Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Hoe wordt je kind ’s nachts zindelijk?

Bedplassen komt regelmatig voor bij kinderen. Hoe wordt je kind ’s nachts zindelijk? Met deze drie tips help je hem op weg.

In samenwerking met expert

Debby Mendelsohn

Zindelijkheids-deskundige

1. Drinken

Laat je kind overdag voldoende drinken, zodat hij ook regelmatig moet plassen en de blaas goed leert voelen. ’s Avonds drinken mag ook, maar niet te veel. Vermijd verder zoveel mogelijk cola of thee. Ze bevatten cafeïne en theïne die zowel de blaas als de nieren prikkelen. Ook ijskoude dranken kun je beter niet geven.

Advertentie

2. Regelmatig slaapritme

Verder is het belangrijk om een regelmatig slaapritme aan te houden. Wat vaak goed helpt, is een plaskalender ophangen. Bij deze methode mag het kind voor elke droge nacht een zonnetje op de kalender zetten of een sticker opplakken. Als de kalender vol is, krijgt hij een beloning. Zo benadruk je de droge, in plaats van de natte nachten.

3. Plaswekker

Een plaswekker bestaat uit een zender en een ontvanger. De zender is het broekje en de ontvanger is een alarmkastje. Wanneer er een beetje urine in het broekje komt, gaat een alarm af om het kind wakker te maken.

De plaswekker wordt vaak gebruikt in combinatie met een blaastraining. In ziekenhuizen worden vaak cursussen gegeven, waarbij kinderen aan de hand van verschillende technieken leren hun plas op te houden en beter naar hun plassignaal te luisteren en zo sneller ’s nachts zindelijk te worden. Je kind leert dus eigenlijk een beetje op te letten tijdens de slaap.

Video: Zindelijk maken doe je zo:

Advertentie

Bron: NCJ

Debby Mendelsohn

Zindelijkheids-deskundige

Debby Mendelsohn is psycholoog, schrijfster, moeder van zes kinderen en expert op het gebied van het zindelijk maken van kinderen.

Zij geeft trainingen aan pedagogisch medewerkers over zindelijkheid en organiseert samen met kinderdagverblijven en peuterspeelzalen ouderavonden voor ouders die hun kinderen willen helpen zindelijk te worden.

Voor ouders die advies of hulp nodig hebben is Debby beschikbaar voor consulten, die ook mogelijk zijn per FaceTime of Whatsapp video. De consulten leiden vrijwel altijd tot het gewenste resultaat.

Borstvoeding
Naast het werk rondom zindelijk worden geeft Debby voorbereidingscursussen over borstvoeding voor zwangeren. Ook bij problemen bij het geven van borstvoeding kun je contact opnemen met Debby voor advies.

Debby is auteur van de volgende boeken:

  1. Zindelijk maken is kinderspel (2012, Forte Uitgevers): In dit boek staat hoe ouders en professionals kinderen op een liefdevolle manier kunnen helpen bij het zindelijk worden. Als je wilt kunnen kinderen ook op jonge leeftijd, rond 1,5 jaar uit de luiers zijn.
  2. Borstvoeding doe je zo! (2016, Forte Uitgevers): In dit boek begeleidt ze moeders rondom alle aspecten van borstvoeding. Hoe leg je een kind goed aan, zorg je voldoende melk en kun je de borstvoeding combineren met een baan buitenshuis.
  3. Op dit moment werkt zij aan haar derde boek met als onderwerp: hoe help je je kind op een liefdevolle manier met school. Een boek voor elke ouder die onderwijs belangrijk vindt en 15 minuten per dag tijd heeft voor zijn kind.
Podcasts: Video’s: Social media en websites: Publicaties:

Redactioneel – Offer- Zonnebrand

Zonnebrand kids

Zonnemelk SPF 50+ voor kinderen
Shop nu