Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Onze redactie test producten onafhankelijk Lees meer
 

Slaaptrainer kopen: waar moet je op letten?

Jonge kinderen weten nog niet wanneer het tijd is om wakker te worden en staan daardoor soms al om 6 uur naast jouw bed. Of zelfs eerder, als je pech hebt. Met een slaaptrainer leert je kind op een makkelijke en leuke manier dat hij langer in bed moet blijven. Hoe werkt zo’n kinderwekker en welke slaaptrainers zijn er te koop?

Advertentie

Een peuter of kleuter die elke ochtend veel te vroeg wakker is, kan best vermoeiend zijn. Gelukkig kun je een kind vaak ‘leren’ uitslapen. Als het om tijd gaat, leven peuters en kleuters echt in hun eigen wereld. Ze hebben nog geen tijdsbesef zoals wij dat hebben. Als het donker is, is het voor hen nacht. Als het licht is, is het voor hen ochtend. Iets wat in de zomer- en wintermaanden natuurlijk niet opgaat. 

Klokkijken kan een klein kind ook nog niet, dus hoe weet hij dan wanneer het tijd is om uit bed te komen? Een speciale kinderwekker, ook wel slaaptrainer genoemd, is een handig hulpmiddel om je kind te leren begrijpen wanneer het bedtijd is. En wanneer het tijd is om op te staan.

Lees ook: Dit zijn de beste slaaptrainers voor kinderen van dit jaar

Hoe werkt een slaaptrainer?

Slaaptrainers kunnen helpen om je peuter of kleuter wat langer te laten slapen. Het zijn speciale nachtlampjes en wekkers die op een simpele en leuke manier laten zien dat het tijd is om te slapen of wakker te worden. Je stelt de trainer in op een voor jouw acceptabel tijdstip. Je vertelt je kind dat hij tot die tijd moet blijven liggen of in zijn bed mag spelen. Pas als de slaaptrainer aangeeft dat het tijd is om op te staan, mag je kind naar jullie toekomen of jullie roepen. 

Je kunt de slaaptrainer steeds wat later instellen, zodat je kind went aan een steeds later moment van opstaan. Als je kind kan lezen, wordt het vaak makkelijker voor hem om zichzelf ’s morgens nog een half uur te vermaken.

Advertentie

10 stappenplan: zo leer je je kind ‘uitslapen’.

Welke slaaptrainers zijn er te koop?

De meeste kinderwekkers hebben een figuurtje dat gaat bewegen zodra je kind aan de dag mag beginnen. Bijvoorbeeld een schaap dat zijn ogen open en dicht doet. Sluit het schaap zijn ogen, dan is het tijd om zelf ook te slapen. Gaan de ogen van het schaap open? Dan mag je kind jullie roepen. Bij andere slaaptrainers gaat er een lampje aan of uit, of verandert het lampje van kleur. De meeste kinderwekkers doen dienst als slaaptrainer, wekker en nachtlampje. Met een lampje in plaats van muziek voorkom je dat je kind wakker wordt, mocht hij een keer langer slapen. 

 • Zazu Sam
  Schaap Sam gaat slapen wanneer je kind ook gaat slapen: hij sluit zijn ogen en het scherm op zijn buik wordt donker of rood. Een halfuur voordat Sam wakker wordt, verandert het scherm op zijn buik. Er verschijnen twaalf sterretjes, die één voor één verdwijnen, en zo de dertig minuten aftellen. Zodra je kind uit bed mag, opent Sam zijn ogen en verandert het scherm van kleur. Sam heeft daarnaast twee tijdsinstellingen (handig voor het middagslaapje). Het LCD scherm kan ook de hele nacht blijven branden als nachtlampje. 

Zazu Sam

 • Zazu Pam
  Je stelt eenvoudig de tijd in en als pinguïn Pam oranje wordt, is het bijna tijd om op te staan. Is Pam groen? Dan mag je kind uit bed. Zet Pam op het basisstation als je hem de hele nacht als nachtlampje wil laten branden of geluid wil laten afspelen. Met de bluetooth verbinding kun je vanaf je telefoon geluid naar keuze afspelen. Je kindje kan zelf zijn of haar favoriete kleur lampje kiezen. 

zazu pam

Advertentie
 • Alecto slaaptrainer met nachtlamp en wekker
  Een nachtlampje met blauw licht als het tijd is om te slapen. Je kind mag pas opstaan als het lampje oranje wordt. Is je kind eenmaal een echte slaapkop? Dan kun je de slaaptrainer ook gebruiken als wekker. 

Alecto slaaptrainer

Kinderwekker: vanaf welke leeftijd?

Om een slaaptrainer te kunnen gebruiken, moet je kind begrijpen wat er van hem verwacht wordt. Hij moet verbanden kunnen leggen: oogjes dicht is slapen, oogjes open is wakker worden. De meeste kinderen kunnen dit vanaf ongeveer twee jaar. Begin je te vroeg met een slaaptrainer, dan kan het zijn dat je kind nog niet goed begrijpt wat hij moet doen. Probeer het dan na een tijdje nog eens.

Wat is de ideale bedtijd per leeftijd? Check dit handige schema.

Slaaptrainer gebruiken: handige tips

Ga je aan de slag met een slaaptrainer? Dan vergroten onderstaande tips de kans op succes:

 1. Wees consequent en geef niet te snel op. Gebruik de wekker iedere dag. Is je kind voor de slaapwekker wakker? Wijs hem dan op de wekker. Die slaapt toch ook nog?
 2. Lukt het je kind maar niet om tot de ingestelde tijd in bed te blijven? Stel de wekker dan iets korter in. Misschien lukt het hem nu wel en dat geeft vertrouwen. 
 3. Gaat het goed? Stel de wekker dan om de paar dagen steeds tien minuten later in (desnoods 5 minuten per keer), tot je de ideale tijd hebt bereikt. 
 4. Zet niet meteen te hoog in: een uur wakker in bed wachten is echt te veel gevraagd voor een peuter.
 5. Staat je kind ondanks de wekker toch om zes uur naast je bed? Maak het dan zo ongezellig mogelijk. Ga niet kletsen of knuffelen, laat het licht uit, spreek op fluistertoon en leg hem weer op bed. Doe dit net zo vaak, tot hij weer slaapt of tot het zeven uur is en de slaaptrainer ook wakker is. Boos worden werkt averechts: daar wordt je kind alleen maar meer wakker van. 
 6. Doet hij het goed? Beloon hem dan, bijvoorbeeld met een sticker. Spreek af dat hij bij tien stickers een mooi cadeau mag uitzoeken. Tips: zo bereik je het meeste met een beloningssysteem.
 7. Is het tijd om op te staan? Benadruk dan -zeker in het begin- nog eens de open oogjes van de wekker of het oranje lampje. ‘Kijk, het schaapje heeft zijn ogen open. Nu is het ochtend en tijd om op te staan.’ 
 8. Zet de slaaptrainer op een geschikte plek neer. Je kind moet hem kunnen zien, maar niet kunnen pakken. 

Is je kind bang in het donker? Een nachtlampje is het perfecte hulpmiddel. Lees er hier meer over.

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting