Voor oudersNieuws

Opvallend: steeds meer kinderen in Nederland zonder zwemdiploma

 
Getty Images
Getty Images
 
Geschreven door:
Leestijd 1 minuut

Leren zwemmen is heel belangrijk. Toch is het aantal kinderen tussen de 6 en 16 jaar dat geen zwemdiploma heeft de afgelopen jaren verdubbeld.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Alles wat je wilt weten over zwemles

In Nederland waterland is het goed als je kind al op jonge leeftijd leert zwemmen. Toch is het tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend dat je kind op zijn vierde of vijfde al begint met zwemles.

Want waar is 2018 nog 6 procent van de kinderen geen zwemdiploma had, is het percentage inmiddels opgelopen naar 13 procent, blijkt uit cijfers van Mulier Instituut.

Lees verder onder de advertentie

Inkomen speelt een rol

Het inkomen van een gezin speelt een grote rol bij het behalen van een zwemdiploma. Van de armste gezinnen heeft een kwart van de kinderen geen enkel diploma. Bij de rijkste gezinnen is dit 2 procent.

Lees ook: Steeds meer gezinnen hebben moeite met rondkomen: hier kun je terecht

Achtergrond van invloed

Kinderen met een migratieachtergrond hebben in 28 procent van de gevallen geen zwemdiploma. Dit tegenover 5 procent bij kinderen zonder migratieachtergrond.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: 'Wachtlijsten voor kinderopvang en zwemles niet transparant. Mondige ouders hebben voordeel'

Volgens de onderzoekers kan een taalbarrière bij het volgen van zwemlessen een rol spelen. Ook spelen voor gezinnen met weinig inkomen de kosten van zwemles mee, dit kan namelijk oplopen tot honderden euro's. Bij veel gemeentes kan hiervoor een subsidieregeling aangevraagd worden.

Bron: NOS

Lees verder onder de advertentie