Wat is een ongelukje?
Ze bestaan vast: kinderen die vanaf het begin van de zindelijkheidstraining alles keurig op het potje of de wc doen. Maar de meeste peuters plassen of poepen eerst nog regelmatig per ongeluk in hun broek. Helemaal niet erg, die ongelukjes horen er nu eenmaal bij. Leren zindelijk worden is best een werkje. Vooral zolang je kind ook nog geregeld een luier draagt, kan het verwarrend zijn: voelen wanneer je moet, bedenken wáár het moet en dan ook nog op tijd zijn.
Lees ook: Obstipatie (verstopping) bij je kind
Oorzaken ongelukjes
Heeft je kind een ongelukje, bedenk dan wat de reden kan zijn. Zo kun je de zindelijkheidstraining bijsturen of voorkomen dat het weer misgaat. Dit zijn mogelijke oorzaken van ongelukjes:
Veel prikkels. Een kind dat druk aan het spelen is, op een verjaardagsfeestje is of een vriendje op bezoek heeft, kan vergeten dat hij moet plassen. Hou in de gaten of jij de signalen ziet en ga op vaste momenten met hem naar de wc.
Ga je niet meer met hem mee naar de wc, of was je er een paar keer niet bij? Misschien wil hij daarom niet meer op de wc poepen en plassen. Blijf er weer bij en kijk of het dan beter gaat.
Andere omgeving: als je een dag met je kind op pad bent, is de routine meestal ook anders. Probeer toch vast te houden aan jullie gewoonte, bijvoorbeeld: na elk slaapje en elk hapje/drankje op het potje of naar de wc.
Stress bij jou of je partner: dat voelen kinderen haarfijn aan, waardoor ze in hun broek kunnen plassen of poepen. Drukke ouders vergeten bovendien eerder hun kind op vaste momenten op het potje te zetten. Kan gebeuren, voel je niet schuldig, maar pak de routine weer op.
Lastige kleding: misschien lukte het niet om zijn broek op tijd los te maken op de wc? Je kind joggingbroekjes en leggings aantrekken kan handig zijn in de periode dat hij zindelijk wordt.
Aandacht: soms gaan kinderen weer in hun broek plassen, omdat dit aandacht oplevert. Dat betekent niet dat je kind dit doet om je te pesten. Het kan ook gebeuren uit onzekerheid, bijvoorbeeld omdat je veel bezig bent met een nieuw broertje of zusje.
Als je kind een vorige keer is geschrokken van iets wat te maken had met poepen of plassen op de wc, kan dit hem er nu van weerhouden om op tijd te gaan. Misschien vond hij de wc bij andere mensen eng, of kon hij de weg terug niet goed vinden.
Soms is er een medische oorzaak als een kind veel ongelukjes heeft, zoals een blaasontsteking. Bij twijfel kun je langs de huisarts of het consultatiebureau gaan.
Tip! Met een beloningssysteem stimuleer je goed gedrag, zoals het plassen op een potje
Hoe reageer je op een ongelukje?
Het is gebeurd voordat je kind er erg in heeft en misschien schrikt hij er zelf nog wel het meest van. Hoe jij op dat moment reageert, is belangrijk. Word niet boos en geef je kind zeker geen straf: kinderen vinden het over het algemeen zelf helemaal niet leuk om het in hun broek te doen én ze kunnen het niet helpen.
Probeer te voorkomen dat het een stressvolle situatie wordt voor je kind, want dat kan de zindelijkheidstraining tegenwerken. Reageer rustig en neutraal, laat weten dat het niet erg is. Maak je kind wel duidelijk dat poepen en plassen op de wc hoort en leg nog een keer uit hoe dat in z'n werk gaat. Laat je kind uitplassen op de wc. Vaak plast een kind een beetje in de broek en stopt dan.
Lees ook: 17 handige items & slimme tips om je peuter binnen no time zindelijk te krijgen
Wat doe je na een ongelukje?
Als er een ongelukje gebeurt schrikt een kind vaak zo, dat hij zijn plas of poep ineens ophoudt. Al denk je dat hij het toch al in z'n broek heeft gedaan, zet hem toch nog even op het potje of de wc. Misschien komt er meer. Zo voorkom je dat dat even later ook weer een ongelukje oplevert. Bovendien leer je je kind zo dat de wc de plek is waar hij moet poepen en plassen. Maak daarna de boel schoon en trek je kind schone kleren aan. Zeg hem dat hij voortaan weer na een slaapje, drankje of hapje even moet proberen te plassen of poepen, en dat je hem zult helpen het niet te vergeten.
Waar je op kunt letten
Om het je kind makkelijk te maken zindelijk te worden, kun je hem op verschillende manieren helpen:
Zorg voor een duidelijke routine: poepen en plassen op vaste momenten.
Ga met hem mee naar de wc of blijf erbij als hij op het potje zit. Blijf herhalen wat de bedoeling is.
Trek hem een broek aan die hij makkelijk naar beneden kan doen.
Zorg dat het veilig voelt op de wc, maak er een gezellig moment van.
Let op signalen die erop wijzen dat hij moet poepen of plassen. Kinderen merken dat zelf niet altijd als ze druk met iets bezig zijn.
Ben je ergens anders, houd dan een beetje in de gaten hoeveel je kind drinkt en hoe lang hij al niet naar de wc is geweest. Neem hem op tijd mee, ook als hij zegt dat hij nog niet hoeft. Waarschijnlijk komt er toch wel wat als hij eenmaal op de wc zit.
Als jullie afwijken van de normale routine, kun je beter een plaspauze te veel dan één te weinig inlassen. Als het je kind op die manier lukt om droog te blijven, geeft hem dat zelfvertrouwen.
Leer je kind dat het normaal is om geregeld naar de wc te gaan. Zeg het als je zelf gaat, laat de deur open, je kind leert het meest van het voorbeeld dat hij krijgt.
Wees duidelijk en consequent: poepen en plassen op de wc, dát is de bedoeling. Maar leg er ook niet te veel druk op. Als het zindelijk worden je kind te veel stress en frustratie oplevert, kan dat averechts werken. Een oefenbroekje, een soort onderbroek met onzichtbare absorptielagen, kan ook altijd nog als tussenoplossing bij veel ongelukjes. Die oefenbroekjes shop je via deze link.
Terugval
Heeft je kind ineens weer vaak ongelukjes, terwijl het eigenlijk al heel goed ging met zindelijk worden? Daar kunnen allerlei oorzaken voor zijn. Lees hier meer over zo'n terugval, en wat je dan het beste kunt doen.