Niks is zo leuk als de lach van je kind. De eerste keer dat zijn mondhoeken voor jou omhoog krullen, zal je misschien nooit meer vergeten. Het eerste lachje is geen 'echte' lach: lachen is in het begin meestal een reflex en dus niet aangeleerd. Na een paar weken wordt de lach van je baby een sociale uiting en kun je ook verschillende soorten lachjes zien en horen.
Lees ook: Baby's lachen hetzelfde als chimpansees
Gevoel voor humor ontwikkelen
Hoewel het dus even duurt voordat je baby lacht omdat hij iets grappig vindt, ontwikkelt hij al wel snel een gevoel voor humor. Op z'n snelst ziet hij al na vier weken de humor van dingen in, ontdekte een team onderzoekers van de Universiteit van Bristol. Al gaat het bij de helft van de pasgeboren baby's iets langzamer: zij beginnen na twee maanden dingen pas grappig te vinden.
Grootschalig onderzoek naar humorbeleving
Het onderzoek werd uitgevoerd onder 700 kinderen wereldwijd. De wetenschappers onderzochten hun gedrag en konden daaruit opmaken wat de humorbeleving is van baby's en jonge kinderen. De resultaten – gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Behaviour Research Methods – laten volgens hoofddocent van de universiteit Elena Hoicka zien dat humor gedurende de eerste vier levensjaren een 'complex ontwikkelingsproces' is.
Lees ook: Lekker stout: 11 x momenten dat je kind zó ondeugend doet dat je er keihard om moet lachen
Zo maak je een baby aan het lachen
Als je jouw baby (onder één jaar) aan het lachen wil krijgen, doe je dat het best door een reactie te geven. Doe bijvoorbeeld alsof je heel hard schrikt of trek een gekke bek. Maar ook auditieve humor kunnen baby's waarderen, ontdekten de onderzoekers. Een vreemde stem gebruiken werkt goed en 'kiekeboe' spelen is vaak ook een succes.
Twee- tot driejarigen moeten lachen om andere dingen. Ze zijn meer van de 'onzinhumor': zinnen die niet kloppen als 'een paard zegt waf'. Vanaf drie jaar vinden kinderen trucjes, woordspelingen en 'grove' woorden het grappigst.
Leuk om te proberen: 38x grappige moppen en flauwe raadsels voor kinderen (scoor jij punten mee!)
Bron: Springer Nature link