Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Schijnzwanger: wel symptomen, maar geen baby

Alle zwangerschapssymptomen zijn er. Je bent overtijd, je borsten zijn gevoeliger en zelfs je buik lijkt dikker. Toch toont een zwangerschapstest aan dat er geen sprake is van een zwangerschap. Je blijkt schijnzwanger. Wat is een schijnzwangerschap precies en hoe herken je het?

Advertentie

Wat is schijnzwanger?

Bij een schijnzwangerschap (pseudocyesis) lijkt het alsof je zwanger bent, maar dat ís niet zo. Dat kan puur psychisch zijn, maar het kan zich ook fysiek uiten. Misschien zijn alle zwangerschapssymptomen er, je lichaam ‘denkt’ dan als het ware dat het zwanger is. Je menstruatie blijft uit, je bent misselijk en je buik wordt groter. Maar er groeit geen kindje in je buik. Een schijnzwangerschap kan voorkomen bij vrouwen die heel graag zwanger willen worden, maar ook bij vrouwen die dat juist niet willen. Naast de mens kunnen ook dieren (zoals honden, katten en konijnen) schijnzwanger zijn. En in zeldzame gevallen kunnen zelfs mannen er last van hebben.

Een schijnzwangerschap is erg vervelend, of je nu wel of niet zwanger wilt worden. Je hebt namelijk wel last van alle nadelen van een zwangerschap. Daarnaast kan het veel emoties bij je losmaken. Doe daarom altijd een zwangerschapstest als je denkt dat je misschien zwanger bent.

Symptomen van een schijnzwangerschap

Bij een schijnzwangerschap kun je dezelfde verschijnselen krijgen als wanneer je echt zwanger bent. Ook hierbij geldt dat dit erg kan verschillen. Sommige vrouwen hebben last van alle symptomen, terwijl anderen er slechts enkele hebben. Meestal begint de gedachte dat je zwanger bent bij het uitblijven van je menstruatie. Andere symptomen waar je last van kunt krijgen:

 • Overtijd zijn
 • Misselijkheid en/of overgeven
 • Verbeterde reukzin
 • Eetbuien en zin in ander eten
 • Groeiende buik / gewichtstoename
 • Onverklaarbare vermoeidheid
 • Emotioneel instabiel
 • Gevoelige en veranderende borsten
 • Veranderende huid
 • Meer vaginale afscheiding
 • Duizeligheid
 • Verhoogde temperatuur en/of hartslag
 • Hoofdpijn
 • Opgeblazen gevoel

Als je enkele van deze zwangerschapssymptomen hebt wil dat niet gelijk zeggen dat je (schijn)zwanger bent. Ze kunnen ook een hele andere reden hebben.

Advertentie

Wat is de oorzaak?

Een duidelijk oorzaak van schijnzwangerschap is er niet, maar het vermoeden is dat het begint in de hersenen. Misschien wil je zó graag zwanger worden dat je gaat geloven dat het echt zo is. Daar kan je lichaam weer op reageren door hormonen (oestrogeen en prolactine) aan te maken. Zo kun je alle verschijnselen krijgen die bij een zwangerschap horen, zonder zwanger te zijn. Soms heeft een schijnzwangerschap alleen te maken met een intense kinderwens, maar ook een heftige ervaring zoals een miskraam kan meespelen. Andersom kan ook. Sommige vrouwen zijn zo bang om zwanger te raken dat ze de symptomen ervan gaan zien.

De Universiteit van Londen toonde aan dat mannen zwangerschapssymptomen kunnen krijgen als hun vrouw zwanger is. Ze krijgen bijvoorbeeld last van eetbuien, misselijkheid of moeheid. Dit wordt ook wel het Couvade-Syndroom genoemd.

Wat doen bij schijnzwangerschap?

Het belangrijkste bij een schijnzwangerschap is het doen van een zwangerschapstest. Als een vrouw weet dat ze niet zwanger is verdwijnen de kwaaltjes meestal vanzelf. Een schijnzwangerschap duurt vaak niet langer dan twee weken. Als je klachten blijft houden is het verstandig naar de huisarts te gaan, want misschien hebben ze toch een andere oorzaak.

Schijnzwangerschappen komen tegenwoordig een stuk minder voor dan vroeger. Dat komt mede doordat het nu makkelijk aan te tonen is of iemand zwanger is of niet. Daarnaast voelen vrouwen minder sociale druk om zwanger te worden. Een kinderloos leven is tegenwoordig veel meer geaccepteerd.

Advertentie

Bronnen: Gezondheidsplein, yn & co