Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Wat als je kind verbrand is door de zon?

De huid van je baby is extra vatbaar voor uv-schade. Daarom is het belangrijk om hem goed te beschermen met zonnebrandcrème. Is het lijf of gezicht van je baby toch verbrand door zon? Dit kun je doen als je baby verbrand is door de zon:

Als je baby verbrand is door de zon

Zon is heerlijk en nodig voor de aanmaak van vitamine D, maar te veel uv-straling is schadelijk voor de huid. Vooral de huidcellen van baby’s zijn kwetsbaar. Is het lijf of gezicht van je baby toch verbrand door de zon? Haal je baby direct uit de zon als je ontdekt dat hij aan het verbranden is. Met een lauwe douche, bad of natte handdoeken kun je de huid meteen koelen. Smeer hem daarna in met aftersun of een bodylotion met verkoelende en vochtinbrengende ingrediënten, zoals aloë vera. Hoewel niet wetenschappelijk bewezen, kun je ook yoghurt of komkommer op de huid doen vanwege het verkoelende effect. Herhaal de behandeling zo vaak als nodig. In dit geval geldt: smeer vaak en veel én laat je baby regelmatig water drinken om uitdroging te voorkomen.

Advertentie

Tip: kijk ook eens naar onze KinderEHBO video over oververhitting.

Ziek van de zon

Een verbrande huid is rood en pijnlijk en gaat later schilferen en jeuken. Soms ontstaan er zelfs blaren. De eerste symptomen beginnen meestal zes tot twaalf uur na blootstelling aan de zon, maar bij felle zon is het soms al na twee uur te zien. Wanneer een groot oppervlak van de huid verbrand is, kan je baby daar echt ziek van zijn. In het ergste geval krijgt hij hoofdpijn, zwellingen, blaren, koorts, koude rillingen en hartkloppingen. Raadpleeg dan altijd een arts. Het is belangrijk dat hij sowieso een paar dagen helemaal uit de zon blijft, zodat de huid rustig kan herstellen. Leg je kind in het geval van blaren uit dat hij daar niet aan mag krabben, zodat er geen infectie kan ontstaan.

Handige smeerregels

Voorkomen is beter dan genezen en dat doe je door goed te smeren:

  • Gebruik factor 30 of hoger.
  • Smeer een half uur van tevoren in.
  • Vergeet de volgende plekken niet: op en achter de oren, de voeten, de randjes onder de zwembroek of het badpak.
  • Smeer sowieso iedere twee à drie uur en extra vaak wanneer je kind in het water of het zand speelt.
  • Zoek tussen 12.00 en 15.00 uur de schaduw op.
  • Laat je kind uv-werende zwemkleding dragen. Dat betekent overigens niet dat je dan niet hoeft te smeren. 

Hier lees je meer over babyverzorgingsproducten: do’s en don’ts.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: KWF, Stichting Melanoom, NVDV

Elodie Mendels

Kinderdermatoloog

Elodie Mendels is kinderdermatoloog in het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam, waar zij kinderen ziet met de meest uiteenlopende huidziekten. Ook is zij bedenker van het vrolijke (voor)leesboek Zalfje voor kinderen met eczeem en hun ouders, om de zorg voor hen op een speelse en eenvoudige manier te kunnen verbeteren.