
Kinderwens in de vriezer: steeds meer vrouwen laten eicellen invriezen
Niet het juiste moment. Niet de juiste man. Nog single of nog te druk met carrière maken. Steeds meer vrouwen besluiten om diverse redenen hun eicellen in te laten vriezen. En ook nog eens op steeds jongere leeftijd.
In Nederland wordt sinds 2011 aan social freezing gedaan: eicellen oogsten en invriezen zonder dat daar een medische noodzaak voor is. Het kan bij 13 ziekenhuizen in Nederland waar ze ook IVF-behandelingen doen en bij al die ziekenhuizen neemt het aantal vrouwen dat op consult komt toe.
Zorgen over vruchtbaarheid
Ook in België is deze trend gaande. Volgens fertiliteitsexpert Michel De Vos van het UZ Brussel is hier een simpele verklaring voor. ‘Er wordt gewoonweg meer over gesproken. Of een koppel vlot kinderen kan krijgen, hangt af van verschillende factoren. Denk maar aan de sperma van de man. Maar de belangrijkste factor is en blijft toch de leeftijd van de vrouw. Daar wordt door de media meer aandacht aan besteed, waardoor ook meer moeders in spe stilstaan bij hun dalende vruchtbaarheid.’
Dat wordt bevestigd door recent onderzoek van het Britse Royal College of Obstetricians and Gynaecologists (RCOG). De wetenschappers hebben meer dan 1.000 vrouwen tussen 18 en 24 jaar ondervraagd. 25 procent van hen maakt zich nu al zorgen dat ze later misschien geen kinderen kan krijgen. Drie op de vijf zegt alle online informatie over vruchtbaarheid overweldigend te vinden en daardoor onzeker te worden.
Steeds jonger
Opvallend is dat het invriezen van eicellen niet alleen vaker, maar ook steeds vroeger gebeurt, zegt Annelies Bos, gynaecoloog van de afdeling voortplantingsgeneeskunde van het UMC Utrecht in De Volkskrant. ‘Waar de gemiddelde leeftijd van vrouwen die ik op consult kreeg in 2012 rond de 39 jaar lag, zie ik nu meer vrouwen van rond de 34. Zowel de leeftijd waarop vrouwen zich laten informeren over social freezing als een behandeltraject ingaan is gedaald.’
Geen garantie
Je moet er wel wat voor over hebben, want goedkoop is social freezing niet. Voor het oogsten van 20 tot 25 eicellen, het aantal dat ongeveer nodig is om één kind te krijgen, heb je gemiddeld zo’n drie behandelingen nodig en het kost per keer zo’n 4.000 euro. De kans dat je dan daadwerkelijk ook een baby krijgt uit je ingevroren eicellen is helaas niet honderd procent. ‘Als je je eicellen laat invriezen als je nog jong bent – in het kader van deze materie bij voorkeur onder de 36 – heb je per ingevroren eicel gemiddeld zo’n vijf procent kans dat er een levend geboren kind uit voortkomt,’ zegt Bos tegen Elle.
Leeftijd terugplaatsing
Het aantal vrouwen dat daadwerkelijk gebruik maakt van hun ingevroren eicellen is laag, zo bleek vorig jaar uit dit bericht: Vrouwen gebruiken ingevroren eicellen meestal niet. Al betekent dat niet dat al deze vrouwen voor niets hun eicellen hebben ingevroren. Zij kunnen hier vaak nog vele jaren gebruik van maken. De grens voor het terugplaatsen van de embryo’s is in 2017 verhoogd van 46 naar 50 jaar.
Bron: Het Laatste Nieuws, De Volkskrant, Elle Beeld: Shutterstock