Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Vrouwen van dertig krijgen slimmere kinderen

Wil jij een slim kind? Dan kan je best wachten tot je dertigste. Althans dat beweren wetenschappers aan de London School of Economics.

Advertentie

Ze publiceerden hun conclusie in het vakblad Biodemography and Social Biology.

Voor- en nadelen leeftijd

De wetenschappers bogen zich over de gegevens van het Millennium Cohort Study. De studie is een langlopend programma dat de ontwikkeling van zo’n 18.000 Britse kinderen observeert. De kinderen waren op het moment van het onderzoek allemaal 5 jaar.

Er werd gekeken naar voor- en nadelen dat de leeftijd kon hebben op het nageslacht. Zo bleek dat kinderen van moeders die op of na hun dertigste beter scoorde op cognitieve tests (IQ test) dan kinderen van jongere moeders.

Hoe ouder hoe stabieler

‘Vrouwen die mama worden als dertiger zijn wellicht dames die een hogere opleiding hebben genoten. Ze hebben daarom vaker een hoger inkomen. Daarnaast is de kans groter dat de relatie met hun partner stabiel is, het om een geplande zwangerschap gaat en ze een gezonde levensstijl hebben’, zegt hoofdonderzoekster Alice Goisis tegen het Britse dagblad Times.

Advertentie

LEES OOK: Zwanger op je dertigste, wat zijn de voordelen?

Geen keiharde conclusie

De wetenschappers beklemtonen dat er meer onderzoek nodig is om de voor- en nadelen te bepalen. In deze studie maakten slechts 53 dames deel uit van de vrouwen die tijdens na hun veertigste moeder zijn geworden.

Tekst: Suzanne de Goeij – Bron: The Times – Foto: 123f