Verhuizen met kinderen

Verhuizen met kinderen

Verhuizen is voor iedereen, en zeker voor kinderen, een ingrijpende gebeurtenis. De effecten van een verhuizing hangen af van de leeftijd van het kind. Tips voor een zo soepel mogelijke overgang.

Verhuizen met kinderen heeft nog meer impact dan dat je zelf in een nieuw huis trekt. Vertel je kinderen niet te vroeg over je verhuisplannen. Als je een geschikt huis hebt gevonden, is het vroeg genoeg. Tijd is voor jonge kinderen een abstract begrip en een mogelijke verhuizing kan je kind onzeker maken. Ook al is de reden dat je gaat verhuizen negatief (scheiding, een van jullie is zijn baan kwijt), breng het nieuws altijd positief: als jij stralend vertelt over de nieuwe straat, zal je kind ook nieuwsgierig worden.

Advertentie

Verhuizen met kinderen: de voorbereiding

 • bij baby’s en dreumesen (0-2 jaar) kan het goed werken om de babykamer zo veel mogelijk op dezelfde manier in te richten als de oude babykamer. Zo kan het slaapritueel nagenoeg hetzelfde blijven, en dat is belangrijk voor die leeftijd.
 • peuters (2-3 jaar) kun je voorbereiden door samen een boekje te lezen waarin wordt uitgelegd wat verhuizen betekent. Daarnaast kan het goed zijn om het kind alvast een keer mee te nemen naar het nieuwe huis. Voor een peuter is een ander huis misschien wel het meest ingrijpend. Zijn kamer, het huis: het is zo ongeveer zijn hele wereld, en die wordt nu helemaal op z’n kop gezet. Aan de andere kant: thuis betekent vooral jij en je eventuele partner. Zolang jij maar in de buurt blijft, zal hij zich veilig voelen.
 • vanaf de kleuterleeftijd (4+) is het goed om het kind echt bewust te betrekken bij de verhuizing, zoals: vooraf het nieuwe huis bekijken en de buurt verkennen, samen de kamerindeling bedenken (wie gaat waar slapen), verf of behang uitzoeken voor de nieuwe kinderkamer, etc.

Eerste verkenning

Neem je kind zo vaak mogelijk mee naar het nieuwe huis en laat hem uitgebreid zijn nieuwe kamer zien. Je kunt je kind ook mee laten klussen. Zet je perfectionisme aan de kant en laat hem een stukje muur verven.

Gaat je kind naar een andere school? Wees net zo zorgvuldig in je schoolkeuze als bij de oude school. Neem je kind mee en regel als het kan een wendag. Informeer ook naar de lessen. Zijn ze op de nieuwe school verder met rekenen? Dan is het handig om je kind daarin bij te spijkeren. Het is al spannend genoeg om straks een plekje te veroveren in de nieuwe klas; een eventuele achterstand maakt dat niet makkelijker.

Alles nieuw, of liever niet?

Voor kinderen geldt: hoe vertrouwder, hoe beter. Dit is bijvoorbeeld niet het moment om je peuter voor het eerst in een grotemensenbed te laten slapen. Je kunt hem wel veel zelf laten bepalen voor zijn nieuwe kamer. Geef hem de keuze tussen een aantal door jullie uitgezochte kleuren. Het gaat er vooral om hem het gevoel te geven dat hij een beetje invloed heeft.

Afscheid nemen

Geef je kind de ruimte voor zijn soms best negatieve gevoelens. Alles wat je bedenkt rond afscheid nemen kan helpen: traktaties op de peuterspeelzaal of school, bijvoorbeeld. Neem ook afscheid van de buurt: even persoonlijk de deuren langs, met misschien een tekening.

Probeer iemand te regelen die op je kind past op de verhuisdag zelf. Laat hem zijn meest dierbare spulletjes zelf inpakken en bij zich houden.

In het nieuwe huis

Hanteer de vertrouwde rituelen in het nieuwe huis. Dat is moeilijk, want ‘normaal’ is de situatie natuurlijk nog niet. Kinderen overleven die eerste periode tussen de dozen prima, maar kunnen na een tijdje toch een terugslag krijgen: ze realiseren zich dan pas dat dit voor altijd is. Let dus op slaapperikelen, weer in bed plassen, druk of juist stil gedrag. Vooral bij jonge kinderen is het belangrijk om na de verhuizing zo veel mogelijk rust en regelmaat te creëren, en de dagen zo voorspelbaar mogelijk te laten verlopen. Daarmee geef je ze hun gevoel van veiligheid weer terug, dat ze door de verhuizing zijn kwijtgeraakt.

Stimuleer je schoolgaande kind om klasgenootjes uit te nodigen en houd contact met de leerkracht. Verken met je peuter intensief de buurt: wat is de kortste weg naar de supermarkt en naar het speeltuintje? Het helpt allemaal bij het wennen.

En als de heimwee heftig is: regel wat met de oude buurtkinderen, of ga er nog eens langs. Blijf de voordelen benadrukken: ‘Heerlijk hè, dat je hier gewoon op straat kunt spelen!’ En bedenk: verhuisde kinderen zijn vaak flexibeler, staan open voor veranderingen en zijn weerbaarder tegen verlies.

Tips om soepel te verhuizen met kinderen

Hier nog even een opsomming van de belangrijkste punten:

 • Licht een kind niet direct in. Als een geschikt huis is gevonden, is het vroeg genoeg.
 • Verken samen de nieuwe omgeving, neem een kijkje op de nieuwe school.
 • Laat het kind zelf verf en leuke spulletjes voor de nieuwe kamer uitzoeken.
 • Vertel de leerkracht ruim op tijd over de verhuizing: hij kan het kind in de gaten houden en misschien kan de klas een afscheidsboekje maken.
 • Zorg zo lang mogelijk voor tenminste één rustige plek in het oude huis.
 • Geef eventueel een afscheidsfeestje.
 • Regel opvang tijdens de verhuizing.
 • Maak in het nieuwe huis zo snel mogelijk een gezellige plek.
 • Maak een doos met vertrouwde spullen van het kind: een favoriet boek, knuffel of lampje.
 • Bespreek de leuke en vervelende aspecten van verhuizen en let op de non-verbale communicatie van het kind.
 • Nodig ‘oude’ vriendjes nog eens uit in het nieuwe huis.