Voor oudersNieuws

Nieuw voedingsadvies bij borstvoeding: neem als moeder zelf drie tot vier porties zuivel per dag

borstvoeding zuivel Getty Images
Getty Images
Leestijd 2 minuten
(Medisch) beoordeeld door:
marije verwijs
Marije Verwijs
Expert voeding en gezondheid Voedingscentrum
Lees verder onder de advertentie

De Gezondheidsraad heeft de voedingsnormen bij het geven van borstvoeding herzien waardoor die nu ook aansluiten op de adviezen van de Europese voedselautoriteit EFSA.

'Eens in de zoveel tijd worden de voedingsnormen voor vitaminen en mineralen onder de loep genomen', legt Marije Verwijs, expert Voeding en Gezondheid bij het Voedingscentrum uit. 'Voor de meeste voedingsstoffen is de aanbevolen hoeveelheid hetzelfde gebleven, maar voor een aantal is die juist omhoog gegaan.'

Een portie extra

Zo is bijvoorbeeld de norm voor vitamine B2 omhoog gegaan. B2 haal je onder meer uit melkproducten als kaas, maar ook karnemelk, yoghurt en melk.

Lees verder onder de advertentie

Op basis van de nieuwe voedingsnormen adviseert het Voedingscentrum om dagelijks drie tot vier porties van 150 milliliter melk(producten) te nemen als je borstvoeding geeft. Dit is één portie meer dan voorheen en geldt voor de eerste vier tot zes maanden na de bevalling.

Lees ook: Alles over borstvoeding

Koemelkallergie

Volg je een veganistisch dieet? Dan is het verstandig om een diëtist in te schakelen die gespecialiseerd is in plantaardige voeding. Ook uit volkoren graanproducten, groente en fruit of verrijkte zuivelvervangers kun je vitamine B2 halen. Tijdens de periode van borstvoeding geven is de behoefte aan energie en voedingsstoffen hoger. Dat geldt niet alleen voor de behoefte aan B2, maar ook voor andere voedingsstoffen. Een diëtist denkt graag met je mee en geeft tips, zodat je alle voedingsstoffen voldoende binnenkrijgt.

Lees verder onder de advertentie

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat moedermelk van veganistische moeders, als het op de essentiële stoffen vitamine B2 en carnitine aankomt, gelijk is aan de melk van moeders die alles eten.

Goed om te weten: mocht je kind een koemelkallergie hebben, dan is de kans groot dat je kind ook geen melk van andere dieren kan verdragen. Neem contact op met de huisarts als je vermoedt dat je baby allergisch is voor koemelk. De dokter kan je doorverwijzen naar een diëtist.

Lees ook: Mijn baby heeft koemelkallergie, wat nu?

Lees verder onder de advertentie

Bron: Gezondheidsraad, Voedingscentrum