Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Hoe wordt je kind ’s nachts zindelijk?

Bedplassen komt regelmatig voor bij kinderen. Hoe wordt je kind ’s nachts zindelijk? Met deze drie tips help je hem op weg.

In samenwerking met expert

Debby Mendelsohn

Zindelijkheids-deskundige

1. Drinken

Laat je kind overdag voldoende drinken, zodat hij ook regelmatig moet plassen en de blaas goed leert voelen. ’s Avonds drinken mag ook, maar niet te veel. Vermijd verder zoveel mogelijk cola of thee. Ze bevatten cafeïne en theïne die zowel de blaas als de nieren prikkelen. Ook ijskoude dranken kun je beter niet geven.

Advertentie

2. Regelmatig slaapritme

Verder is het belangrijk om een regelmatig slaapritme aan te houden. Wat vaak goed helpt, is een plaskalender ophangen. Bij deze methode mag het kind voor elke droge nacht een zonnetje op de kalender zetten of een sticker opplakken. Als de kalender vol is, krijgt hij een beloning. Zo benadruk je de droge, in plaats van de natte nachten.

3. Plaswekker

Een plaswekker bestaat uit een zender en een ontvanger. De zender is het broekje en de ontvanger is een alarmkastje. Wanneer er een beetje urine in het broekje komt, gaat een alarm af om het kind wakker te maken.

De plaswekker wordt vaak gebruikt in combinatie met een blaastraining. In ziekenhuizen worden vaak cursussen gegeven, waarbij kinderen aan de hand van verschillende technieken leren hun plas op te houden en beter naar hun plassignaal te luisteren en zo sneller ’s nachts zindelijk te worden. Je kind leert dus eigenlijk een beetje op te letten tijdens de slaap.

Video: Zindelijk maken doe je zo:

Advertentie

Bron: NCJ

Debby Mendelsohn

Zindelijkheids-deskundige

Debby Mendelsohn is psycholoog, schrijver en expert op het gebied van zindelijk maken van kinderen. Haar boek 'Zindelijk maken is kinderspel' is een klassieker en bevat een schat aan informatie vanuit de praktijk, plus wetenschappelijke onderbouwing. Zij geeft ouderavonden en helpt ouders met consulten en coaching bij het zindelijk worden van hun kinderen.

Daarnaast schreef ze het boek  Borstvoeding doe je zo! waarin ze moeders begeleidt rondom alle aspecten van borstvoeding. Zij geeft voorlichting en helpt vrouwen bij het geven van borstvoeding.

Contact
Website
Facebook