Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Hoe wordt je kind 's nachts zindelijk?

Bedplassen komt regelmatig voor bij kinderen. Hoe wordt je kind ’s nachts zindelijk? Tips zijn letten op het drinken, slaapritme, een plaswekker of geneesmiddelen.

Drinken

Laat je kind overdag voldoende drinken, zodat hij ook regelmatig moet plassen en de blaas goed leert voelen. ’s Avonds drinken mag ook, maar niet te veel. Vermijd verder zoveel mogelijk cola of thee. Ze bevatten cafeïne en theïne die zowel de blaas als de nieren prikkelen. Ook ijskoude dranken kun je beter niet geven.

Advertentie

Regelmatig slaapritme

Verder is het belangrijk om een regelmatig slaapritme aan te houden. En maak er een klein feestje van als hij droog is.

Wat vaak goed helpt, is een plaskalender ophangen. Bij deze methode mag het kind voor elke droge nacht een zonnetje op de kalender zetten of een sticker opplakken. Als de kalender vol is, krijgt hij een beloning. Zo benadruk je de droge, in plaats van de natte nachten.

Plaswekker

Een plaswekker bestaat uit een zender en een ontvanger. De zender is het broekje en de ontvanger is een alarmkastje. Wanneer er een beetje urine in het broekje komt, gaat een alarm af om het kind wakker te maken.

De plaswekker wordt vaak gebruikt in combinatie met een blaastraining. In ziekenhuizen worden vaak cursussen gegeven, waarbij kinderen aan de hand van verschillende technieken leren hun plas op te houden en beter naar hun plassignaal te luisteren en zo sneller ’s nachts zindelijk te worden. Je kind leert dus eigenlijk een beetje op te letten tijdens de slaap.

Geneesmiddelen

Als je kind in bed plast kan de huisarts Desmopressine (Minrin) voorschrijven. Desmoppressine beïnvloedt het hormoon dat de vochtafscheiding stimuleert. Normaal gesproken zorgt een lichaamseigen stof ervoor dat ons lichaam ’s nachts meer vocht vasthoudt dan overdag. Veel bedplassers maken ’s nachts niet genoeg van deze stof aan. Ze produceren meer urine dan de blaas aankan met als gevolg: een nat bed. Desmopressine vult het tekort aan deze stof aan en zo wordt er niet zoveel urine gevormd. Minrin is alleen op recept verkrijgbaar en is er in twee vormen: tabletten en smelttabletten.

Video: Zindelijk maken doe je zo:

Bron: NCJ