Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Als het tandenpoetsen bij je baby of peuter maar niet lukt: 7 tips

Houdt je kind zijn kaken stijf op elkaar als je de tandenborstel erbij pakt? Je bent niet de enige die iedere dag een strijd voert in de badkamer. Zeker peuters willen zich nog weleens verzetten tegen het tandenpoetsen. Wat kun je doen om het leuk(er) en makkelijker te maken? Hier wat handige tips en slimme items.

Advertentie

De eerste tandjes van een baby komen meestal tussen de vijfde en de zesde maand door. Om een goede basis te leggen voor een gezond volwassen gebit, moet je al bij het eerste tandje beginnen met poetsen. Je kunt zelfs beginnen met poetsen zodra je het eerste puntje van een tand ziet. Tanden zijn namelijk nog erg kwetsbaar op het moment dat ze doorkomen, dus het is belangrijk om gelijk met poetsen te beginnen. Dat doe je met een speciale babytandenborstel of vingertandenborstel en tandpasta voor kinderen vanaf 0 jaar.

Lees ook: Zo poets je de tanden van je baby

Hoe vaak tandenpoetsen?

In de eerste twee jaar is het genoeg om één keer per dag de tandjes van je baby te poetsen. Doe dat het liefst ’s avonds voor het slapengaan, na de laatste voeding. Zo geef je bacteriën de minste kans. Vanaf het moment dat je kind twee jaar is, poets je twee keer per dag zijn tanden, minimaal twee minuten per keer. Poets bij voorkeur ’s morgens na het ontbijt en ’s avonds voor het slapengaan. Wil je kind per se zelf z’n tanden poetsen? Prima, maar poets zelf altijd nog even na. Doe dit tot hij ongeveer 10 jaar is, zodat alle tanden en kiezen echt goed schoon worden.

Bekijk hier de top 10 elektrische tandenborstels voor kinderen

7 items die het tandenpoetsen leuker maken

Tandartsen waarschuwen al jaren dat tandbederf onder kinderen toeneemt. En tandbederf in het melkgebit kan ook gevolgen hebben voor het volwassen gebit. Hoog tijd om de trukendoos open te gooien en van het tandenpoetsen een klein feestje te maken. Met deze tips en producten is het dagelijkse poetsprotest van je kind hopelijk snel verleden tijd:

Advertentie
 1. Toffe tandenborstel

  Zorg allereerst voor een supertoffe tandenborstel, eentje waar de ogen van je kind van gaan glimmen. Koop er één in zijn lievelingskleur, met een grappig figuurtje erop. Of laat je kind zelf in de winkel een mooie tandenborstel uitkiezen. Als hij ‘m zelf heeft uitgekozen, wil hij er waarschijnlijk ook graag mee poetsen. Let er wel op dat de tandenborstel geschikt is voor zijn leeftijd; dat lees je op de verpakking.

  Je kunt desnoods meerdere tandenborstels kopen, in verschillende kleuren, zodat hij elke avond zelf mag kiezen met welke hij deze keer wil poetsen. Als je kind zijn tandenborstel zelf kan vasthouden, kun je ook overstappen op een elektrische tandenborstel. Veel kinderen vinden dat erg interessant en willen daar maar al te graag mee poetsen.


  Lees ook: Tandenpoetsen van je peuter: zo pak je dat aan
 2. Lekkere kindertandpasta

  De tanden van je kind poets je met speciale fluoride kindertandpasta. Let daarbij ook goed op de aangegeven leeftijd op de verpakking. Deze tandpasta’s hebben een lekker smaakje, zoals aardbei of sinaasappel. Is tandenpoetsen bij jouw kind altijd een uitdaging? Probeer dan eens kindertandpasta van een ander merk. De verschillende merken hebben verschillende smaken en kleuren. Misschien vindt je kind de ene smaak lekkerder dan de andere.

 3. Boekjes over tandenpoetsen

  Een prentenboek doet het altijd goed bij kinderen. En een goed voorbeeld doet volgen, dus als het hoofdpersonage goed zijn tanden poetst, wil jouw kind het misschien ook een kans geven.

  Advertentie

 4. Spiegel en opstapje

  Tandenpoetsen wordt leuker voor je kind als hij zichzelf kan zien in een spiegel. Maak er een spelletje van wie het hardste ‘aaa’ kan roepen, wie zijn mond het verst kan openen of wie de gekste bekken trekt. En zo kan je kind achteraf zelf controleren of z’n tanden weer mooi wit zijn. Zorg dus voor een kleine spiegel die je voor zijn gezicht kunt houden, of zet een opstapje in de badkamer zodat hij zichzelf in de grote spiegel kan zien.

 5. Zandloper of timer

  Goed tandenpoetsen duurt twee minuten. Dat is voor kinderen best lang en moeilijk vol te houden, tenzij je er een leuke uitdaging van maakt. Pak er een timer en zet deze op twee minuten: lukt het je kind om de hele tijd te blijven poetsen? Dan verdient hij een high five, een sticker of een extra voorleesverhaaltje voor het slapengaan. Er zijn ook leuke gekleurde zandlopers te koop voor het tandenpoetsen. Volhouden tot het laatste zandkorreltje!

 6. Zijn favoriete knuffel of speeltje

  Zeker bij jonge kinderen gaat het tandenpoetsen makkelijker als je ze afleidt met een speeltje of knuffel. Laat je kind de ‘tanden’ van zijn knuffel poetsen, terwijl jij zijn tanden poetst.

  Lees ook: De eerste keer naar de tandarts met je kind

 7. Tandenpoetsliedje of -app

  Is het tandenpoetsen met de bovenstaande tips nog steeds geen succes? Probeer het dan met je smartphone erbij: zoek op YouTube een leuk tandenpoetslied dat je kind mag kijken tijdens het poetsen. Of download een speciale tandenpoetsapp. Er zijn allerlei leuke apps beschikbaar, zoals de Tandenland-app van de GroeiGids en de GGD, de Aquafresh Poetstijd app en de Disney Magic Timer app van Oral-B. Kies de app uit die het beste bij jouw kind past en maak van het poetsen een feestje!

Wil je altijd met korting shoppen? Vraag dan nu je Ouders van Nu Voordeelpas aan en profiteer het hele jaar van scherpe aanbiedingen.

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting