Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
huidcontact

Vader én kind veel baat bij huid-op-huidcontact in eerste weken

Een baby die in de eerste weken na zijn geboorte veel huid-op-huidcontact heeft met zijn vader, stopt eerder met huilen, heeft een meer constante temperatuur en ervaart minder pijn. Dit blijkt uit een analyse van twaalf bestaande onderzoeken.

Advertentie

Het zogeheten ‘buidelen’ (kangoeroeën) van je kind zou ook nog eens de vader-kindrelatie versterken én ouderlijke stress verminderen.

Voordelen buidelen

De Universiteit van Singapore verzamelde de gegevens van twaalf verschillende studies over vaders en het effect van huid-op-huidcontact. Vier van deze studies keken specifiek naar het buidelen van het kind door de vader. Uit de studies kwam duidelijk naar voren dat zowel kind als vader hier baat bij hebben. Zo ervaart een baby hierdoor niet alleen minder pijn, maar verbruikt hij ook minder energie.

Vaders

Daarnaast zouden kinderen die met hun vaders kangoeroeën eerder stoppen met huilen dan kinderen die dit alleen met hun moeder doen. Vaders die veel huid-op-huidcontact hebben met hun kind ervaren minder stress en angst en communiceren beter met hun kind. De onderzoekers adviseren vaders dan ook om te buidelen in de eerste weken na de geboorte.

BEKIJK OOK: Arie Boomsma in gesprek met bekende vaders

Advertentie

MEER LEZEN?

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Nationale Zorggids – Beeld: ShutterstockCommercieel – Prenatal – Offer – Sweet Petit mini collectie

Prenatal

Sweet Petit mini collectie

Fijne rib kwaliteit in biologisch katoen
Shop nu