Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Handen wassen na het plassen

Na het plassen, handen wassen. Het rijmt lekker, maar het kan soms even duren voordat dat ook echt in het systeem van je kind zit.

In samenwerking met expert

Debby Mendelsohn

Zindelijkheids-deskundige

Zelf handen wassen

Als je kind straks naar school gaat, is het de bedoeling dat hij zelf zijn handen kan wassen. In de klas, maar ook bij de wc als de juf er niet bij is. Als ouder heb je daar natuurlijk geen zicht op, maar je kunt je kind wél een lesje hygiëne meegeven.

Advertentie

Waarom handen wassen? Daarom!

Handen wassen is belangrijk. Maar waarom ook al weer? Omdat het de beste manier is om te voorkomen dat bacteriën zich verspreiden. Alles wat je aanraakt, kan bacteriën bevatten. Door je handen regelmatig te wassen, voorkom je besmetting. Volgens de GGD moet het sowieso na het spelen, na een wc-bezoek, na het niezen of het snuiten van je neus, na het aaien van een dier, voor het eten en uiteraard altijd als je handen zichtbaar vies zijn. Let wel: soms laten kinderen de kraan onnodig lang lopen. Let als het kan ook een beetje op de hoeveelheid water.

Normaalste zaak van de wereld

Probeer van jongs af aan de handen van je kind te wassen. Zo leert hij dat het er gewoon bij hoort. Vanaf een jaar of twee kunnen ze het vaak al -bijna- zelf.

Tips om je kind te leren zijn handen te wassen:

 • Plast je kind op het potje of de wc? Ga daarna handen wassen
 • Vervang het handdoekje dagelijks
 • Maak het leuk met kinderzeep en/of een leuke handdoek
 • Doe het zelf ook
 • Zorg dat je kind het zo zelfstandig mogelijk kan doen
 • Zet eventueel een trapje neer

Zo heurt het

 • Gebruik lauw water
 • Gebruik zeep
 • Zeep je handen in aan beide kanten en tussen je vingers. Vergeet ook de randen van je nagels niet
 • Blijven de nagels vies: gebruik dan een nagelborsteltje in een grappige vorm
 • Was je handen ongeveer 10 tot 15 seconden
 • Spoel en droog af met een schone doek

Handen wassen op school

Hygiëne op school is een ander verhaal. Vaak hangt er een handdoek in de klas die de hele dag door alle kinderen wordt gebruikt en je wilt niet weten hoe vaak de handdoek op de wc’s op de grond valt op een dag. Warm water is er uit veiligheidsoverwegingen meestal ook niet en er zijn scholen waar kinderen tijdens de corveebeurt zelf de toiletten moeten schoonmaken. Heb je twijfels over de hygiëne op school, spreek de juf er dan eens op aan. Leer je kind in ieder geval dat hij na het plassen zijn handen wast.

Zo doe je het goed!

Schone-handen-poster om uit te printen

De juiste handhygiëne is dus belangrijk, maar weet je kind eigenlijk wel hoe hij goed zijn handen wast? Daarom een schone-handen-poster* die je in de WC op kunt hangen. Handig ezelsbruggetje.

Advertentie

Print ‘m hier uit.

6>*De beeldrechten op de afbeeldingen blijven bij Ouders van Nu / DPG Media B.V. en haar ontwerpers. Downloaden en gebruik is alleen toegestaan voor privégebruik en niet voor commerciële doeleinden.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.


Debby Mendelsohn

Zindelijkheids-deskundige

Debby Mendelsohn is psycholoog, schrijfster, moeder van zes kinderen en expert op het gebied van het zindelijk maken van kinderen.

Zij geeft trainingen aan pedagogisch medewerkers over zindelijkheid en organiseert samen met kinderdagverblijven en peuterspeelzalen ouderavonden voor ouders die hun kinderen willen helpen zindelijk te worden.

Voor ouders die advies of hulp nodig hebben is Debby beschikbaar voor consulten, die ook mogelijk zijn per FaceTime of Whatsapp video. De consulten leiden vrijwel altijd tot het gewenste resultaat.

Borstvoeding
Naast het werk rondom zindelijk worden geeft Debby voorbereidingscursussen over borstvoeding voor zwangeren. Ook bij problemen bij het geven van borstvoeding kun je contact opnemen met Debby voor advies.

Debby is auteur van de volgende boeken:

 1. Zindelijk maken is kinderspel (2012, Forte Uitgevers): In dit boek staat hoe ouders en professionals kinderen op een liefdevolle manier kunnen helpen bij het zindelijk worden. Als je wilt kunnen kinderen ook op jonge leeftijd, rond 1,5 jaar uit de luiers zijn.
 2. Borstvoeding doe je zo! (2016, Forte Uitgevers): In dit boek begeleidt ze moeders rondom alle aspecten van borstvoeding. Hoe leg je een kind goed aan, zorg je voldoende melk en kun je de borstvoeding combineren met een baan buitenshuis.
 3. Op dit moment werkt zij aan haar derde boek met als onderwerp: hoe help je je kind op een liefdevolle manier met school. Een boek voor elke ouder die onderwijs belangrijk vindt en 15 minuten per dag tijd heeft voor zijn kind.
Podcasts: Video’s: Social media en websites: Publicaties: