Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Waarom we beschuit met muisjes eten bij een geboorte (en alleen in Nederland)

Als je op kraambezoek gaat, weet je een ding zeker: dat je beschuit met muisjes krijgt. Het is een oer-Hollandse traditie wanneer er een baby is geboren. Maar waarom eigenlijk, en waar komt deze traditie vandaan?

Wanneer de baby is geboren, haasten kersverse ouders zich naar de winkel om beschuit en muisjes te kopen. Deze lekkernij geef je aan vrienden en familie die de pasgeboren baby komen bewonderen. En dat is hartstikke Nederlands: in geen enkel ander land eten ze beschuit met roze of blauwe muisjes bij een geboorte.

Advertentie

Oer-Hollandse traditie

Het is een bijzondere en oer-Hollandse traditie, die niet helemaal uit de lucht komt vallen. De muisjes worden gemaakt van anijszaadjes, die gaven ze al aan het einde van de middeleeuwen aan de pas bevallen moeders. Anijs helpt namelijk bij het stimuleren van de aanmaak van moedermelk.

Dat was in die tijd broodnodig, omdat er nauwelijks alternatieven waren als de moedermelk niet goed op gang kwam. Vanaf de achttiende eeuw werd anijszaad niet alleen meer door de moeder gegeten, maar ook door het kraambezoek. Weer een eeuw later kwam het beschuit erbij en vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw werden de muisjes blauw, roze en wit gemaakt.

Muisjes voor vruchtbaarheid

Over de reden dat anijszaadjes muisjes worden genoemd, bestaan verschillende verhalen. De een zegt dat dit komt doordat het steeltje uit het bolletje steekt, en daarmee op een muisje lijkt. De ander zegt dat het staat voor vruchtbaarheid, omdat de muis zich razendsnel kan voortplanten.

Nationale bekendheid

Beschuit met muisjes kreeg pas écht nationale bekendheid in 1938, bij de geboorte van prinses Beatrix. Bij een grote publiciteitsstunt werd een groot blik met oranje geboortemuisjes aangeboden op paleis Soestdijk. Dat bleek een schot in de roos. Sindsdien smeren we allemaal een laag boter op een beschuit, die we vervolgens met muisjes bestrooien.

Ook leuk om te lezen:

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD, RTL Nieuws – Beeld: Getty Images