Onveilige situaties voorkomen
Vooral kinderen uit gezinnen met weinig geld of met een migratieachtergrond hebben vaak geen zwemdiploma, blijkt uit onderzoek. Dit zorgt voor onveilige situaties. Kamerleden Michiel van Nispen van SP en Mohammed Mohandis van GL-PvdA dienden het voorstel in, meldt de NOS. Mohandis haalde begin deze maand zijn zwemdiploma.
Lees ook: Alles over zwemles
Schoolzwemmen scheelt ouders tijd
Een bijkomend voordeel van schoolzwemmen is dat zwembaden beter worden bezocht en hiermee ook financieel ondersteund worden. En voor ouders scheelt het tijd. Tegelijkertijd krijgen scholen er werk bij. En er zijn nu al onvoldoende zweminstructeurs, dus dat probleem zal alleen maar groter worden.
Zie ook: Tips bij het leren zwemmen
Schoolzwemmen tot 1985 verplicht
Tot 1985 was schoolzwemmen verplicht. Sindsdien mogen scholen zelf bepalen of ze het aanbieden. Dat aantal neemt al jaren enorm af. In 1990 bood nog 90 procent van alle scholen schoolzwemmen aan, in 2021 was dat percentage gedaald tot 26. Deze ontwikkeling ging ook ten koste van de publieke zwembaden.
Zie ook: 'Wachtlijsten voor kinderopvang en zwemles niet transparant. Mondige ouders hebben voordeel'
Veel ouders staan achter het plan
En wat vinden ouders zelf van dit idee? Wij vroegen het jullie op onze Instagram-pagina. Het resultaat? De meeste ouders zijn enthousiast over het herinvoeren van schoolzwemmen: maar liefst 85 procent ziet graag dat schoolzwemmen weer terugkomt. 15 procent vindt het niet nodig.