Hoe gezinsvriendelijk is Nederland eigenlijk? Die vraag kregen 8.729 ouders voorgeschoteld. Het antwoord is overwegend positief: met een 7,3 als gemiddeld cijfer geven ouders Nederland een ruime voldoende. Ze noemen het een veilig, goed georganiseerd land om in op te groeien. Toch steken er ook zorgen de kop op — over de toekomst, geldzaken en het gevoel er soms alleen voor te staan.
Waar haal je tijd vandaan?
Veel ouders ervaren druk: om goed werk te leveren, financieel rond te komen én tegelijk genoeg waardevolle tijd met hun kinderen te hebben. Maar door hoge kosten en vaak twee fulltime banen, lukt dat laatste lang niet altijd. Vooral de balans tussen werk en privé wordt vaak als knelpunt genoemd.
Lees ook: Eline (32): 'Op die lange dagen alleen thuis met de kinderen voel ik me soms eenzaam'
Verbinding missen
Wat opvalt: veel ouders geven aan dat ze zich gesteund voelen door vrienden of familie, maar daarbuiten missen ze verbinding. In de buurt, op het werk en in de politiek voelen ze zich niet altijd gehoord of gezien. Dat geldt in het bijzonder voor ouders met een lager inkomen.
Ruim drie kwart van de ondervraagde ouders vindt dat de politiek te veel met zichzelf bezig is. Het uitstel van gratis kinderopvang wordt daarbij vaak genoemd als voorbeeld van hoe gezinsbeleid onderaan het lijstje bungelt.
Wat kan beter volgens ouders?
Volgens De Staat van Gezinnen 2025 kan meer investeren in sociale verbinding veel verschil maken. Bijvoorbeeld: meer laagdrempelige ontmoetingsplekken in de buurt, ouders écht betrekken bij beleid, lokaal én landelijk, minder bureaucratie en meer toegankelijke voorzieningen.
Lees ook: Samen sterk door de tropenjaren: 'Zet je relatie niet in de spaarstand'
Ook ouders voelen prestatiedruk
Maartje van Dijken van het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) herkent de signalen. 'We hebben het vaak over prestatiedruk bij jongeren, maar ouders voelen dat net zo goed. Ze proberen te voldoen aan allerlei verwachtingen en lossen maatschappelijke problemen op in hun eentje.'
Gelukkig komt er volgens haar steeds meer aandacht voor informele steun en onderlinge ontmoeting. 'De overheid kan daarin een faciliterende rol spelen.'
Bron: NJI