Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Onze redactie test producten onafhankelijk Lees meer
 
Kind met zwembandjes
door

Zwembandjes niet altijd veilig voor kinderen

Heeft je kind nog geen zwemdiploma? Dan draagt hij waarschijnlijk zwembandjes als jullie een plons in het water nemen. Zwembandjes zijn in principe veilig, maar er zijn een paar dingen waar je op moet blijven letten.

Advertentie

Wat zijn zwembandjes?

Zwembandjes worden ook wel zwemvleugels genoemd. Ze zijn bedoeld voor kinderen die nog niet kunnen zwemmen. De bandjes zijn opblaasbaar of bestaan uit schuimrubber. Doordat kinderen ze om hun bovenarmen dragen, blijven ze drijven en kunnen ze hun hoofd boven water houden. Zwembandjes hebben vaak felle kleuren, zodat je kind goed zichtbaar is in het water.

Lees meer: Zwembandjes: welke kies je?

Verdrinking één van de belangrijkste doodsoorzaken

Verdrinking is één van de belangrijkste doodsoorzaken bij kinderen van 1 tot 5 jaar. Jonge kinderen zien geen gevaar en zijn in een oogwenk verdwenen. Ze kunnen al verdrinken in een klein laagje water en daar maken ze geen geluid bij. Zwembandjes zijn in principe veilig. Toch moet je niet denken dat je even weg kunt lopen als je kind in het water dobbert. Ook al heeft je kind zwembandjes om, je kunt hem nooit alleen in het water laten. Er kan altijd iets gebeuren, zoals het lek gaan van (een van) de opblaasbare bandjes. Ga altijd samen met je kind het water in, zolang hij nog geen zwemdiploma heeft.

Lees meer: Verdrinking

Advertentie

Zwembandjes niet altijd veilig

Je kind kan zich heel veilig voelen met zwembandjes om, maar ze bieden geen totale garantie.

 • Voorover vallen
  Als je kind zwembandjes draagt, kan hij alsnog voorover vallen. Als je kind voorover valt en hij daarbij met zijn gezicht in het water komt, is het moeilijk voor hem om zelfstandig weer overeind te komen. Dit geldt vooral voor ondiep water zoals pierenbadjes. Je kind kan zijn voeten daar moeilijk op de bodem zetten als hij eenmaal voorover is gekukeld en heeft daardoor moeite met opstaan. In dieper water is dat anders: daar zorgen zwembandjes ervoor dat je kind verticaal in het water blijft hangen.
 • Afdrijven
  Ben je met je kind op het strand en staat er een harde wind? Doe dan geen zwembadjes bij hem om. Dat geldt ook voor aflandige wind, waarin de wind richting zee staat. Hierdoor kan je kind afdrijven. Laat de zwembandjes ook af als je samen met je kind in open water met stroming zwemt.
 • Overmoedig
  Je kind voelt zich misschien een stuk veiliger met zwembandjes om, maar ze bieden geen garantie tegen verdrinking. Je kind kan overmoedig raken en zonder waarschuwing in (diep) water springen.
 • Afglijden of lek raken
  Zwembandjes kunnen van (dunne) armen afglijden als ze niet goed zijn opgeblazen of ze kunnen lek raken. Blijf daarom altijd in de buurt van je kind als jullie op een plek met water zijn.

Lees meer: Secondary drowning: bijna verdronken

Bron: veiligheid.nl en zwembadbranche.nl / Beeld: Shutterstock

 

Commercieel – Hema – Offer – Hydrofieldoeken

Hydrofieldoeken

Drie multifunctionele hydrofiel doeken
Shop nu