Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

6 musthaves om tandenpoetsen (weer) leuk te maken

Twee keer per dag twee minuten tandenpoetsen: dat is alles wat er nodig is om de tanden van je kind gezond te houden. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Als je kind zijn kaken op elkaar klemt of begint te krijsen, valt er weinig te poetsen. Met deze zes musthaves maak je tandenpoetsen weer leuk.

Tandenpoetsen is heel belangrijk, al vanaf het moment dat de eerste tandjes bij je kind zijn doorgekomen. Door de tanden dagelijks goed schoon te maken voorkom je gaatjes en andere gebitsproblemen. Baby’s vinden tandenpoetsen vaak nog wel interessant, maar peuters en kleuters kunnen er een enorme strijd van maken.

Advertentie

Tandenpoetsen leuk maken

Het kan best moedeloos maken als het tandenpoetsen elke dag weer protest oplevert. Toch moet het gebeuren. Tandartsen waarschuwen al jaren dat tandbederf onder kinderen toeneemt. En tandbederf in het melkgebit kan ook gevolgen hebben voor het volwassen gebit. Hoog tijd om de trukendoos open te gooien en van het tandenpoetsen een klein feestje te maken. Met deze musthaves is het dagelijkse poetsprotest van je kind hopelijk snel verleden tijd:

1. Toffe tandenborstel

Zorg allereerst voor een supertoffe tandenborstel, eentje waar de ogen van je kind van gaan glimmen. Koop er één in zijn lievelingskleur, met een grappig figuurtje erop. Of laat je kind zelf in de winkel een mooie tandenborstel uitkiezen. Als hij ‘m zelf heeft uitgekozen, wil hij er waarschijnlijk ook graag mee poetsen. Let er wel op dat de tandenborstel geschikt is voor zijn leeftijd; dat staat vermeld op de verpakking.

Je kunt desnoods meerdere tandenborstels kopen, in verschillende kleuren, zodat hij elke avond zelf mag kiezen met welke hij deze keer wil poetsen. Als je kind zijn tandenborstel zelf kan vasthouden, kun je ook overstappen op een elektrische tandenborstel. Veel kinderen vinden dat erg interessant en willen daar maar al te graag mee poetsen. Er zijn speciale opzetborstels voor kinderen te koop, met plaatjes van bekende stripfiguren erop, en sommigen spelen zelfs een muziekje af.

Lees ook: Tandenpoetsen van je peuter: zo pak je dat aan

2. Lekkere kindertandpasta

De tanden van je kind poets je met speciale fluoride kindertandpasta. Let daarbij ook goed op de aangegeven leeftijd op de verpakking. Deze tandpasta’s hebben een lekker smaakje, zoals aardbei of sinaasappel. Is tandenpoetsen bij jouw kind altijd een uitdaging? Probeer dan eens kindertandpasta van een ander merk. De verschillende merken hebben verschillende smaken en kleuren. Misschien vindt je kind de ene smaak lekkerder dan de andere.

3. Spiegel en opstapje

Tandenpoetsen wordt leuker voor je kind als hij zichzelf kan zien in een spiegel. Schuim in zijn mond, gekke bekken trekken en achteraf zelf controleren of z’n tanden weer mooi wit zijn. Zorg dus voor een kleine spiegel die je voor zijn gezicht kunt houden, of zet een opstapje in de badkamer zodat hij zichzelf in de grote spiegel kan zien.

4. Zandloper of kookwekker

Goed tandenpoetsen duurt twee minuten. Dat is voor kinderen best lang en moeilijk vol te houden, tenzij je er een leuke uitdaging van maakt. Pak de kookwekker erbij en zet deze op twee minuten: lukt het je kind om de hele tijd te blijven poetsen? Dan verdient hij een high five, een sticker of een extra voorleesverhaaltje voor het slapengaan. Er zijn ook leuke gekleurde zandlopers te koop voor het tandenpoetsen. Volhouden tot het laatste zandkorreltje!

Bekijk hier de top 20 zandlopers speciaal voor het tandenpoetsen.

5. Zijn favoriete knuffel of speeltje

Zeker bij jonge kinderen gaat het tandenpoetsen makkelijker als je ze afleidt met een speeltje of knuffel. Laat je kind de ‘tanden’ van zijn knuffel poetsen, terwijl jij zijn tanden poetst.

6. Tandenpoetsliedje of -app

Is het tandenpoetsen met de bovenstaande tips nog steeds geen succes? Probeer het dan met je smartphone erbij: zoek op YouTube een leuk tandenpoetslied dat je kind mag kijken tijdens het poetsen. Of download een speciale tandenpoetsapp. Er zijn allerlei leuke apps beschikbaar, zoals de Tandenland-app van de GroeiGids en de GGD, de Aquafresh Poetstijd app en de Disney Magic Timer app van Oral-B. Kies de app uit die het beste bij jouw kind past en maak van het poetsen een feestje!

Lees hier meer tips om het tandenpoetsen leuk te maken voor je peuter