Voor oudersPersoonlijke verhalen

Famfa (29) is hoogzwanger en sport zes dagen per week: 'Mijn manier om te ontspannen'

 
Privé
Privé
 
Geschreven door:
Leestijd 4 minuten

Sporten tijdens je zwangerschap. Niet iedereen moet eraan denken, maar Famfa (29) juist wel. In maart verwacht ze haar eerste kind en ze sport nog bijna iedere dag. 'Vooral in het begin kreeg ik best wat bezorgde reacties.'

Lees verder onder de advertentie

'Van jongs af aan ben ik gewend om intensief te sporten. Ik heb jarenlang op hoog niveau gehockeyd en stapte zo'n zes jaar geleden over op krachttraining en hardlopen. Zes dagen per week was ik in de sportschool te vinden. Uiteindelijk leidde dit begin vorig jaar tot mijn aanmelding voor een halve marathon én een internationale fitnesscompetitie. Ik trainde er hard voor, totdat ik ontdekte dat ik zwanger was.

Een prachtig, onverwachts cadeau waar mijn man en ik superblij mee waren. Tegelijkertijd dacht ik ook: ik ben zo lekker bezig, ik wil niet stoppen met sporten. Daarom checkte ik meteen bij de verloskundige of ik door kon trainen en zij zei dat mijn lichaam het vanzelf zou aangeven als iets niet meer ging. Dat gaf me vertrouwen om door te gaan.

Lees ook: Zwanger zijn en sporten gaan prima samen, zeggen deze experts

Lees verder onder de advertentie

Eerste trimester

Afgelopen september liep ik dus met negentien weken zwangerschap de halve marathon. Een week later voltooide ik de HYROX, een indoor fitnesscompetitie die kracht met hardlopen combineert. Ondanks mijn buikje voelde ik me prima. Vooral omdat mijn vermoeidheids- en misselijkheidsklachten van het eerste trimester waren verdwenen.

Die klachten weerhielden mij er overigens niet van om ook in de eerste twaalf weken te sporten. In die tijd sleepte ik mezelf vaak naar de sportschool, omdat ik wist dat ik me na een training beter zou voelen. En inderdaad, dat was ook zo.

Samen sporten

Na het voltooien van de halve marathon en de HYROX was ik trots op mezelf. Dat had ik toch maar mooi gedaan met mijn zwangere buik. Ook mijn man was trots. Hij sport zelf ook en heeft me nooit gezegd dat ik vanwege de zwangerschap moest stoppen met sporten. Wel vraagt hij vaak halverwege een training hoe het met me gaat en of hij me ergens bij kan helpen. Verder laat hij me mijn gang gaan, omdat hij weet dat ik goed naar mijn lichaam luister.

Lees verder onder de advertentie

Meer lezen over Hardlopen tijdens en na de zwangerschap

Bezorgde reacties

Niet iedereen reageerde overigens positief toen ik in het begin van mijn zwangerschap met een buikje ging sporten. Zo kreeg ik best wat bezorgde opmerkingen van mensen uit mijn omgeving of het wel goed was voor de baby. Ook online (ik plaatste veel sportvideo's op Instagram en YouTube) had iedereen er ineens een mening over.

Hierdoor twijfelde ik of ik niet te veel deed, maar mijn verloskundige stelde me gerust. Ze zei dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat sporten tijdens de zwangerschap slecht is voor een baby. En dat het goed voor mijn ontspanning kon zijn, zolang ik maar wel naar mijn lichaam bleef luisteren.

Lees verder onder de advertentie

Aangepaste trainingen

Inmiddels komt mijn bevalling steeds dichterbij en ik sta nog steeds zes dagen per week in de sportschool. Wel heb ik mijn trainingen aangepast. Tot 22 weken kon ik bijvoorbeeld prima hardlopen, maar toen ik op een dag een flinke steek in mijn buik kreeg, stapte ik over op spinning. Dat is voor mij minder belastend.

Met krachttrainingen merk ik dat mijn bovenlichaam nog sterk is, maar dat mijn onderrug sneller belast raakt bij beenoefeningen. Deadliften met 120 kilo was voor mijn zwangerschap geen probleem, maar nu worstel ik al met 50 kilo. Ook dit is prima. Ik pas me aan en blijf bewegen op een manier die goed voelt.

Lees ook: Sporten tijdens zwangerschap: dit mag wel en niet

Lees verder onder de advertentie

Mijn rustmoment

Sporten is voor mij meer dan fysiek bezig zijn, het is mijn manier om te ontspannen en op te laden. Zelfs nu, vlak voor mijn bevalling, blijft het mijn rustmoment. Ik weet dat er wordt aangeraden om zes weken rust te nemen na de bevalling, maar ik kijk wel hoe ik me dan voel. Veel mensen zeggen dat een goede conditie helpt bij het herstel en ik hoop dat dat voor mij ook zo zal zijn.

Voor iedereen anders

Online krijg ik veel berichtjes van vrouwen die hopen dat ze ook zo actief kunnen blijven tijdens hun zwangerschap. Dat vind ik heel lief, maar ik benadruk altijd dat elke zwangerschap anders is. Ik heb het geluk dat ik me nu goed voel en dat sporten nog steeds gaat. Maar het kan bij een volgende zwangerschap ook anders zijn. Het belangrijkste vind ik dat je doet wat goed voelt. Voor mij betekent dat zes dagen per week sporten, maar voor iemand anders kan dat weer iets heel anders zijn.'

Meer weten over Famfa? Volg haar op Instagram via @fitfamfa.

Lees verder onder de advertentie