Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
temperamentvol_kind
door

8x praktische tips voor ouders met een temperamentvol kind

Stort jouw kind zich ter aarde als hij zijn zin niet krijgt, kan hij super vrolijk zijn maar ook enorm driftig en intens verdrietig en is hij bovendien koppig? Dan heb je overduidelijk een temperamentvolle zoon of dochter. En hoewel dit pittige kind intens lief kan zijn, is het niet altijd makkelijk om met al die emoties om te gaan.

Advertentie

Opvoeddeskundige Maureen Healy schreef een boek over temperamentvolle kinderen: The Emotionally Healthy Child. Aangezien zij er dus heel wat vanaf weet, deelde zij op verzoek van de site Momtastic een paar praktische tips voor ouders van een temperamentvol kind. Doe er je voordeel mee! Tip: Alles lezen wat Maureen Healy erover te vertellen heeft? Hier vind je haar boek

 1. Probeer zelf rustig te blijven

  Hoe lastig het soms ook is, probeer zelf kalm te blijven als je kind doordraait. Niet alleen omdat het geen zin heeft om ook te gaan schreeuwen of emotioneel te worden, maar vooral ook omdat kinderen het gedrag van ouders kopiëren. Oftewel: geef het goede voorbeeld.

  Tips van kinderpsycholoog: zo blijf je rustig tijdens een heftige driftbui.

 2. Denk aan de langere termijn

  De hersenen van een kind zijn pas volledig ontwikkeld als hij ver voorbij de twintig is. Dat betekent dat de hersenen tot die tijd veranderen en patronen opslaan. Hou dit in gedachte als je kind z’n zoveelste meltdown heeft, terwijl jij er alles aan doet om hem te helpen. Nu zie je misschien nog geen resultaat, maar op een dag gaat die positieve opvoeding heus z’n vruchten afwerpen.

  Advertentie
 3. Mindfulness

  Vind je het lastig om rustig te blijven of krijg je veel stress van het opvoeden van een pittig kind? Overweeg eens om een cursus mindfulness of yoga te doen. Zo leer je ontspannen en heb je bovendien even wat tijd voor jezelf.

  Lees hier meer over mindfulness voor kinderen.

 4. Zoek een uitlaatklep voor je kind

  Een activiteit waarin hij zijn energie kwijt kan is heel belangrijk voor temperamentvolle kinderen, zegt Maureen. Dit kan van alles zijn: van dansen, yoga en voetbal tot een vechtsport zoals judo.

  Dit zijn 11 levenslessen die je kind leert van sporten.

  Advertentie
 5. Praat erover

  Op het moment dat je kind wordt overvallen door zijn emoties is het belangrijk dat hij weet dat je er voor hem bent en van hem houdt. Lijkt jouw aanpak geen enkel effect te hebben? Vraag aan je kind hoe je hem het beste kunt helpen als hij driftig of verdrietig is (als hij niet al te jong is natuurlijk). Het zal je misschien verbazen hoe goed je kind dat zelf aan kan geven.

  Tips: zo voer je een goed gesprek met je peuter.

 6. Escaperoom

  Creëer een rustig plekje in huis met kussens, knuffels of boeken waar je kind tot rust kan komen als het hem allemaal te veel wordt. Moedig je kind aan om op momenten dat de emoties hem de baas worden, naar deze plek te gaan om te kalmeren.

 7. Adem in, adem uit

  Even diep ademhalen zorgt ervoor dat je tot rust komt als de emoties hoog oplopen. Dit geldt niet alleen voor volwassenen, maar zeker ook voor kinderen. Vind je kind dit lastig? Maak er een spelletje van waarbij je kind zijn vinger gebruikt als een denkbeeldige kaars die hij uit moet blazen.

 8. Positive thinking

  Volgens Maureen is het voor temperamentvolle kinderen extra belangrijk om te focussen op positieve dingen. Ze heeft daarom een ontspanningsoefening bedacht die je met je kind kunt doen voordat hij gaat slapen. Leg  je hand op de borst van je kind en bespreek wat er die dag allemaal goed is gegaan. Zo leer je je kind met stress om te gaan en valt hij in slaap met fijne gedachten.

Meer lezen: Het boek ‘Vurig sensitief opvoeden’ geeft handvatten voor gevoelige kinderen met een sterke wil

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Momtastic Beeld: Shutterstock

Redactioneel – offer – Opgeruimd is netjes, speelgoed opruimen is leuk en leerzaam!

Opgeruimd is netjes, speelgoed opruimen is leuk en leerzaam!

Ontdek het aanbod speelgoedkisten