt waar je het kunstje een beetje kunt afkijken mocht je kinderen willen. Zo zie je wat jou te wachten staat en kun je leren van de fouten die zij maken.
 2. Oefening baart kunst
  Niet alleen kun je afkijken, maar ook alvast in de praktijk oefenen met je neefje of nichtje. Hoe doe je nou zo’n luier om? En hoe krijg je een baby stil? Jij weet dit allemaal al voordat je zelf een kind hebt.
 3. Wel de lusten, niet de lasten
  Kroelen, lachen, kattenkwaad uithalen en spelen: jij doet het allemaal met je neefje of nichtje. Maar poepluiers verschonen of dealen met hysterische huilbuien: dat mag jouw broer of zus doen.
 4. Je wordt met applaus onthaald
  Niet alleen je nichtje of neefje vindt het heel gezellig dat jij er bent, ook je broer of zus is enorm blij dat jij er bent (want: zij hebben een momentje rust). En zeg nou zelf: niets is fijner dan een warm welkom!
 5. Jij kunt op alles ‘ja’ zeggen
  Een middagje oppassen is geweldig. Je hoeft de kinderen alleen even voor een paar uur veilig te houden en daarna lever je ze heelhuids af bij je broer of zus. Nog snel een zakje snoep of dat net te grote ijsje vlák voor het eten? Ja, natuurlijk mag dat. Opvoeden behoort niet tot jouw takenpakket. Dus kun jij op vrijwel alles ‘ja’ zeggen. Fijn!
 6. Toekomstige oppas
  Als je lief voor je neefje of nichtje bent, zijn ze later vast en zeker bereid om op te passen op jouw eventuele eigen kinderen. Komt dat nog eens goed uit!
 7. Geen zeurende ouders
  Jouw ouders hebben de titel opa en oma al in de wacht gesleept, dus ze hoeven nooit meer te vragen om kleinkinderen. Ze hebben er immers al een! Scheelt vervelende vragen tijdens het kerstdiner.
 8. Geld besparen
  Een box, rompers, draagzak, kinderwagen, autostoel: allemaal voorbeelden van spullen die je voornamelijk in het eerste levensjaar van je kind gebruikt en daarna vrijwel niet meer. Krijg jij een kind na je broer of zus? Dan kun jij lekker shoppen in hun opslag. En geloof ons, dat scheelt jou een heleboel centen.

Ook interessant: ‘Hans en Marian zijn de ouders die ik nooit heb gehad’

Valkuilen

Naast alle leuke voordelen, zijn er ook dingen die belangrijk zijn om op te letten als je oom of tante wordt. Familiepsycholoog Dave Niks legt uit:

 1. Romantiseren of problematiseren
  ‘Natuurlijk is het een groot voordeel dat je wel de lusten hebt en niet de lasten. Maar het zijn van een oom of tante kan je ook een vertekend beeld geven. Je maakt als oom of tante van heel dichtbij mee hoe het is om een kind te hebben en maakt daarbij ook kennis met alles wat daarbij komt kijken. Toch is het belangrijk om niet te vergeten dat ieder kind en iedere situatie anders is. Als oom of tante kun je het ouderschap romantiseren, maar je kunt het ook problematiseren als er bijvoorbeeld iets niet goed gaat bij jouw broer of zus.’
 2. Verwachtingen managen
  ‘Bij het eerste (klein)kind in de familie, is het vaak zo dat iedereen een rol speelt. Opa’s en oma’s kiezen voor een oppasdag en tantes en ooms gaan maar al te graag lekker op pad met de kleine. Het kan zijn dat tegen de tijd dat je zelf een kind krijgt, iedereen het al erg druk heeft met eigen kinderen of eerdere afspraken. Het is daarom goed om je verwachtingen te managen en er niet klakkeloos van uit te gaan dat dat bij jou ook wel zal gebeuren. Situaties kunnen veranderen ook opa’s en oma’s kunnen of willen niet meer doen en dat is hun goed recht.’
 3. Geen opvoeder
  ‘Het is als oom of tante goed om je te realiseren dat je geen opvoeder bent. Dat geldt overigens ook voor opa’s en oma’s. Natuurlijk wil je helpen en doe je het met goede bedoelingen, maar het ‘bemoeien’ met de opvoeding blijkt in de praktijk een bron van conflict. En hoe leuk is het dat jij degene bent die jouw neefjes en nichtjes kan verwennen met dingen die ze thuis niet mogen. Dat vindt elk kind geweldig.’

Beeld: GettyImages

Advertentie

Danique Beijer

Redactioneel – Offer – Vakantie

Vakantie Center Parcs

Heerlijke vakantie met kinderen
Boek nu