Voor oudersNieuws

Petitie voor behoud kraamzorg: 'Geen luxe, maar noodzaak'

 
Getty Images
Getty Images
 
Geschreven door:
Leestijd 2 minuten

Kraamzorg lijkt vanzelfsprekend, maar de harde realiteit is dat al zo'n vijfhonderd gezinnen dit jaar geen kraamzorg hebben gehad. De verwachting is dat het over tien jaar gaat om maar liefst 37.000 gezinnen. De politiek moet ingrijpen, vinden kraamverzorgenden.

Lees verder onder de advertentie

De kraamzorg staat onder druk. Sterker nog: volgens vakbonden FNV en CNV is de toekomst van de kraamzorg erg onzeker. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat maar liefst 93 procent van de kraamverzorgenden het afgelopen jaar een of meer collega's heeft zien vertrekken.

Door het afschalen van ziekenhuiszorg en een tekort aan verloskundigen krijgen kraamverzorgenden steeds meer taken, ziet vakbond CNV. Het gevolg: een slechte werk-privébalans en onderbetaling waardoor steeds meer kraamverzorgenden afhaken.

Bijzondere verhalen van kraamverzorgenden lees je in onze rubriek Kraamwerk. Dit is de nieuwste aflevering: 'De brandweer moet de kraamvrouw uit het huis takelen'.

Lees verder onder de advertentie

Petitie

Kraamverzorgenden eisen dat de politiek ingrijpt en zijn een petitie begonnen voor het behoud van goede kraamzorg. Zij willen dat kraamzorg wordt gezien als onmisbaar onderdeel van geboortezorg en dat goede kraamzorg voor alle ouders en pasgeborenen wordt gegarandeerd, zo is te lezen in het manifest.

'Kraamzorg is geen luxe, maar een noodzaak. Het is tijd om kraamzorg de waardering en ondersteuning te geven die het verdient', klinkt het vanuit de kraamverzorgenden en de vakbonden. 'Alleen zo kunnen we zorgen voor een goede start en een gezonde toekomst.'

Lees ook: Personeelstekort in de kraamzorg: beeldbellen of helemaal geen hulp meer

Cao

Ondertussen willen de vakbonden met werkgevers in gesprek over een nieuwe cao. De huidige cao is verlopen op 30 juni 2024 en de onderhandelingen voor een nieuwe cao zitten vast.

Volgens de vakbonden zien werkgevers wel dat er iets moet veranderen wat betreft de werktijden en loonsverhoging, maar dat daar op dit moment geen geld voor is. Het gemiddelde salaris voor een kraamverzorgende is 18,50 euro per uur.

Lees verder onder de advertentie

De petitie wordt op 17 juni overhandigd. Deze actie steunen? De petitie teken je hier.

Bron: FNV, CNV

Lees ook: Schrijnende verhalen door te weinig personeel geboortezorg: 'Miskraam niet opgemerkt'

Lees verder onder de advertentie