Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
peuter is ziek
door

Waarom zijn deze maanden vaak een grote ziekenboeg?

Kinderen met snottebellen, hoestbuien en buikpijnen, je hoort het momenteel overal om je heen. Waarom zijn er in de herfst en winter altijd zo veel zieken?

Advertentie

Veel ouders zullen het inmiddels hebben gemerkt: in deze tijd van het jaar vliegen de virussen ons om de oren. Hoe komt het dat er in de herfst en winter vaak zo veel zieken zijn? In deze tijd van het jaar zitten we weer meer binnen en dichter op elkaar, vertelt huisarts Kimberley de Wit. Juist als het koud is, houden we de ramen dicht. Een virus verspreidt zich gemakkelijker als mensen vlak bij elkaar zitten in slecht geventileerde ruimtes, denk aan kinderen op school of op het kinderdagverblijven. Dat is een van de redenen dat ziekten als griep en buikgriep in de koude periodes vaak meer voorkomen dan in de rest van het jaar.

Zie ook: Pompoenpitten en probiotica: 10x zo verhoog je de weerstand van je kind

Virus houdt van kou

Wat meespeelt, is dat veel virussen dol zijn op herfst- en winterweer. Luchtwegvirussen, zoals het griep- en het coronavirus, gedijen goed in de kou en houden van droge lucht. En dat is precies het weer wat we in de winter vaak hebben. Binnen in huis is het al helemaal droog, met de verwarming die vaak aan staat en de ramen die dicht zitten. In deze omstandigheden kunnen de virussen zich goed verspreiden, met als gevolg meer zieken.

Virus blijft langer zweven

Hoe werkt dit precies: wat doet droog weer met de virussen? Sommige virussen, zoals het griepvirus, worden overgedragen via vochtdruppeltjes die een zieke verspreidt door bijvoorbeeld te hoesten of te niezen. Ze kunnen uren in de lucht blijven hangen. In droge lucht verdampt een deel van het vocht, waardoor de virusdeeltjes langer blijven zweven en dus meer kans hebben om een ander ziek te maken.

Advertentie

Lees meer: Hoe werkt het afweersysteem van je kind?

Weerstand opbouwen

In de zomer daarentegen is de lucht vaak lekker warm en vochtig. Hier kunnen veel virussen niet tegen, waardoor er dan minder kinderen ziek zijn. Het komt dus vanzelf goed, maar we moeten nog even doorbikkelen. Nog een opsteker: het doormaken van een infectie zorgt er bij je kind voor dat antistoffen worden aangemaakt. Het ziek zijn geeft hen weerstand waardoor het virus hen een volgende keer niet zo ziek maakt.

Bron: RTL NieuwsBeeld: GettyImages

Redactioneel – Offer – Geboortekaartje

Geboortekaartjes

Mooiste kaart voor je kindje
Bekijk hier