Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Waarom je een baby in de eerste zes maanden vaak onnodig wakker maakt

Veel kersverse ouders worstelen ermee: je baby was aan het slapen, maar begint te woelen en slaakt soms een kreet. Een Amerikaanse moeder kwam er pas bij haar vierde kind achter dat ze haar baby's in de eerste zes maanden onnodig wakker maakte. Nu deelt ze dit weetje, zodat andere ouders niet dezelfde fout hoeven te maken.

Advertentie

Je baby ligt te woelen, slaakt af en toe een kreet en soms gaan zijn ogen wat open: het lijken signalen te zijn dat hij wakker is. Het moment om je baby uit de wieg te halen, dacht Chrissy Horton altijd. Tot de Amerikaanse moeder er bij haar vierde baby achterkwam dat ze hem hiermee juist onnodig wakker maakt. Dat je baby veel beweegt in zijn bedje, betekent namelijk niet meteen dat hij ook wakker is.

Tip: Fijne babyslaapzakken van verschillende merken vind je hier

Slaapfeit dat je eerder had willen weten

Chrissy leerde dankzij TikTok een cruciaal weetje over de slaapcyclus van baby’s tot zes maanden kennen. ‘Vertel me dat ik niet de enige ouder ben die dit nu pas weet over pasgeboren baby’s’, zegt ze in haar eigen TikTok-video. ‘Ik heb vier kinderen, en het had me zo veel bespaard als ik dit eerder had geweten.’ Dat is ook de reden dat de moeder het slaapweetje deelt op sociale media.

Slaaptips nodig? 6 manieren om je baby beter te laten slapen

Advertentie

Waarom je jouw baby soms onnodig wakker maakt

De slaapcyclus van baby’s tot zes maanden verloopt namelijk anders. Er zijn slechts twee fases: een ‘actieve slaap’ en ‘stille slaap’. De actieve slaap is vergelijkbaar met de REM-slaap bij volwassenen. Je baby kan regelmatig snelle oogbewegingen maken, geluid maken, bewegen of lachen terwijl hij slaapt. De ademhaling kan onregelmatig of snel zijn. Soms lijkt je kind zelfs wakker te zijn (zijn ogen kunnen wat open gaan), terwijl hij eigenlijk nog slaapt. En daar kun je een fout maken: je pakt hem op. Zo maak je hem wakker, terwijl hij anders juist in een stille slaap zou zakken.

Meer lezen: Er zijn 6 soorten slapers. Ontdek hier welk type slaper jouw kind is

Stille slaap is een stuk dieper

De stille slaap is namelijk wat dieper, hij wordt dan ook niet zo snel wakker. Je baby ligt stil, ademt rustig, maakt minder geluid en beweegt amper. Het is duidelijk dat hij ‘echt’ slaapt, en je zou hem dan ook niet zomaar uit zijn wieg tillen.

Baby’s tot zes maanden liggen vaak te woelen

Wat veel (kersverse) ouders niet weten is dat de verdeling ongeveer 50 procent actieve slaap en 50 procent stille slaap per slaapcyclus is. Volwassenen brengen zo’n kwart van hun slaaptijd in de REM-slaap door. Bij baby’s ligt dat met 50 procent aanzienlijk hoger. Dat je baby dus regelmatig ligt te woelen in zijn bed, is helemaal niet gek. Pak hem dan ook niet meteen op, maar kijk even aan of hij in een stille slaap zakt. Mocht dit niet zo zijn dan kun je hem natuurlijk altijd nog oppakken.

Advertentie

Tip: Dit zijn de meest voorkomende slaapproblemen bij baby’s

@hortonlane##takingcarababies knows so much when it comes to newborns! ##newbornsleeptips ##learnontiktok ##tiktokpartner ##babyregistrymusthaves ##newborncare♬ original sound – Chrissy Horton


Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Getty Images