
Samengesteld gezin met acht kinderen krijgt er een tweeling bij: 'Het zweet brak me uit'
Twee keer zo veel flesjes, poepluiers, huiltjes en gebroken nachten. Maar óók: dubbel zo veel geluk. Erwin (41) is samen met Mirjam (38). Uit een eerdere relatie heeft hij drie kinderen (13, 11 en 8) en zij vier (15, 13, 11 en 5). Samen kregen ze zoon Max (3,5) en de tweeling Sam en Iris (bijna 1).
Twee kamertjes
‘Als vader van vier kinderen zat ik vorig jaar met genoeg knowhow bij de verloskundige om te zien dat deze echo anders was. Niet één, maar twee ‘kamertjes’ verschenen op het scherm. Het zweet brak me uit – toch geen tweeling, hè?Toen de verloskundige mijn vermoeden bevestigde, staarden Mirjam en ik elkaar minutenlang aan. Daarna schoten we in de lach. Na de geboorte van Max hadden we tegen elkaar gezegd: nu is het klaar. Acht kinderen, een van ons samen en zeven uit eerdere relaties, is genoeg. En nu was Mirjam door de pil heen zwanger geworden en kregen we er twee.
Lees ook: Zwanger van een tweeling, dit moet je weten
Geen gedoe
De schok maakte snel plaats voor blijdschap. We hadden immers al een groot gezin en de zolder was nog leeg, dus ruimte genoeg. Onze kinderen sprongen een gat in de lucht toen ze het hoorden. Ik maakte een grote doos waaruit een ballon in het cijfer ‘2′ tevoorschijn kwam. Mirjams oudste dochter begon zelfs te huilen van geluk, zij wilde altijd al zus worden van een tweeling.
Twee zwarte ballonnen prikten we door voor de gender reveal. Voor onszelf geen verrassing, want we hadden een geslachtsecho laten maken. Mirjams zus heeft een eeneiige tweeling die ik nooit uit elkaar kan houden. Gelukkig is ons dat gedoe bespaard gebleven.
Lees ook: Babyuitzet voor een tweeling, dit heb je nodig
Mee in de flow
Vlak daarna zette mijn zwager tijdens een etentje als grap twee kleine borden op tafel: zo konden we vast wennen. Maar op zich is er na de komst van de tweeling weinig veranderd. Van een huiltje meer of minder kijken we niet op, want reuring in huis zijn we gewend. En waar we Max als baby om en om verzorgden, doen Mirjam en ik er nu ieder één. Ze gaan mee in de flow.
Wat scheelt is dat de oudsten graag meehelpen – niets leuker dan de fles geven of de kleintjes badderen. Ook hebben we praktische tips gekregen van mijn schoonzus en zwager. Met een soort Senseo-apparaat voor babyvoeding maken we razendsnel twee voedingsflessen en we hebben een tweelingwagen gekocht waarbij de kinderen achter elkaar zitten, in plaats van naast elkaar.
Getest: de beste (3-in-1) kinderwagens van 2023
Tien is genoeg
De tweeling is nu op een leeftijd waarop er steeds meer interactie komt. Wel zo prettig, want ik heb weinig met de babyfase. Prima om luiers te verschonen, maar ik ben een grote kerel die in de bouw werkt. Zeker de eerste weken was ik bang dat ik een armpje brak. Ik kan niet wachten totdat ze met mij en hun broers en zussen gaan stoeien.
De kinderen van Mirjam wonen bij ons, mijn drie oudsten zijn er om het weekend. De dagen dat we met de hele club zijn vind ik het mooist. Met z’n allen aan tafel, de tweeling ieder op een kopse kant – ja, dan voel ik me een rijke vent. Al is tien kinderen nu wel écht de max, hoor.’
Interview: Tessa Heselhaus, Fotografie: Kim Krijnen