Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
festival zwanger

Harde muziek op festivals schadelijk voor gehoor ongeboren baby

Dat kinderoortjes gevoelig zijn voor luide muziek weten we allemaal. Maar wist je dat dit ook geldt voor het gehoor van een ongeboren baby? Vooral tijdens festivals, waar het geluid vaak erg hard staat, kan een baby in de buik al schade aan zijn gehoor oplopen.

Advertentie

Hard geluid gaat namelijk dwars door de buikwand heen. Volgens de Universiteit van Gent worden er veel baby’s geboren met gehoorproblemen, omdat de buikwand maar vijf decibel dempt. De universiteit vindt dan ook dat het risico op gehoorschade bij ongeboren kinderen ernstig wordt onderschat.

Harde motor

Bart Vinck, audioloog aan de Universiteit van Gent, zegt dat het aantal decibel op een festival al snel rond de 100 ligt. Met vijf decibel demping heeft het ongeboren kind volgens hem toch nog 97 decibel te verwerken. Dat is vergelijkbaar met het geluid van een harde motor.

Ontwikkeling gehoor

Volgens de Nationale Hoorstichting zijn de oren van ongeboren kinderen al na drie maanden ontwikkeld, wat betekent dat ze vanaf dat moment het geluid van buitenaf echt meekrijgen. Of een ongeboren kind na een festivalbezoek al gehoorschade kan hebben durven zij echter niet te zeggen.

Bron: RTL Nieuws. Beeld: Shutterstock

Advertentie