Professor Haitham Amal legt aan de Amerikaanse site Motherly uit dat sommige hersenaandoeningen en neurodiversiteiten, zoals autisme, mogelijk te maken hebben met schadelijke stoffen in de omgeving. Vooral tijdens de zwangerschap lijkt blootstelling aan vervuiling een groot risico te vormen.
De onderzoekers ontdekten in een ander onderzoek ook dat blootstelling aan deze stoffen vóór de zwangerschap kan bijdragen aan het ontstaan van autisme.
Lees ook: Baby's krijgen in de buik al roet van luchtvervuiling in hun organen
Omgevingsfactoren spelen een rol
Andy Shih, een wetenschapper van Autism Speaks, legt uit aan Motherly dat autisme waarschijnlijk ontstaat door een mix van genetische factoren en invloeden uit de omgeving.
Dit sluit aan bij eerdere studies, zoals die van Heather Volk in 2013. Zij vond dat luchtvervuiling door verkeer, zoals stikstofdioxide en fijnstof (PM2.5 en PM10), tijdens de zwangerschap en in het eerste levensjaar van een kind verband kan houden met autisme.
Fijnstof zijn hele kleine deeltjes in de lucht, bijvoorbeeld uit uitlaatgassen. Deze deeltjes kunnen in de longen en zelfs in het bloed komen, wat mogelijk de hersenontwikkeling kan beïnvloeden, vooral tijdens de zwangerschap en vroege kindertijd.
Shih benadrukt dat meer onderzoek nodig is om te begrijpen of vervuiling direct autisme veroorzaakt of dat er ook andere factoren meespelen.
Lees ook: Omgaan met een kind met autisme
Waarom schone lucht zo belangrijk is
De American Academy of Pediatrics (AAP) waarschuwt al jaren voor de gevaren van luchtvervuiling, vooral voor kinderen. Ze wijst erop dat luchtvervuiling kan leiden tot problemen zoals een laag geboortegewicht, vroeggeboorte en problemen met gedrag en leren. Omdat kinderen gevoeliger zijn voor vervuiling, is het extra belangrijk om hen te beschermen.
De onderzoekers doen daarom twee aanbevelingen om kinderen te beschermen tegen luchtvervuiling: investeren in luchtreinigers voor binnenshuis en de blootstelling aan gebieden met veel verkeer verminderen.