Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Taakverdeling: zo voer je een goed gesprek met je partner

Drukke tijd? Voorkom een scheve verdeling van alle taken met de kinderen en het huishouden en praat erover met je partner. Maar hoe doe je dat? Deze tips maken het makkelijker.

Advertentie
 1. Voer het gesprek privé

  Heb je het gevoel dat de taken niet evenredig verdeeld zijn, dan is het hoog tijd om hier een gesprek over te voeren met je partner. De eerste en misschien belangrijkste tip: doe dat niet waar jullie kind bij is. Het is belangrijk dat jullie een team vormen. Een goede manier om dit teamgevoel te behouden is om gesprekken een-op-een te voeren. Bijvoorbeeld wanneer jullie kind naar bed is of als hij niet thuis is.

 2. Stel open vragen

  Het gevoel hebben dat je alles alleen moet doen, kan vermoeiend en stressvol zijn. Toch is het belangrijk je partner niet aan te vallen tijdens het gesprek. Het stellen van open vragen kan hierbij helpen. Voorbeelden van open vragen zijn: ‘wat vind jij dat ouders moeten bijdragen aan de opvoeding?’, ‘ben je blij met jouw rol als ouder nu?’ of ‘denk je dat je nog iets kan bijdragen?’.

  Boekentip! Lees ook: ‘In voor- en tegenspoed (maar alleen als jij de afwas doet)’

 3. Maak duidelijk wat je nodig hebt

  Niet uitspreken waar je behoefte aan hebt is een valkuil voor veel mensen. Helaas kan (bijna) niemand gedachten lezen. In plaats van aannemen dat jouw partner weet wat jij wilt, kan het helpen om dit daadwerkelijk uit te spreken. Vergeet andersom niet ook eens te checken of jouw partner ergens hulp bij nodig heeft.

 4. Laat je partner ook zijn verhaal doen

  Door je eigen frustraties is het makkelijk om te vergeten dat jouw partner eigen struggles heeft wat betreft het ouderschap. Zorg dat hier ook de ruimte voor is en probeer om niet gelijk in de verdediging te schieten. Uiteindelijk groeien we het meest als we luisteren naar wat iemand anders denkt over ons, ook als dat pijnlijk is om te horen. Niemand is perfect. Het doel is om een goede ouder te zijn en daar hoort een gezonde, gelukkige relatie met jouw partner bij. Daar heeft uiteindelijk de hele familie baat bij.

  Advertentie
 5. Professionele hulp nodig? Schakel die in

  Als jij en je partner hulp kunnen gebruiken bij het communiceren, kan het een goed idee zijn om een professional in te schakelen om jullie verder te helpen. Want laten we eerlijk zijn: je kunt honderd open vragen stellen, maar als je partner amper antwoord geeft kom je samen niet verder. Een therapeut kan dan een belangrijke rol spelen om de communicatie te verbeteren.

 6. Accepteer dat je het niet overal over eens bent

  Als jij of je partner het gevoel heeft dat de taken niet duidelijk of eerlijk verdeeld zijn, dan is dat iets wat opgelost kan worden met bovenstaande tips. Zijn jullie het vaker oneens doordat jullie anders denken over de opvoeding, dan is het belangrijk om elkaar in het midden te vinden. Hoeveel je ook houdt van je partner, jullie hoeven niet alles hetzelfde te doen. Het belangrijkste is dat jullie kind op de eerste plaats staat en geliefd is. Wie weet kun je nog wel iets van jouw partner leren!

Bron: LittleThings – Beeld: GettyImages