Voor oudersColumns & rubrieken
Kommer & Kwaal

Kommer & Kwaal: Gabrielle was vermoeid door ijzertekort

 
Privé
Privé
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

In de rubriek Kommer & Kwaal willen we graag even aandacht voor vervelende zwangerschapskwalen (hoezo, 'kwaaltjes'?). Deze keer: Gabrielle (34) kreeg te maken met ijzertekort, waardoor ze erg vermoeid was en zo'n beetje alles ging eten waar ijzer in zat.

Lees verder onder de advertentie

'Als ik voor de tweede keer zwanger ben, vind ik het pittiger dan de eerste keer. Ik krijg veel sneller een flinke buik en krijg bovendien last van kwaaltjes die ik de eerste keer echt niet heb ervaren. Denk aan: last van mijn onderrug en minder goed kunnen slapen.

Als ik zo'n 28 weken zwanger ben, ben ik plots ook heel erg moe. Ik heb een drukke peuter van 3 jaar rondrennen, werk parttime en run een huishouden, dus erg gek vind ik het niet. Bovendien zitten we in de afrondende fase van een verbouwing thuis. Niet zo heel vreemd dus, om wat vermoeider te zijn.

Lees ook: Welke vitamines heb je (extra) nodig in de zwangerschap?

Lees verder onder de advertentie

Even zitten hoor

Als ik in de spiegel kijk, vind ik mijn huidskleur wat geel. Mijn lippen zijn droog en kleurloos en ik vind dat ik er belabberd uitzie. Als ik aan mijn man vraag of hij dat ook vindt, krijg ik een eerlijk doch politiek correct 'je ziet er prima uit lieverd'. Ik probeer actief te blijven door te wandelen in het weekend, en nog lekker druk te zijn in het huishouden maar ik betrap mezelf er op dat ik tussendoor vaak 'even moet zitten'. Niet echt iets voor mij, maar zwanger zijn is dan ook niet niks.

Bij de verloskundige

Omdat ik sinds mijn 14e elk jaar moeite heb met mijn ijzer op pijl te houden, slik ik er in de winter wat ijzermedicatie van de huisarts bij en laat ik mijn hb-waardes regelmatig checken. Dat kan gelukkig met een vingerprikje, want ik ben geen held met bloedafnames (laten we het erop houden dat ik meerdere malen na een bloedafname wakker ben geworden op de grond, ietwat verward en misselijk).

Mijn ijzergehalte is vaak net hoog genoeg, maar hoger dan 8 wordt het meestal niet, en de ondergrens is 7,8. Maar als ik weer voor controle bij de verloskundige ben, vertelt het apparaat dat mijn ijzer inmiddels 5 is. De ondergrens is voor een zwangere vrouw gelukkig wat lager (6,3 in die termijn) omdat je meer bloed aanmaakt, maar het is dus nog steeds flink te laag.

Lees verder onder de advertentie

Als je je ijzergehalte wil weten wordt er via de huisarts of verloskundige vaak het hemoglobinegehalte (hb) getest. Hemoglobine (Hb) vervoert zuurstof en koolstofdioxide door het lichaam en zorgt dat het bij je organen terechtkomt. IJzer is een bouwstof van hemoglobine. De hb-waardes zeggen dus wat over je ijzervoorraad. Bron: Sanquin.

Aan de auto knabbelen

Ik ga als een gek aan de slag met mijn ijzermedicatie en de twee weken na die uitslag slik ik er afwisselend floradix en nano-ijzer bij, en eet ik zo'n beetje alles wat ijzer bevat. Zelfs appelstroop, en dat vind ik zo smerig. Ik maak het fijner voor mezelf door er chocoladevlokken overheen te strooien, ik moet tenslotte ook goed voor mijn psyche zorgen. Mijn man grapt dat ik nog net niet aan de auto zit te knabbelen om aan extra ijzer te komen.

Ook probeer ik wat meer rust te nemen, zodat mijn lichaam de tijd krijgt om bij te komen. Ik krijg mijn hb-waardes in die twee weken gelukkig omhoog naar 6,3, de ondergrens, en dat is voldoende voor dat moment. Al moet ik blijven doorgaan met genoeg ijzer binnenkrijgen door middel van voeding en medicatie.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Waarom is ijzer tijdens de zwangerschap zo belangrijk?

Binnen drie weken heb ik weer veel meer energie, kleur in mijn gezicht en op mijn lippen, en niet meer de drang om veel tijd op de bank door te brengen. Pfew, dat voelt beter. Ik ben blij dat ik er zo bovenop zat, want een ijzertekort in de zwangerschap kan een negatief effect hebben op mijn baby, en wellicht gevaarlijk zijn tijdens de bevalling.'