
Onderzoek: 'Helikopterouders leveren ‘broeikaskinderen’ af'
Het begint met een babyfoon met camera op de wieg en voor je het weet is de studiekeuze bepaald: een 'helikopterouder' probeert alles te overzien en te sturen voor z'n kind. Maar degene die écht profijt heeft van deze opvoedstijl, is niet het kind, maar de ouder zelf. De kinderen worden er volgens onderzoekers namelijk 'broeikaskinderen' van.
Heli-watte? En broeikas-watte? Helikopterouders en broeikaskinderen. Helikopterouders zijn ouders die hun kinderen heel beschermend opvoeden. Ze laten niets aan het toeval over en bepalen het liefst met welk speelgoed én met welk vriendje zijn kind speelt. Dit speelt ook op latere leeftijd van hun kind. Helikopterouders sturen vaak in de school- en studiekeuze. Deze ouders geven hun kind overmatig veel aandacht en anticiperen op alle mogelijke problemen die het kind zou kunnen tegenkomen. Uit onderzoek van de West Virginia University blijkt nu dat deze ouders dit eigenlijk vooral voor zichzelf doen – met de nodige gevolgen voor het kind.
Lees ook: Eva vraagt zich af: ben ik een helikoptermoeder?
Helikopterouderschap schaadt
Net als elke ouder wil ook een helikopterouder het beste voor zijn kind. Ze zijn ervan overtuigd dat hun kind veel baat heeft bij deze opvoeding. Maar een helikopterouder plukt vooral zelf de vruchten van het succes van hun kind, blijkt uit onderzoek van West Virginia University. Kinderen lijden op latere leeftijd onder een te beschermende opvoeding.
Laag zelfbeeld
Het onderzoek richt zich op jongeren tussen de 18 en 24 jaar. Kinderen van een helikopterouder blijken een laag zelfbeeld te ontwikkelen. Ook kunnen ze last krijgen van angst- en onrustgevoelens en hebben ze minder sociale vaardigheden. Doordat een helikopterouder alles voor zijn kind regelt, is het kind niet in staat om zelf problemen op te lossen. ‘Deze kinderen zijn opgevoed als een soort delicate bloemen onder zeer goed gecontroleerde omstandigheden,’ zegt Kristin Moilanen, onderzoeker aan de West Virginia University. ‘Broeikaskinderen’, noemt ze het resultaat. ‘Ze zijn net als een tropische plant: enorm kwetsbaar als hun omstandigheden veranderen. Dat is een enge gedachte.’
Helikopterouderschap in hogere klassen
Helikopterouderschap komt het meest voor in de midden- en hogere klasse, waar aanzien en status als heel belangrijk worden gezien. Het is niet ongewoon dat ouders graag willen dat hun kind rechten of medicijnen gaat studeren, terwijl hij zelf liever naar de toneelschool wil. ‘Het kan erg ingewikkeld worden voor die kinderen’, legt Moilanen. ‘In zekere zin raken ze gevangen in de wensen van hun ouders.’ Daarom is het ook niet onverklaarbaar dat ze, wanneer ze gaan studeren, vaak in gevaarlijke patronen van drankgebruik belanden. Het gaat bij deze opvoeding meestal niet om de wensen en behoeften van het kind, maar om die van de ouder, aldus de onderzoeker. Eerder bleek al uit onderzoek dat een bemoeizuchtige opvoedstijl depressie kan veroorzaken bij kinderen.
Lees ook: Deze 14 oudertypes kom je zéker op het schoolplein tegen
Bron: sciencedaily.com – Beeld: Shutterstock