Zie ook: Thuis bevallen: de voor- en nadelen
Ophef eerder onderzoek
In 2010 was er veel ophef over de uitkomst van een Utrechts onderzoek waaruit zou blijken dat thuis bevallen onveiliger zou zijn dan een ziekenhuisbevalling. De conclusie luidde dat vrouwen die hun bevalling begonnen bij een verloskundige 2,3 keer zoveel kans hadden dat hun kind tijdens of kort na de geboorte zou overlijden.
Ook interessant: Wanneer naar de gynaecoloog?
Nauwkeuriger onderzoek: even veilig
Er was veel kritiek op deze studie. Vier critici van de Utrechtse studie werkten daarom in 2015 mee aan het Amsterdamse onderzoek. In Amsterdam onderzochten ze bijna twee keer zoveel bevallingen (ruim 80.000) waardoor de uitslag van dit onderzoek een stuk nauwkeuriger is.
Nu blijkt dat thuis bevallen voor vrouwen met een laag risico op complicaties even veilig is als bevallen in het ziekenhuis. Vrouwen met een verhoogd risico of medische indicatie worden standaard door een gynaecoloog begeleid.
Zie ook: Alles over vroeggeboorte
Proef op de som
Tijdens de coronapandemie bevielen meer vrouwen thuis dan de jaren ervoor. De gezondheidsuitkomsten voor moeder en kind bleven gelijk, blijkt uit onderzoek van de afdeling Verloskundige Wetenschap van Amsterdam UMC, UMC Groningen en de Academie Verloskunde Amsterdam Groningen (AVAG).
Klein deel van totale sterfte
De onderzoeken richtten zich op de babysterfte na een normale zwangerschapsduur. Bij die zwangeren vindt ongeveer een tiende van de totale babysterfte plaats. Dat is maar een klein deel van de totale sterfte bij pasgeboren kinderen. De hele vroege vroeggeboorte is momenteel het grootste probleem in de verloskunde, stelt een van de initiatiefnemers van het onderzoek in een artikel in NRC.
Auteur: Irene de Waal – Bron: NRC, De Verloskundige