Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
MiM Aga Amsterdam

Onderzoek: het is belabberd gesteld met de kolfruimtes in Nederland

Ondanks dat vrouwen na hun zwangerschapsverlof recht hebben op een kolfruimte op het werk die voldoet aan de wettelijke eisen, belandt een grote meerderheid nog steeds in het serverhok. Soms wordt er zelfs moedermelk afgetapt in de auto, zo blijkt uit grootschalig onderzoek van Ouders van Nu.

Advertentie

Na je zwangerschapsverlof heb je in Nederland het recht om je moedermelk af te kolven of je kind op het werk te voeden gedurende de eerste negen maanden na de geboorte. Een werkgever moet dat te faciliteren door te zorgen voor een ruimte die rustig is, dicht kan en waar niemand naar binnen kan kijken. Er moet verder een stopcontact zijn, bij voorkeur stromend water, een comfortabele stoel of bank, het moet er behaaglijk zijn en tochtvrij. Dit alles om het geven van borstvoeding, de meest gezonde voeding voor een baby, te stimuleren. Of daar in de praktijk veel van terechtkomt? Nee, zo blijkt uit onderzoek van Ouders van Nu onder ruim 1200 vrouwen.

MiM Hester Zutphen

Melk in de Meterkast

Kolfruimtes

78% van de ondervraagde moeders heeft ooit gekolfd op kantoor. 67% deed dat in een ruimte die niet voldoet aan de wettelijke eisen, omdat zo’n ruimte niet aanwezig was. Slechts 33% had wel de beschikking over een kolfplek die voldoet aan de wettelijke eisen. De kwaliteit van deze aangeboden kolfruimtes is volgens de ondervraagden redelijk en wordt gemiddeld gewaardeerd met een 6,8.

Leegstaand kantoortje

De ruimtes die bij gebrek aan een kolfruimte als alternatief worden aangeboden, krijgen een waardering van 5,3. Vooral in de zorg, horeca en in het onderwijs blijkt het lastig om op vaste tijden en plekken te kolven en zoeken werknemers vaak iedere dag opnieuw naar een leegstaand kantoortje of vergaderruimte. Er zijn zelfs moeders die noodgedwongen in de auto kolven.

Advertentie

Josje, Testmanager Utrecht2

Top 5 alternatieve kolfplekken:

  1. Leegstaand kantoor of vergaderruimte
  2. De serverkast of kopieerhok
  3. Opslaghok of archiefruimte
  4. Eigen werkplek
  5. (Invaliden)toilet

Lobke, Communicatiemanager, Leiderdorp

Melk in de Meterkast Inge Oosterbeek

In de auto

Ondanks de erbarmelijke omstandigheden waarin veel vrouwen op het werk moeten kolven, zetten de meeste moeders toch door. Nederlandse vrouwen zijn dus duidelijk geen opgevers: 50% kolfde, ondanks de slechte voorzieningen toch langer dan zes maanden. Slechts 0,5% stopte binnen een maand.

Hilde Tholen, hoofdredacteur Ouders van Nu: ‘Er worden allerlei maatregelen genomen om borstvoeding te stimuleren. En ook een eerlijkere verdeling tussen mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt staat al jaren op de politieke agenda. Het feit dat bij veel werkgevers een kolfruimte ontbreekt, draagt niet bij aan deze twee doelen en de cijfers zijn daarom dan ook best verontrustend.’

Advertentie

Beeld: Floor Fortunati

Commercieel – Hema – Offer – Autogarage hout

Autogarage hout

Stevige autogarage met helikopterplatform
Vind je hier