Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Waarom je baby stopt met huilen als je met hem rondloopt

De stappenteller van jonge ouders draait non-stop overuren. Dat is geen toeval: een huilende baby wordt vaak rustig als je met hem aan de wandel gaat. Maar waarom kalmeert een huilende baby sneller als je staat en rondloopt? Daar is een verklaring voor.

Als je baby huilt, voel je met elke vezel in je lichaam dat je hem moet troosten. Instinctief ga je naar hem toe, til je hem op en loop je met hem heen en weer. Dat blijkt te werken: een baby wordt vaak rustig als je met hem gaat staan en rondloopt. Het is dan ook geen toeval dat je dit automatisch doet.

Advertentie

Lees ook: Hoe ga je om met een huilbaby? Jeugdarts Nelleke de Kom vertelt wat je kunt doen als je baby niet stopt met huilen

Hartslag daalt

Als je een huilende baby wil kalmeren, kun je veel beter met hem rondlopen dan stil staan of hem zittend troosten. Rondlopen blijkt namelijk een kalmerende reactie op hem te hebben: zijn hartslag daalt waardoor hij meer ontspant. Daardoor zal hij ook (eerder) stoppen met huilen.

Evolutie

Volgens Japanse wetenschappers heeft dat te maken met de evolutie. In de oertijd tilde een moeder haar kind direct op zodra er gevaar dreigde, om hem snel te kunnen meenemen. Het kind hield zich rustig en dat gaf moeder de tijd om zich samen met haar kind in veiligheid te brengen.

Natuurlijke reactie

Grappig genoeg hebben andere zoogdieren dezelfde reactie. Muizenbaby’s krijgen ook een vertraagde hartslag zodra ze worden opgepakt door hun moeder. Dezelfde kalmerende reactie zien we bij leeuwen en panda’s, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Je kunt dus wel stellen dat het optillen en rondlopen met een baby een natuurlijke reactie is van elke ouder.

Je intuïtie klopt

Een mooie conclusie die je aan deze verklaring kan verbinden, is dat je als ouder instinctief al weet wat je moet doen. Van de manier waarop we tegen baby’s praten tot hoe we ze troosten, we doen het hoe het hart ons ingeeft. En dat blijkt (bijna altijd) de juiste manier.

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Motherly – Beeld: Getty Images