Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
zwangerschapsverlof
door

9x dit ga je écht niet doen tijdens je verlof of vlak na de bevalling (al denk je nu van wel)

Heb jij een waslijst aan taken en voornemens die je allemaal uitstelt tot aan je verlof, onder het motto: doe ik dan wel en anders als de baby geboren is? Ouders van Nu-redacteur Karin - zwanger van de tweede - wil je dit meegeven: doe ze nu maar alvast, want grote kans dat je er tijdens je verlof totáál geen zin in hebt. Laat staan als je een kersverse baby in je armen hebt.

Advertentie

Hoe vaak ik tijdens mijn eerste zwangerschap niet gedacht heb bij het checken van mijn to-do lijst: dat doe ik wel tijdens m’n verlof. Met als gevolg dat ik in de periode dat ik zou moeten uitrusten een enorme waslijst van dingen had waar ik helemaal geen zin meer in had met die dikke buik en er dus weinig af te strepen viel. En na de bevalling zag ik er al helemáál de noodzaak niet meer van in met als enige prioriteit het in leven houden van een baby. Dus bij deze, een advies aan alle aanstaande moeders: lower your expectations. En als je nog een flinke to do-lijst hebt: doe het dan nú, voor je verlof. Zo kun je je de weken voor en na de bevalling optimaal focussen op jezelf en je baby.

 1. Poetsen en opruimen

  Heb je nogal last van nesteldrang en wil je je hele huis piekfijn in orde hebben voordat de baby komt? Zorg dan dat alle grote klussen vóór je verlof al gedaan zijn (denk: babykamer poetsen, ramen zemen, enzovoort). Want geloof me, tijdens je verlof is je buik veel te dik en heb je te weinig energie om al deze klussen nog op te pakken. Bovendien is fysieke rust een aanrader voordat je gaat bevallen. (Wist je dat bevallen fysiek net zo zwaar is als het lopen van een marathon?!) Dikke tip: overweeg eens een schoonma(a)k(st)er in de armen nemen als je budget het toelaat. Niet alleen fijn voor, maar zeker ook ná de bevalling.

 2. Werken en/of je werkmail checken

  Als je bijvoorbeeld als zzp’er werkt is het verleidelijk om tijdens je verlof af en toe te blijven werken. Die ZEZ-uitkering tijdens je verlof word je tenslotte niet rijk van… Maar dat werkt dus niet. Trust me. Je zult snel genoeg merken dat die paar euro’s niet opwegen tegen het feit dat je verlof hét moment is om jezelf ultieme rust te gunnen totdat de baby er eenmaal is. En ben je in loondienst, ga er ook dan niet vanuit dat je nog wel dingen op kunt pakken tijdens je verlof. Daar heb je straks namelijk helemaal geen zin in. En als de baby eenmaal in je armen ligt? Joh, dan dénk je niet eens aan werken.

  Lees meer: Zwangerschapsverlof: wat zijn je rechten?

  Advertentie
 3. Je administratie bijwerken

  Ah, de administratie. De perfecte klus om te doen in de laatste weken voor je bevalling. Maar ja, je kunt ook lekker foute realityshows kijken op Netflix. Is een stuk ontspannender. En daarom stel je het uit. Een dag. Een week. Een maand. En dan is de baby er. En heb je al helemáál geen tijd en zin meer en denk je maar aan een ding: slapen. Kortom, doe het voor je verlof. Of besteed het uit.

 4. De babykamer inrichten

  Het is een van de leukste dingen om te doen als je zwanger bent: een fijn kamertje voor je baby maken. Zorg er wel voor dat alle grote klussen zoals verven, laminaat leggen, meubels shoppen en ze in elkaar zetten al gedaan is voor je verlof aanbreekt. Niet alleen handig voor het geval je baby per ongeluk te vroeg komt, maar ook hier heb strals helemáál geen trek in als je buik de omvang heeft van een skippybal. De laatste puntjes op de ‘i’ zetten, is dan wél weer een heerlijk tijdverdrijf voor tijdens je verlof.

 5. Shoppen

  Ja natuurlijk ga je straks heerlijk shoppen met de baby in de kinderwagen voor een nieuwe garderobe voor jezelf als je buik weer foetsie is. Denk je nu… Vergeet het maar. A: je lichaam is hoogstwaarschijnlijk nog helemaal niet de oude en grote kans dat je nog steeds in je zwangerschapsbroeken rondloopt. B: met je baby winkelen? Je bent straks veel te bang dat je baby in huilen uitbarst middenin de ZARA en je blijft daarom de eerste tijd liever thuis.

  TIP! Wil je toch nieuwe kleding shoppen voor jezelf of je baby? Shop dan gewoon online!

  Advertentie
 6. Sporten

  Túúrlijk ga jij voor je bevalling nog even flink aan de zwangerschapsyoga. En túúrlijk ga je zes weken na je bevalling weer volop aan de krachttraining. Je wilt je oude figuur terug en wel zo snel mogelijk. Tja, dat willen we allemaal. Maar geloof me, met al die gebroken nachten is de sportschool wel de laatste plek waar jij te vinden zult zijn. Jij zit liever thuis op de bank na te puffen van weer een lange dag luiers verschonen en je baby troosten.

  Lees ook: Sporten na de bevalling, wanneer mag het?

 7. Je huis helemaal opnieuw decoreren

  Tijdens je verlof zou je wel even je huis mooi maken. Plantje hier, verfje daar, nieuwe kast. Niet alleen zal er een nieuw gezinslid komen, ook de kraamvisite zal in een mooi huis ontvangen worden. Maar als het zover is, lonkt die luie bank. En Netflix. En urenlang rondzwerven door de IKEA? Jou niet gezien. Donuts en reality-tv it is.

 8. Een huis vol visite

  Je verlof en kraamtijd wordt één gezellige zoete inval van vrienden en bekenden. Je hebt toch alle tijd. En natuurlijk mag iedereen straks uitgebreid kennis komen maken met jullie kleine spruit. Jij zorgt wel voor de beschuit met muisjes, de latte’s en de borrelhapjes. Euh… newsflash: grote kans dat je hier helemaal geen zin in hebt en je na een halfuur je bezoek smachtend de deur uitkijkt. Dus let op met beloftes…

 9. Romantisch doen met je partner

  Jeej! Je partner neemt ook verlof rond de komst van de baby dus jullie kunnen heerlijk genieten van quality time samen. Een fijne strandwandeling, een romantisch diner en daarna lekker samen in bed knus doen, je kan niet wachten. Klinkt heerlijk natuurlijk, maar als je je een walvis voelt of net bent bevallen, zal het er in de praktijk waarschijnlijk ietsjes anders aan toegaan… Want sexy voel je je niet bepaald meer en een huilende baby draagt ook niet bij aan de romantiek. En samen uit eten terwijl oma oppast? De horror: daar moet je voorlopig nog niet aan dénken…

  Lees ook: De kraamweek: wat kun je verwachten?

Beeld: Getty Images

Redactioneel – Offer – Geboortekaartje

Geboortekaartjes

Mooiste kaart voor je kindje
Bekijk hier