Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
vrouw voelt aan buik en is schijnzwanger

Schijnzwanger: wel symptomen, maar geen baby

Alle zwangerschapssymptomen zijn er. Je bent overtijd, je borsten zijn gevoeliger en zelfs je buik lijkt dikker. Toch toont een zwangerschapstest aan dat er geen sprake is van een zwangerschap. Je blijkt schijnzwanger. Wat is een schijnzwangerschap precies en hoe herken je het?

In samenwerking met expert

Claire Stramrood

Gynaecoloog

Wat is schijnzwanger?

Bij een schijnzwangerschap (pseudocyesis) voelt het alsof je zwanger bent, maar dat ís niet zo. Dat kan puur psychisch zijn, maar het kan zich ook fysiek uiten. Misschien zijn alle zwangerschapssymptomen er, je lichaam ‘denkt’ dan als het ware dat het zwanger is. Je menstruatie blijft uit, je bent misselijk en je buik wordt groter. Maar er groeit geen kindje in je buik. Zelfs zonder deze lichamelijke symptomen zijn sommige vrouwen ervan overtuigd dat ze een kind verwachten. Een schijnzwangerschap kan voorkomen bij vrouwen die heel graag zwanger willen worden, maar ook bij vrouwen die dat juist niet willen. Naast mensen kunnen ook dieren (zoals honden, katten en konijnen) schijnzwanger zijn. En in zeldzame gevallen kunnen zelfs mannen er last van hebben als hun vrouw zwanger is (dit heet het Couvade-syndroom).

Advertentie

Een schijnzwangerschap is erg vervelend, of je nu wel of niet zwanger wilt worden. De zwangerschapsverschijnselen kunnen allerlei emoties losmaken. Zorgen en angst als je niet zwanger wilt zijn. Of hoop en daarna verdriet als je een sterke kinderwens hebt, maar de zwangerschapstest toch negatief blijkt.

Symptomen van een schijnzwangerschap

Bij een schijnzwangerschap kun je dezelfde verschijnselen krijgen als wanneer je echt zwanger bent. Net als bij een zwangerschap verschilt het per vrouw welke verschijnselen dit zijn. Sommige vrouwen hebben last van alle symptomen, terwijl anderen er maar een paar merken. Meestal begint de gedachte dat je zwanger bent bij het uitblijven van je menstruatie: je bent overtijd. Of je menstruatie was al een tijdje onregelmatig. Andere symptomen die je kunt krijgen bij een schijnzwangerschap zijn:

  • Misselijkheid en/of overgeven
  • Verbeterde reukzin
  • Eetbuien en zin in ander eten dan je gewend bent
  • Groeiende buik / gewichtstoename
  • Onverklaarbare vermoeidheid
  • Emotioneel instabiel
  • Gevoelige en veranderende borsten
  • Veranderende huid
  • Meer vaginale afscheiding
  • Duizeligheid
  • Verhoogde temperatuur en/of hartslag
  • Hoofdpijn
  • Opgeblazen gevoel

Als je een paar van deze zwangerschapssymptomen hebt, wil dat niet gelijk zeggen dat je schijnzwanger (of echt zwanger) bent. Ze kunnen ook een heel andere oorzaak hebben..

Wat is de oorzaak?

Een duidelijke oorzaak van schijnzwangerschap is er niet. Het vermoeden is dat het vaak psychosomatisch is. Dat betekent dat je zó graag zwanger wilt worden, dat je hersenen hormonale veranderingen op gang brengen. Zo kun je alle verschijnselen krijgen die bij een zwangerschap horen, zonder zwanger te zijn. Ook het tegenovergestelde van een kinderwens kan een oorzaak zijn: sommige vrouwen zijn zo bang om zwanger te raken, dat ze de symptomen ervan gaan merken. Soms speelt een heftige of traumatische ervaring mee. Bij ongeveer een op de zes vrouwen blijkt er een medische reden te zijn voor de zwangerschapssymptomen: bijvoorbeeld verstopping (obstipatie), een eierstok die vergroot is (cyste) of afwijkende hormoonwaarden.

Advertentie

Schijnzwangerschap vs. ‘windei’

Sommige mensen verwarren een schijnzwangerschap met een ‘windei’, maar dit is niet hetzelfde. Bij een windei is er wel sprake van een zwangerschap. De term ‘windei’ (of ‘lege vruchtzak’) wordt soms ten onrechte gebruikt als op de echo wel een vruchtzak te zien is, maar geen vruchtje. Dat betekent niet dat er geen vruchtje is, maar dat het al in een vroeg stadium is gestopt met groeien. De zwangerschap eindigt dan in een miskraam.

Wat doen bij schijnzwangerschap?

Als je denkt dat je zwanger of schijnzwanger bent, is het belangrijk om een zwangerschapstest te doen. Blijkt daaruit dat je niet zwanger bent, dan verdwijnen de zwangerschapsverschijnselen die je ervaart meestal vanzelf. Een schijnzwangerschap duurt vaak niet langer dan twee weken. Blijf je klachten houden, dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan om medische of psychische oorzaken van de symptomen uit te sluiten.

Bronnen: Gezondheidsplein, Gynandco.be.nl

Claire Stramrood

Gynaecoloog

Claire is gynaecoloog en eigenaar van Beval Beter. Zij is gespecialiseerd in psychische klachten rondom de zwangerschap. In haar werk in het ziekenhuis begeleidt Claire vooral vrouwen met gecompliceerde zwangerschappen en bevallingen. Vanuit Beval Beter geeft Claire onderwijs en geaccrediteerde nascholingen aan zorgverleners over (preventie van) traumatische bevallingservaringen en PTSS na de bevalling. Claire was o.a. voorzitter van de commissies die de landelijke richtlijn Bevallingsgerelateerde PTSS en de Keuzekaart nare bevalling schreven.

Claire heeft een missie: een positieve bevallingservaring voor elke vrouw, ongeacht hoe haar bevalling verloopt. Hierbij staan autonomie en regie van de barende vrouw centraal. Onmisbaar is dan een Geboorteplan dat focust op hoe jij als zwangere vrouw graag begeleid en ondersteund wil worden, wat je nodig hebt voor veiligheid en vertrouwen, én wat gebruikt kan worden bij thuis- en ziekenhuisbevallingen.

Meer informatie:
Beval Beter
Jouw geboorteplan
Richtlijn bevallingsgerelateerde PTSS
Keuzekaart Nare bevallingservaring

Instagram @bevalbeter
Facebook
LinkedIn

Onderzoeken: Meer dan 30 wetenschappelijke publicaties, je kunt ze hier per onderwerp lezen.

Publicaties:
Volkskrant: Nederlands onderzoek wijst uit: communicatie cruciaal bij bevalling
Viva Mama: De zin en onzin van het bevalplan
NRC: Er was eens een droombevalling
Volkskrant: Een oerbevalling lijkt mooi op Instagram
AD: traumatische bevalling
NU.nl: PTSS na de bevalling
DOQ: EMDR helpt bij PTSS en angst gerelateerd aan bevalling
Vakblad Vroeg: Trauma vergt gerichte aandacht tijdens zwangerschap
Psychologie Magazine: 1 op de 10 vrouwen ervaart een bevalling als traumatisch
Nataal: Hoe praat jij bij een bevalling
Parool: #genoeggezwegen over de geboortezorg
RTL Nieuws: Met een Doula beval je niet in je eentje
Kiind: wees niet beleefd tijdens je bevalling
Women INC: Ouders in dienst
Volkskrant: Bevalling kan tot trauma leiden
1 Vandaag: PTSS na de bevalling
RTL Nieuws: PTSS na de bevalling

Awards:
Hector Treub prijs, wordt eens in de 2-4 jaar uitgereikt aan iemand die door zijn of haar werk een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de psychosociale gynaecologie en/of verloskunde.

Podcasts:
Ouders van Nu: geen roze wolk
Verloskees: heftige bevallingen: geen roze wolk
Positief bevallen: voorkomen van een traumatische bevallingservaring: geen roze wolk

Redactioneel – offer – Houten speelgoed: mooi en duurzaam!

HEMA

Houten speelgoed: mooi en duurzaam!

Vanaf € 1
Shop nu