Voor oudersJij als ouder

Een taakverdeling zonder ruzie: zo voer je een goed gesprek met je partner

 
Gezin met baby Getty Images
Getty Images
 
Geschreven door:
Leestijd 4 minuten

In een druk huishouden met werk, kinderen en sociale verplichtingen stapelen de taken zich snel op. Boodschappen, koken, opruimen—het voelt al gauw alsof één van jullie meer doet, wat frustraties kan geven. Hoe verdeel je de taken eerlijk zonder dat het gesprek uitmondt in ruzie? Relatietherapeut Inge De Heer geeft tips.

(Medisch) beoordeeld door:
inge de heer
Inge de Heer
relatietherapeut
Lees verder onder de advertentie
  1. Voer het gesprek privé en op een rustig moment
    Heb je het gevoel dat de taken niet evenredig verdeeld zijn, dan is het hoog tijd om hier een gesprek over te voeren met je partner. Doe dit op een rustig moment en misschien het belangrijkste: doe dat niet waar jullie kind bij is. Het is belangrijk dat jullie een team vormen.

    Een goede manier om dit teamgevoel te behouden is om gesprekken een-op-een te voeren. Bijvoorbeeld wanneer jullie kind naar bed is of als hij niet thuis is.

  2. Maak duidelijk wat je nodig hebt
    Een veelvoorkomende valkuil is het niet uitspreken van je behoeften, terwijl (bijna) niemand gedachten kan lezen. Voordat jullie kinderen hadden, wist je waarschijnlijk goed wat de ander nodig had, maar naarmate jullie leven verandert, kunnen jullie behoeften verschuiven.

    Zowel jij als je partner kunnen veranderd zijn. In plaats van aan te nemen dat de ander weet wat je wilt, helpt het om dit uit te spreken. Vergeet daarbij niet om ook te vragen of je partner ergens hulp bij nodig heeft.

  3. Laat je partner ook zijn verhaal doen
    Door je eigen frustraties is het makkelijk om te vergeten dat jouw partner eigen struggles heeft wat betreft het ouderschap. Zorg dat hier ook de ruimte voor is en probeer om niet gelijk in de verdediging te schieten. Uiteindelijk groeien we het meest als we luisteren naar wat iemand anders denkt over ons, ook als dat pijnlijk is om te horen.

    Niemand is perfect. Het doel is om een goede ouder te zijn en daar hoort een gezonde, gelukkige relatie met jouw partner bij. Daar heeft uiteindelijk de hele familie baat bij.

  4. Stel open vragen
    Het gevoel alles alleen te moeten doen, kan vermoeiend en stressvol zijn, maar het is belangrijk je partner niet aan te vallen tijdens het gesprek. Open vragen helpen hierbij, zoals: 'Wat vind jij dat ouders moeten bijdragen aan de opvoeding?' of 'Ben je blij met jouw rol als ouder nu?'.

    Gesloten vragen kunnen daarentegen het gesprek oppervlakkig houden, omdat je de antwoorden al kan invullen. Hierdoor reageer je vooral op voorstellen van de ander, zonder echt tot de kern van je eigen behoeften en verwachtingen te komen.
    Boekentip! Lees ook: 'In voor- en tegenspoed (maar alleen als jij de afwas doet)'

  5. Niet invullen voor elkaar
    Communicatie is essentieel, zoals de bovenstaande tips laten zien. Het is daarbij belangrijk om niets voor elkaar in te vullen tijdens het gesprek, want voor je het weet heb je het mis. Dit kan ertoe leiden dat je acties onderneemt op basis van een idee van wat de ander fijn zou vinden, terwijl dit in werkelijkheid misschien helemaal niet het geval is.

  6. Professionele hulp nodig? Schakel die in
    Als jij en je partner hulp kunnen gebruiken bij het communiceren, kan het een goed idee zijn om een professional in te schakelen om jullie verder te helpen. Want laten we eerlijk zijn: je kunt honderd open vragen stellen, maar als je partner amper antwoord geeft kom je samen niet verder.
    Een therapeut kan dan een belangrijke rol spelen om de communicatie te verbeteren.

    Lees ook: 6x relatietips voor ouders met jonge kinderen: 'It takes you to tango'

  7. Accepteer dat je het niet overal over eens bent
    Als jij of je partner het gevoel heeft dat de taken niet duidelijk of eerlijk verdeeld zijn, dan kunnen jullie dit met de juiste aanpak oplossen. Belangrijk daarbij is dat je echt naar elkaar luistert, anders blijf je vastlopen. Bij opvoeding ligt dit soms lastiger, omdat jullie één lijn moeten trekken.

    Je hoeft het niet overal over eens te zijn, maar wel samen bepalen wat belangrijk is. Het belangrijkste is dat jullie kind op de eerste plaats staat en zich geliefd voelt. En wie weet, misschien kun je zelfs nog iets van je partner leren!

  8. Maak tijd voor jezelf en elkaar
    Naast de gesprekken die je moet voeren, is het ook belangrijk om tijd voor jezelf en elkaar te nemen. Tijd voor jezelf kan al vijf minuten zijn; het hoeft geen dag of weekend weg te zijn. Even een moment om te ontspannen, een korte wandeling, of een boek lezen kan al helpen om op te laden. Een goede balans tussen tijd voor jezelf en tijd met elkaar zorgt voor meer begrip en harmonie in jullie relatie.