Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Welk type kind heb jij?

Je opgroeiende kind krijgt jullie waarden en normen mee. Maar hij houdt zijn eigen karakter en temperament is aangeboren. Hoe is jouw kind? Gesloten, open, meegaand of juist bazig? En hoe ga je daarmee om?

Advertentie

Type kind

Dé opvoedmethode die je op alle kinderen kunt toepassen bestaat niet. Elk kind is anders en heeft een andere aanpak nodig. Dat kan soms lastig zijn. Hoe streng moet je zijn voor een erg temperamentvol kind? En hoe zorg je dat je verlegen kind wat assertiever wordt? Of moet je juist niet te veel bijsturen? Kijk of je jouw kind herkent in een van de vier onderstaande types. Dan heb je vast iets aan de bijbehorende adviezen.

Tips: zo help je een verlegen kind uit zijn schulp te kruipen.

Gesloten kind

Als je ergens op bezoek bent komt hij bij je zitten en kijkt de kat uit de boom. Het liefst zit hij alleen in een hoekje te spelen en mengt zich niet in de groep. Hij is vaak stil en je krijgt niet makkelijk hoogte van hem. Allemaal kenmerken van een gesloten kind.

Stille wateren, diepe gronden: deze kinderen hebben vaak een rijke belevingswereld. En misschien denk je dat een gesloten kind zich niet fijn voelt, of niet op zijn gemak, maar dat hoeft echt niet zo te zijn. Sommige kinderen voelen intuïtief aan wanneer ze te veel indrukken opdoen en sluiten zich dan makkelijk af voor hun omgeving.

Advertentie

Vind je dat je kind té gesloten is, dan kun je daar wat aan doen. Doe dingen samen, zoals spelletjes en boekjes lezen, en knuffel hem. Zo nodig je een kind uit om opener te worden. Vrijwel alle kinderen vinden het uiteindelijk heerlijk om samen bezig te zijn en het leidt ze af van wat zich van binnen allemaal afspeelt.

Wees niet ongerust als je kind weer een fase krijgt waarin hij in zijn schulp kruipt. Dit kan vooral voorkomen als ze net gaan staan en lopen. Hun wereld wordt dan groter, waardoor ze zich onveilig kunnen voelen. Bied hem warmte en veiligheid, het gaat vanzelf weer over.

Lees ook: Waarom het hebben van een introvert kind zo bijzonder is

Open kind

Op straat lacht je kind naar elke voorbijganger en in sociale situaties maakt hij makkelijk contact. Bij de bakker zie je hem gerust met andere klanten ‘flirten’. Of hij nou boos, verdrietig of vrolijk is, je kunt het moeiteloos van zijn gezicht aflezen. Hij is erg lichamelijk en ondernemend, soms zelfs te. Herken je je kind hierin, dan heb je een open kind.

Een open kind doet vaak zoveel indrukken op dat hij niet weet wat hij ermee moet. Hij kan dan heel druk worden. Je kunt hier het beste op reageren door rust te creëren. Leg hem stap voor stap uit wat jullie gaan doen; dit geeft geestelijke rust. Voor de lichamelijke rust kun je hem het beste even knuffelen.

Advertentie

Een open kind kun je beter niet altijd zijn gang laten gaan. Houd hem (buitenshuis) in de buurt, zodat hij zich veilig en beschermd voelt. Wil je hem bij iemand laten logeren, bekijk dan eerst goed hoe hij zich daarbij voelt. Soms is het geen probleem, maar het kan zijn dat hij drukker wordt door alle nieuwe indrukken. Probeer goed in te schatten of hij eraan toe is.

Lees hier meer over de sociaal-emotionele ontwikkeling van je kind.

Meegaand kind

Lief, aandoenlijk, sociaal en schattig, dat kun je natuurlijk over vrijwel alle kinderen zeggen. Maar een meegaand kind gaat hier erg ver in. Ze laten andere kinderen altijd bepalen wat ze gaan spelen en sputteren nooit tegen. Soms kan een meegaand kind ineens even flink kwaad worden. Een goed teken: alles wat hij een tijdlang heeft onderdrukt komt er uiteindelijk dus wel uit.

Als je kind zich altijd de kaas van het brood laat eten, wil je misschien graag dat hij wat assertiever wordt. Dit kun je hem leren door met hem te stoeien. Meegaande kinderen zijn hier vaak niet dol op en proberen ruzietjes altijd te vermijden. Maar door flink (maar wel voorzichtig) te stoeien leer je hem in een vertrouwde situatie van zich af te bijten. En zo ontlaadt hij meteen de opgekropte kwaadheid.

Een andere leuke en goede oefening: ga op je rug liggen met je voeten in de lucht. Leg je kind op je voeten en wiebel hem zachtjes heen en weer. Laat hem vervolgens ineens (maar wel zachtjes) op je buik vallen. Dat is leuk voor jullie beiden en leerzaam voor je kind.

Neem je weerloze kind niet altijd en meteen in bescherming, want zo leert hij nooit voor zichzelf opkomen. Het is misschien moeilijk om toe te kijken, maar het is echt het beste voor hem als hij zelf ook dingen oplost. Ook is het goed om hem een keer bij iemand anders (een speelvriendje) thuis te laten.

Tips: zo laat je je kind zijn eigen problemen oplossen.

Het baasje

‘Ik wil het, ik wil het, ik wil het!’, ‘Nee, ik doe het niet!’, ‘Ik doe het lekker toch!’, ‘Jij moet dat doen!’. Zijn dit bekende uitspraken? Staat je kind graag de boel te dirigeren en komen flexibiliteit en meegaandheid niet in zijn woordenboek voor? Dan heb je te maken met een echt baasje.

Een krachtige persoonlijkheid dus. Ondernemend, expressief en dominant. Natúúrlijk is hij ook lief, maar het is verstandig om alert te zijn op de bazige kant. Bij deze kinderen is het nog belangrijker om duidelijk grenzen aan te geven en consequent te zijn. Nee is nee en ja is ja. Geef je toe als hij gaat drammen, dan zal je kind de baas blijven spelen en niet meer luisteren naar ‘het mag niet’. Verberg je glimlach en wees streng wanneer het nodig is, hoe moeilijk ook.

Blijft je kind zijn zin doordrammen of krijgt hij een driftbui, zwicht dan vooral niet. Ook al is het onbewust, het is manipulatief gedrag. En zodra hij merkt dat dat werkt, zal hij het vaker inzetten. Wil je iets niet, zeg dan duidelijk ‘nee’ en laat hem voelen dat je het meent door er een serieus ‘nee-gezicht’ bij te trekken. Hoe vermoeiend en ongezellig het ook kan zijn om dit constant te moeten doen, consequent en duidelijk zijn is de sleutel bij dit type kind. Hij heeft het nodig, dus je bewijst hem uiteindelijk een dienst. Door hem duidelijke grenzen en kaders te geven, geef je hem de veilige basis van waaruit hij zijn krachtige persoonlijkheid op een positieve manier kan ontwikkelen.

Handig! Dit zijn opvoedtips per sterrenbeeld van je kind

Lees ook:

Wat voor type is jouw baby?

9 x hoe je (onbewust) de persoonlijkheid van je kind beïnvloedt

 

Redactioneel – Offer – Peuterbedden

Peuterbedden

Tussenstap van ledikant naar groot bed
Bekijk ze hier