Voor oudersJij als ouder

Onderzoekers hebben beet: hormoon GDF15 is de veroorzaker van zwangerschapsmisselijkheid

 
Zwangerschapsmisselijkheid Getty Images
Getty Images
 
Geschreven door:
Leestijd 2 minuten

Misselijk zijn tijdens de zwangerschap: zo'n 80 procent van alle zwangeren krijgt ermee te maken, en ongeveer 3 procent lijdt aan hyperemesis gravidarum (HG), extreme zwangerschapsmisselijkheid. Onderzoekers uit onder andere Cambridge hebben nu de waarschijnlijke oorzaak ontdekt.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Rianne belandde door HG in het ziekenhuis: 'Ik was negen maanden lang misselijk'

Nieuw onderzoek waarover is gepubliceerd in het wetenschapstijdschrift Nature wijst naar een hormoon dat door de foetus wordt aangemaakt en wordt afgegeven via het bloed. Door dit hormoon wordt misselijkheid ervaren.

Hormoon GDF15

Het hormoon waar het om draait, is genaamd GDF15. 'We weten nu dat vrouwen misselijk worden tijdens de zwangerschap wanneer ze worden blootgesteld aan hogere GDF15-waarden dan waaraan ze gewend zijn', zegt een van de onderzoekers tegen de Britse krant The Guardian.

Lees verder onder de advertentie

Meer dan veertig onderzoekers van over de hele wereld werkten samen in dit onderzoek. Ze zijn onder andere verbonden aan de University of Cambridge en de University of Southern California in Los Angeles.

Het was lange tijd onduidelijk wat precies zwangerschapsmisselijkheid veroorzaakte, al hadden wetenschappers wel een vermoeden dat GDF15 een rol speelt.

Lees ook: Zwangerschapshormonen: wat doen ze met je?

Lees verder onder de advertentie

Hyperemesis gravidarum (extreme zwangerschapsmisselijkheid)

Sommige mensen hebben in extreme mate last van zwangerschapsmisselijkheid. Dat wordt hyperemesis gravidarum genoemd. 'Hyperemesis' betekent overmatig (hyper) braken (emesis) en 'gravidarum' betekent: tijdens de zwangerschap.

Als de zwangerschapsmisselijkheid je leven zodanig beïnvloedt dat je niet meer normaal kunt functioneren, is er sprake van hyperemesis gravidarum (HG). Zwangeren moeten soms wel tot dertig keer per dag overgeven en komen soms met uitdrogingsverschijnselen in het ziekenhuis terecht.

Meer lezen over extreme zwangerschapsmisselijkheid

Lees verder onder de advertentie

Behandeling tegen misselijkheid

De onderzoekers zeggen dat het dankzij de ontdekking waarschijnlijk mogelijk wordt om effectievere behandeling en medicatie te ontwikkelen. Ze verwachten zelfs dat het voorkomen van (extreme) zwangerschapsmisselijkheid in de toekomst lukt. Goed nieuws dus!

Bron: NOS