Borstvoeding is prachtig, maar ook spannend. Want waar je bij flesvoeding precies kunt afmeten wat je baby binnenkrijgt, blijft dat bij borstvoeding vaak giswerk. 'Exact weten hoeveel melk een kind met borstvoeding binnenkrijgt, is al heel lang een uitdaging voor zowel ouders als zorgverleners', zegt onderzoeker John A. Rogers tegen de populairwetenschappelijke website Scientias. Samen met zijn team ontwikkelde hij een systeem dat dit wél mogelijk maakt – en dan ook nog realtime, en hij publiceert erover in het blad Nature Biomedical Engineering.
Een paar plakkers met veel belofte
Het apparaatje bestaat uit vier kleine elektroden die je op je borst plakt. Twee ervan geven een zwak elektrisch stroompje af, de andere twee meten hoe dat stroompje door je borst beweegt. Zodra je baby begint te drinken, verandert de hoeveelheid melk in je borst – en daarmee ook de elektrische weerstand.
Door die verandering slim te analyseren, ziet het systeem exact hoeveel melk uit de borst gehaald wordt. De data worden direct doorgestuurd naar een app op je telefoon of tablet. Handig, want zo kun je meteen zien hoeveel je baby heeft gedronken – gewoon tijdens het voeden.
Lees ook: Borstvoeding geven: alles wat je wil weten
Even kalibreren, en klaar
Omdat iedere borst anders is, moet het systeem voor gebruik eenmalig gekalibreerd worden. Dat doe je eenvoudig door de elektroden op te plakken tijdens een kolfbeurt, terwijl je kolft in een flesje met maatverdeling. Zo leert het systeem hoe jouw borsten reageren tijdens melkafgifte – en kan het daarna feilloos meten hoeveel je baby live drinkt.
Getest door moeders
Verschillende moeders hebben het systeem al getest, zowel thuis als in het ziekenhuis. Julia Seitchik was een van hen. Ze noemt het apparaat 'niet meer dan een paar stickers op mijn borst. Ik merkte niet eens dat ze er waren'. Wat haar vooral aanspreekt, is de duidelijkheid. 'In deze tijd worden zoveel aspecten van ons leven gedreven door data en kennis; we meten af hoeveel flesvoeding we geven en hoeveel gram voedsel we eten. Het zou handig zijn om diezelfde precisie ook bij borstvoeding te hebben.'
Lees ook: Voedingsschema borstvoeding
Emotionele steun
Kinderarts Jennifer Wicks ziet het systeem vooral als een manier om stress en onzekerheid bij moeders weg te nemen. 'Borstvoeding kan ontzettend emotioneel zijn voor moeders, deels vanwege de onzekerheid over hoeveel melk hun baby eigenlijk binnenkrijgt', vertelt ze aan Scientias. 'Op dit moment zijn er geen echt betrouwbare manieren om dat te meten.'
De standaardmethode – je baby voor en na het voeden wegen – is omslachtig en onnauwkeurig. Kolven en daarna met de fles voeden is ook niet ideaal, zegt ze. 'Het rechtstreeks aan de borst voeden heeft voordelen die je dan misloopt. Denk aan huid-op-huidcontact en een betere stimulatie van de melkproductie.'
Grote impact op de nicu
Vooral op de neonatale intensive care (nicu) kan het systeem een gamechanger zijn. 'Veel te vroeg geboren baby's kunnen maar heel kleine beetjes melk aan', legt Wicks uit. 'Vaak mogen ze dan niet aan de borst drinken, omdat we niet kunnen meten wat ze binnenkrijgen.' Met dit nieuwe systeem zou dat wellicht wél kunnen – en kunnen ook deze kwetsbare baby's profiteren van directe borstvoeding.
De onderzoekers gaan nu verder onderzoeken of de elektroden geïntegreerd kunnen worden in een voedingsbeha. Ook zijn er plannen om het systeem verder te ontwikkelen zodat het niet alleen meet hoeveel melk uit de borst verdwijnt, maar ook hoe snel de borst zich weer vult. Daarmee zou je dus ook je melkproductie kunnen volgen.
Bron: Nature, Northwestern, Scientias