Voor oudersNieuws

#slaapkindjeslaap: Deze onderzoeker laat zien dat baby's op Instagramfoto's niet altijd veilig slapen

 
Getty Images
Getty Images
 
Geschreven door:
Leestijd 2 minuten

Liggend op hun buik, tussen kussens of met knuffels bij zich: afbeeldingen van slapende baby's op sociale media laten nog vaak onveilige situaties zien. Dat concludeert een onderzoeker van Wageningen University & Research.

Lees verder onder de advertentie

Onderzoeker wiegendoodpreventie Floortje Kanits bekeek 514 foto's op Instagram waarop slapende baby's te zien zijn. Van 22 veelgebruikte hashtags – zoals #slapendebaby en #slaapkindjeslaap verzamelde ze de laatste tweehonderd posts.

Ook beoordeelde ze tien populaire accounts die zich op jonge ouders richten, waaronder die van Ouders van Nu. Ze keek of ze voldeden aan 'de vier van veilig slapen': de slaapadviezen van VeiligheidNL, om onder meer de kans op wiegendood te verkleinen. Die richtlijnen zijn: in het eigen bed slapen, het bed moet leeg zijn, de baby moet op de rug liggen en een slaapzak aan hebben.

Op onze Insta-feed werd één foto gevonden van een niet veilig slapende baby. Verder hebben we naar aanleiding van dit onderzoek het beeld op onze site kritisch bekeken en waar nodig aangepast.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Ons artikel over je baby veilig laten slapen, beoordeeld door VeiligheidNL

Vaak niet in een eigen bed

'Nog geen 2 procent van de foto's voldeed aan alle vier de slaapadviezen', zegt Kanits. 'De bedjes waren bijna nooit leeg. Er lagen bijvoorbeeld knuffels of kussens in. Op maar 26 foto's lag de baby in een slaapzak, terwijl dat het advies is vanaf vier maanden. Ook lagen de kinderen vaak niet in een eigen bed of op de buik of op de zij, in plaats van op de rug.'

Lees ook: Wiegendood, hoe kun je het voorkomen?

Lees verder onder de advertentie

Hij ligt zo schattig

Dat de baby's op de afbeeldingen op onveilige manieren lagen te slapen, wil niet zeggen dat baby's ook zo slapen, benadrukt Kanits. 'Wat we zagen, hoeft niet representatief te zijn voor wat ouders doen. Een baby die in buikligging slaapt, ziet er vaak schattig uit. Het zou kunnen dat bedrijven of influencers sneller een foto maken van een baby die zo ligt.'

Beelden beïnvloeden ons gedrag

Wel ligt er volgens haar een taak voor bedrijven en influencers. 'Het zou goed zijn als zij zich ervan bewust zouden zijn wat ze posten en wat voor effect het heeft. Beelden beïnvloeden ons gedrag. Het gevaar is dat als mensen veel afbeeldingen zien van baby's die op hun buik slapen, ze dat als normaal gaan zien. En wiegendood is iets waar we altijd alert op moeten zijn.'

Lees ook: Momfluencers bieden herkenning: 'In de onzekerheid van jonge ouders zit het verdienmodel'

Lees verder onder de advertentie

Wiegendood neemt iets toe

Het aantal kinderen dat in Nederland aan wiegendood overlijdt daalde lange tijd, maar de afgelopen jaren bleef het stabiel. In 2022 nam het aantal zelfs toe: toen overleden 39 baby's aan wiegendood. Hoe het komt dat dit aantal toeneemt is niet bekend, zegt Kanits. Uit haar onderzoek blijkt dat ouders de adviezen om wiegendood te voorkomen steeds beter opvolgen.