Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Nieuw fenomeen: 1 op de 10 ouders kampt met een parentale burn-out

De druk om de beste ouder te zijn neemt almaar toe. Hierdoor kampt 1 op de 10 ouders met een parentale burn-out. Dat blijkt uit onderzoek van de Franse universiteit UCL.

Advertentie

Parentale burn-out

Een parentale burn-out komt vaker voor bij vrouwen en is anders dan de ‘gewone’ burn-out, vaak veroorzaakt door stress. Bij een parentale burn-out voel je je emotioneel, uitgeput, is het moeilijk om empathie te tonen naar je kinderen en heb je als ouder het gevoel gefaald te hebben.

Verklaring

Onderzoeker en psycholoog Isabelle Roskam verklaart: ‘Vroeger zat de vrouw aan de haard. Nu ambieert zij een carrière, wil ze een goede echtgenote en moeder zijn, én wil ze tijd voor zichzelf. De lat ligt hoog.’

Ook heb je volgens Roskam als moeder sneller kans op zo’n burn-out als je te maken hebt met zogenaamde ‘moeilijke kinderen’. Bijvoorbeeld een zoon of dochter die snel kwaad wordt of moeilijk leert. Komt daar bij dat je partner weinig steun biedt of sta je er alleen voor én ervaar je stress? Dan kan een parentale burn-out op de loer liggen.

MEER LEZEN?

Advertentie

Auteur: Marjolein Schel – Bron: Telegraaf – Beeld: Shutterstock

Redactioneel – Offer- Zonnebrand

Zonnebrand kids

Zonnemelk SPF 50+ voor kinderen
Shop nu