Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Zwangerschap symptomen week 3

Symptomen zwangerschap week 3: dit kun je verwachten

Hoewel het nog te vroeg is voor een test, kán het zo zijn dat je zwanger bent. De één merkt daar nog niks van, de ander denkt al wat lichte symptomen zwangerschap week 3 te herkennen. Nieuwsgierig naar die vroege symptomen? Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Advertentie

Symptomen zwangerschap week 3

In week 2 van je cyclus vond je eisprong en daarna de bevruchting plaats. Jouw eicel is nu bevrucht door een zaadcel en die versmelten samen, de bevruchte eicel heet vanaf dat moment ‘zygote’.

Dit celletje bevat nu al alle erfelijke eigenschappen van beide ouders. Na 24 uur gaat de cel zich delen en delen en delen. De ontstane kluwen cellen wordt vervolgens door trilhaartjes naar je baarmoeder geduwd. Het gaat maar om een paar centimeter, maar de bevruchte eicel doet er vijf tot zeven dagen over om zijn eindbestemming te bereiken. Dan nestelt hij in. Vanaf het moment dat de bevruchte eicel is ingenesteld, maakt je lichaam het zwangerschapshormoon hCG aan en juist dat hormoon kan zorgen voor de eerste zwangerschapssymptomen.

Vroege zwangerschapssymptomen

Misselijkheid

Hoewel de meeste vrouwen pas in de weken na een positieve zwangerschapstest last krijgen van misselijkheid, merkt een klein deel dit al vlak na de bevruchting. Dit wordt veroorzaakt door het zwangerschapshormoon hCG, dat je lichaam een seintje geeft dat er sprake is van een zwangerschap.

Zere of gevoelige borsten

Het lastige is dat veel vrouwen vlak voor hun menstruatie ook last hebben van zere of gevoelige borsten. Dus is het nu een zwangerschapssymptoom óf een teken dat je ongesteld wordt? Je kunt het helaas alleen maar afwachten.

Advertentie

Innestelingspijn

Hoewel een bevruchte eicel piepklein is, kun je het innestelen voelen. Innestelingspijn is te vergelijken met menstruatiepijn, maar dan lichter. Belangrijk om te weten: niet iedereen voelt het innestelen. Voel je het wel? Dan houden de lichte krampen vaak een paar dagen aan.

Innestelingsbloeding

Soms gaat de innesteling samen met een lichte bloeding: een innestelingsbloeding. In combinatie met innestelingspijn kan het lijken op een menstruatie, maar bij een innestelingsbloeding verlies je maar weinig en kort wat bloed. Net als bij innestelingspijn geldt ook hiervoor dat lang niet iedereen dit krijgt.

Vermoeidheid

Heb je na een korte wandeling het gevoel dat je een marathon hebt gelopen? Of ben je ’s ochtends niet uit bed te krijgen en kun je op elk moment van de dag wel een powernap doen? Vermoeidheid is een van de eerste symptomen van een zwangerschap. Logisch ook, want ook al heb jij nog geen test gedaan, je lichaam is al op volle kracht aan het werk om je baby te laten groeien.

Bron: Kraamzorg het groene kruis

Advertentie
Redactioneel – Offer – Spelen en ontdekken

Spelen en ontdekken

Het allerleukste peuterspeelgoed
Bekijk hier