Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
de botten van de zwangere moeder veranderen
door

Zwangerschap verandert botten vrouw onomkeerbaar

Natuurlijk, een zwangerschap verandert veel aan je lijf. Maar wist je dat zelfs je botten niet meer hetzelfde zijn als daarvoor? Als een vrouw een kind heeft gekregen, zijn haar botten veranderd en dat blijft de rest van haar leven zo.

Advertentie

Nadat een vrouw een kind heeft gekregen, zijn haar botten nooit meer zoals ze waren. Dat ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Zürich bij makaken, een apensoort. Ze maten de samenstelling van de botten van mannetjes en vrouwtjes en vergeleken deze met elkaar. De botten van de vrouwtjes die ooit een baby hadden gekregen, bleken anders te zijn dan die van de vrouwtjes die zich niet hadden voortgeplant, en dan van de mannetjes.

Lees ook: Welke (multi)vitamines heb je nodig tijdens je zwangerschap?

Ook bij zwangere mens veranderen de botten

De botten van de moeders bevatten minder van de mineralen calcium, fosfor en magnesium. Omdat makaken, als je naar de genen kijkt, erg op mensen lijken, is de verwachting dat een zwangerschap ook bij de mens blijvende veranderingen in het bot achterlaat.

Zie ook: Waarom krijg je last van je bekken tijdens de zwangerschap?

Advertentie

Tijdens de zwangerschap zijn de botten van de vrouw opslagplaatsen voor mineralen, licht onderzoeker Paola Cerrito toe. De baby haalt een deel van de mineralen die hij nodig heeft uit de botten. Bij het geven van borstvoeding komt calcium uit de botten in de bloedbaan terecht, om zo calciumrijke melk te kunnen maken.

Botten herstellen niet meer

Cerrito had verwacht dat de botten zich uiteindelijk weer zouden herstellen, maar dat blijkt niet zo te zijn. Een zwangerschap verandert de botten van een vrouw dus onomkeerbaar. Of het kwaad kan dat de botten nooit meer zo worden als ze waren, is nog onduidelijk.

Zwangerschap is zware inspanning

Het onderzoek toont aan wat voor grote impact een zwangerschap op een vrouw heeft. En het helpt ons volgens Cerrito de zware inspanningen die vrouwen leveren, meer te waarderen.

Tip: Met een fijne fitnessbal kun je oefeningen (Spinning Babies) doen voor een goede bekkenstand

Advertentie

Bron: ScientiasBeeld: GettyImages

Commercieel – Hema – Offer – Meegroei rompertje

Meegroei rompertje

Verkrijgbaar vanaf maat 44
Vind je hier