Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Griep ziek kind
door

Ziek kind thuis? Er heerst naast corona nu ook een griepepidemie in Nederland

Ligt er bij jou thuis op de bank ook ziek, snotterend kind? Dan kan het zomaar zijn dat jouw kind een griepje heeft opgepikt. Die kans is aanzienlijk, want er heerst momenteel een griepepidemie in Nederland, zo blijkt uit cijfers van Nivel, het RIVM en Erasmus MC, meldt Het Parool.

Advertentie

Als je kind griep heeft, kan hij zich flink ziek voelen. Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus (influenzavirus). Het is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen. Griep komt in Nederland elk jaar voor, dit noemen we de seizoensgriep. Omdat er verschillende soorten griepvirussen zijn, die steeds veranderen, kan je kind telkens opnieuw griep krijgen.

Corona of griep? Dit zijn de symptomen van de omikronvariant van Covid bij kinderen

Lees ook: Griep bij kinderen: alles wat je moet weten

Griepepidemie

Er wordt over een griepepidemie gesproken als er in een regio meer mensen tegelijkertijd ziek zijn door griep dan ‘normaal’. Zorginstituut NIVEL heeft het over een epidemie als er twee weken achter elkaar meer dan 58 op de 100.000 mensen besmet zijn.

Lees ook: Wat moet je doen bij koorts?

Toename van griep

De klachten van griep lijken op die van het coronavirus. ‘Veel mensen met griepachtige klachten zullen naar een GGD-teststraat gaan of een zelftest doen. Er gaan daardoor minder mensen met luchtweginfecties naar de huisarts dan vorige jaren,’ meldt kenniscentrum Nivel aan Het Parool. ‘Nu veel maatregelen zijn losgelaten, hebben mensen weer meer contact met anderen en kan ook de kans op luchtweginfecties zoals griep toenemen.’

Advertentie

Lees meer: Calamiteitenverlof: aan het werk als je kind ziek is?

Wat kun je tegen griep doen?

Griep gaat meestal vanzelf over. De koorts en pijn verdwijnen na drie tot vijf dagen. Je kind hoeft niet in zijn bed te blijven liggen, maar heeft wel veel rust nodig. Als je kind griep heeft, is het belangrijk dat hij goed blijft drinken. Doet hij dat niet, dan kan hij uitdrogen. Waarschijnlijk heeft hij geen trek in eten. Dat is niet erg. Als hij goed drinkt en plast, tranen heeft als hij huilt en speeksel heeft, is hij niet uitgedroogd.

Bron: Het ParoolBeeld: GettyImages

Commercieel – Center Parcs – Bungalow Race

Center Parcs

Boek voordelig je vakantie tijdens de Bungalow Race!

Vanaf €272,- per cottage
Bekijk de accommodaties