Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Wat als je kind verbrand is door de zon?

De huid van je kind is extra vatbaar voor uv-schade. Daarom is het belangrijk om hem goed te beschermen met zonnebrandcrème en uv-werende kleding en hoedjes. Toch verbrand door de zon? Dit kun je doen.

In samenwerking met expert

Elodie Mendels

Kinderdermatoloog

Als je baby verbrand is door de zon

Zon is heerlijk en nodig voor de aanmaak van vitamine D, maar te veel uv-straling is schadelijk voor de huid. Vooral de huidcellen van kinderen zijn kwetsbaar. Is je kind onverhoopt verbrand door de zon? Haal je kind direct uit de zon als je ontdekt dat hij aan het verbranden is. Met een lauwe douche of natte handdoeken kun je de huid meteen koelen. Smeer hem daarna in met aftersun of een (vette) verkoelende crème. Smeer de huid zo vaak in als nodig. Zo voorkom je uitdroging van de huid. Laat je kind ook regelmatig water drinken.

Advertentie

Tip: kijk ook eens naar onze KinderEHBO video over oververhitting.

Ziek van de zon

Een verbrande huid is rood en pijnlijk en gaat later schilferen en jeuken. Soms ontstaan er zelfs blaren. De eerste symptomen beginnen meestal zes tot twaalf uur na blootstelling aan de zon, maar bij felle zon is het soms al na twee uur te zien. Wanneer een groot oppervlak van de huid verbrand is, kan je kind daar echt ziek van zijn. In het ergste geval krijgt hij hoofdpijn, zwellingen, blaren, koorts, koude rillingen en hartkloppingen. Raadpleeg dan altijd een arts. Het is belangrijk dat hij sowieso een paar dagen helemaal uit de zon blijft, zodat de huid rustig kan herstellen. Leg je kind in het geval van blaren uit dat hij daar niet aan mag krabben, zodat er geen infectie kan ontstaan.

Handige smeerregels

Voorkomen is beter dan genezen en dat doe je door goed te smeren:

  • Gebruik factor 30 of hoger.
  • Smeer een half uur voordat je kind naar buiten gaat bij voorkeur de hele huid in, en in ieder geval de delen van de huid die in de zon komen.
  • Vergeet de volgende plekken niet: op en achter de oren, de voeten en de randjes onder de zwembroek of het badpak.
  • Smeer sowieso iedere twee à drie uur en extra vaak wanneer je kind in het water of het zand speelt.
  • Zoek tussen 12.00 en 15.00 uur de schaduw op.
  • Laat je kind uv-werende zwemkleding en een hoed of pet dragen. Dat betekent overigens niet dat je dan niet hoeft te smeren.

Hier lees je meer over babyverzorgingsproducten: do’s en don’ts.

Advertentie

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: KWF, Stichting Melanoom, NVDV

Elodie Mendels

Kinderdermatoloog

Elodie Mendels (1986) is dermatoloog in het Erasmus MC - Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Haar aandachtsgebied is kinderdermatologie. Zij ziet kinderen en jongeren van 0-18 jaar met uiteenlopende huidaandoeningen en heeft speciale interesse in aardbeienvlekken (hemangiomen), aangeboren huidaandoeningen, atopisch eczeem, lichen sclerosus en andere auto immuun huidaandoeningen (zoals lokale sclerodermie). Elodie vindt een holistische benadering belangrijk en doet elke dag haar uiterste best om kinderen en hun ouders zo goed mogelijke en passende zorg te geven met een open blik, luisterend oor, eerlijkheid, doorzettingsvermogen en creativiteit.

In 2018 maakte zij daarom ook het (voor)leesboek ‘Zalfje’ om kinderen met eczeem beter en op een speelse manier te kunnen betrekken bij hun diagnose en behandeling. Vanwege groot succes is er in 2022 een 3e druk verschenen.

Verder begeleidt Elodie dermatologen in opleiding en wordt zij veelvuldig gevraagd om onderwijs te geven aan een breed publiek, in binnen- en buitenland.

Ook is zij sinds 2019 voorzitter van de Kinderdermatologie domeingroep van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie om de zorg voor kinderen met huidaandoeningen in Nederland te verbeteren.

Elodie is sindskort moeder van een vrolijke jongen en houdt van lekker eten, mooie reizen, viool spelen en de tekeningen van Sempé.

Voor meer informatie:

Social media van Elodie Mendels:

Publicaties: Prijzen:

Redactioneel – Offer- Plaspotje

Plaspotje

Met uitneembare binnenkant
Shop nu