Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Digitaal opvoeden van je peuter

Veel peuters weten de tablet al aardig te bedienen. Dat kan handig zijn als je even wilt koken of bellen, maar hoe zorg je ervoor dat hij er niet úren zoet mee is? Hier feiten en tips over het digitaal opvoeden van je peuter.

Advertentie

De feiten

  • Zo’n driekwart van de peuters maakt gebruik van een tablet en dan vooral om er spelletjes op te doen.
  • 34 minuten per dag is een peuter gemiddeld ‘online’.
  • De meeste ouders hebben regels voor het gebruik van digitale media. 4 op de 5 leven die regels ook na.
  • (Voor)lezen vinden peuters nog steeds het allerleukst: ruim 90% leest regelmatig boekjes.

Levensechte ervaringen

Bij veel peuters is de tablet favoriet, maar hij vervangt gewoon speelgoed niet. De eerste 2 tot 3 jaar van zijn leven is het voor de ontwikkeling van je kind belangrijk dat hij levensechte ervaringen opdoet. Hij moet dingen voelen, proeven, ruiken en vooral interactie hebben met anderen. Schermtijd is daarop een aanvulling. Blijft alles in balans, dan leert je kind alle vaardigheden die hij nodig heeft in het dagelijks leven. Aan jou de taak om die balans te bewaken. Een paar keer per dag even op de tablet of smartphone, maar ook lekker naar buiten of een blokkentoren bouwen.

Directe feedback

De mogelijkheden die een tablet biedt, sluiten perfect aan bij de ontwikkeling van je peuter. Bewegende beelden, interessante geluiden en veel kleuren. Bovendien mag hij alles aanraken wat hij ziet. De touch screen zorgt ervoor dat hij het apparaat gemakkelijk zelf kan bedienen. Je kind leert van alles van de speciale peuter-apps en spelen op de tablet helpt ook bij het ontwikkelen van zijn hand-oogcoördinatie. De tablet geeft meteen feedback en dat vindt je peuter fijn.

Samen = beter

Digitale media hebben voor peuters vooral meerwaarde als jij met ze meedoet. Stel je kind bijvoorbeeld vragen over het spel. Deze interactie zorgt ervoor dat je peuter er echt iets van opsteekt. Er zijn ook apps waarbij jij vanaf je eigen smartphone of tablet kunt inloggen om te zien waar je kind mee bezig is. Ook leuk is digitaal voorlezen, met bewegende figuurtjes. En neem dan ook eens het ‘papieren’ boek erbij, voor een goede wisselwerking.

Zien en begrijpen
Waarschijnlijk weet je peuter zijn favoriete spelletje zo te vinden, maar hij snapt nog niet alles wat hij ziet. In een film of spel gebeuren soms spannende dingen en die emoties kan hij nog niet zelf verwerken. Hij wil graag met jou praten over wat hij heeft gezien.

Advertentie

Welke app?

Kijk voordat je een app downloadt of die aansluit bij de ontwikkeling van je kind. Check de app bijvoorbeeld eerst op digidreumes.nl. Deze website gaat over apps voor kinderen van 2 tot 4 jaar. Probeer de app eerst zelf uit voordat je je kind ermee aan de slag laat gaan. Zorg dat er een paar écht leuke apps op je tablet of smartphone staan. Niet te veel, anders wordt het lastig kiezen en peuters houden van herhaling.

Apps met cijfers en letters? Pas als de hersenen daar klaar voor zijn, meestal rond 6 jaar. Peuters leren vooral van spelen, bewegen en interactie met mensen.

R van regelmaat

Om strijd te voorkomen is het handig vaste momenten af te spreken waarop je kind met de tablet mag spelen: ‘Als ik ga koken, mag jij even een spel doen.’ Zo weet hij waar hij aan toe is. Plan schermtijd niet vlak voor het slapen gaan. Door het kijken naar het scherm maakt je kind minder melatonine (slaaphormoon) aan.

Hoe lang beeldschermtijd?

Er zijn geen officiële richtlijnen voor beeldschermtijd voor kinderen en maar weinig experts durven zich erover uit te laten. Volgens Mijn Kind Online is 5-10 minuten per keer en 30 minuten per dag lang genoeg voor een peuter, met daarbij de kanttekening dat dat meestal niet realistisch is. Het belangrijkst is dat je je gezonde verstand gebruikt. En wissel schermtijd af met andere activiteiten.

Advertentie


Tips van deskundigen: zo stel je grenzen aan het mediagebruik van je kind.

Bron: Mediawijzer.net; Mediaopvoeding.nl; Mediaukkies.nl


Redactioneel – Offer – Opvoedboeken

Opvoedboeken

Antwoord op al je vragen
Vind je hier