'Mijn partner en ik zijn altijd al dol geweest op reizen. Toen we op een zomeravond in de tuin zaten en onze kinderen nog jong waren (de jongste was 1 jaar), hadden we een gesprek over het leven. We voelden allebei dat het leven met een jong gezin zo snel ging, en dat we graag de pauzeknop van de ratrace van het moderne westerse leven in wilden drukken. We besloten: we gaan voor langere tijd op reis met het gezin.
We hebben de anderhalf jaar die volgde gebruikt om geld te sparen en zijn daarna vertrokken naar Afrika. Dat continent stond hoog op ons lijstje, bovendien wilden we graag over land reizen met een Landrover, zodat de kinderen altijd in hun 'eigen bed' wakker zouden worden, en Afrika maakte dat mogelijk. Er waren zat mensen die ons voor gek verklaarden, Afrika was volgens hen veel te gevaarlijk voor kinderen. Maar zo hebben wij dat niet ervaren.
Rekensommen met stenen
Het leven op reis was een stuk eenvoudiger dan ons leven in Nederland. Er is zoveel natuur en de grootsheid en eindeloze vergezichten zorgden ervoor dat mijn brein kalmeerde. Niets hoefde, alleen wat we onszelf oplegden. Natuurlijk werd er genoeg aandacht besteed aan school, en als er een keer slecht internet was dan gebruikten we de natuur om les te geven: ik heb oneindig veel klokken getekend in het zand en rekensommen gemaakt met stenen.
Lees ook: Andrea geeft haar kinderen thuisonderwijs: 'Ze bepalen zelf wat ze willen doen'
Hoe een leeuw een dier doodt
Leven dichter bij jezelf en de natuur lijkt in veel delen van Afrika zoveel vanzelfsprekender dan in het westen, waar we in een soort collectieve burn-out lijken te leven. Tijdens onze reis stonden we honderd procent in het leven. En dat bracht soms ook heus risico's met zich mee, zoals de keer dat we midden in de bush overnachtten met een ander gezin met kinderen en er 's nachts een groep wilde dieren langs onze tenten kwam, of toen we een leeuw een dier hoorden doden.
Ook herinner ik me dat er 's ochtends een kudde olifanten langs onze auto liep op weg naar een waterplas. Of de keer dat onze auto vastliep op een zoutvlakte, samen met meerdere reizigers, en we alle vrouwen en kinderen naar de bewoonde wereld drie uur verder brachten waar we in spanning afwachten tot Meindert en de andere mannen zich in veiligheid bij het gezelschap zouden voegen.
Lees ook: Slimme gadgets voor reizen met kleine kinderen
Een flexibele geest
Natuurlijk is reizen vermoeiend. Dat is het voor iedereen, helemaal met kinderen. Maar zodra iemand iets minder lekker in z'n vel zat, hadden we dat direct in de gaten. En als de reisdagen te veel werden, bleven we wat langer op één plek.
Het effect van reizen op mijn kinderen is onbetaalbaar: ze zijn grenzeloos gaan denken, denken in mogelijkheden, en beschikken over een bijzonder flexibele geest. Ook heeft het mijn vertrouwen in de wereld versterkt. De meeste mensen deugen, daar ben ik nog meer van overtuigd geraakt na alle bijzondere ontmoetingen die we hebben gehad. Door deze manier van leven wil ik mijn kinderen vooral de echte wereld laten zien en voelen, niet de wereld via een schermpje.
Lees ook: Kelly's gezin woont in Colombia: 'Ik werd verliefd op de vrijheid van het buitenleven'
Toch zijn we twee jaar geleden weer teruggegaan naar Nederland, vooral vanwege de leeftijd van onze ouders. Het verlangen om simpeler te blijven wonen was echter zo groot, dat we inmiddels twee jaar in een yurt op een Nederlandse camping wonen. We beheren de camping, en hebben een grote yurt gebouwd waar ons gezin van vijf perfect in kan wonen. Al zijn we wel tot nu toe elke winter teruggegaan naar Afrika.
Strategisch gezinsoverleg
Eens in de zoveel tijd hebben we strategisch gezinsoverleg, waarin we met het gezin bespreken wat iedereen graag zou willen, en wat absoluut niet. We vinden het belangrijk om onze kinderen te betrekken bij alle keuzes die we maken. We hebben nu gezamenlijk besloten dat we in de winter van 2025 weer op reis gaan, en dat we daar dus nu voor gaan sparen.
Ook kwam er in het gezinsoverleg naar voren dat onze puberzoon graag een ruimte voor zichzelf zou willen, wat inhoudt dat hij - net als een aantal andere pubers op het terrein - een eigen tent naast de yurt krijgt waar hij zich kan terugtrekken.
Lees ook: De hele dag buiten: waarom steeds meer ouders kiezen voor kinderopvang in de natuur
De toekomst
Met de toekomst zijn we niet echt bezig, we zien wel wat er op ons pad komt. Dat is de reden dat we ons niet committeren aan één ding of plek voor langere tijd, zodat we makkelijk 'ja' kunnen zeggen tegen iets nieuws dat op ons pad komt.
Ik denk niet dat we onze kinderen lang dicht bij ons gaan houden, dat is het gevolg van onze levensstijl. Zo heeft mijn dochter het bijvoorbeeld al over een jaar naar Thailand gaan om daar duikmaster te worden. Dat vind ik alleen maar mooi. Zolang ze maar vertrouwen hebben in de wereld en openstaan om dingen te leren van andere mensen en culturen. Dan heb ik mijn taak volbracht.'
Meer zien van dit gezin? Je kunt ze volgen op Instagram via @Boonfamilyjourney.