Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Adoptieverlof 2022, op hoeveel dagen heb je recht?

Net als na een bevalling heb je bij een adoptie tijd nodig om te wennen aan je nieuwe leven met je kind. Je hebt als kersverse adoptieouder dan ook recht op adoptieverlof. Welke regels gelden er bij adoptieverlof? En hoelang mag je adoptieverlof in 2022 opnemen?

Advertentie

Wat is adoptieverlof?

Als je, nadat je er waarschijnlijk heel lang naar hebt uitgekeken, een kind adopteert, breekt er een bijzondere periode aan. Jullie gaan elkaar leren kennen en wennen aan elkaar en jullie nieuwe leven samen. Het is, net als na een bevalling, fijn als je je volledige aandacht kunt richten op je kind en een band kunt opbouwen. Werk je in loondienst, zit je in de Ziektewet of ontvang je een WW-uitkering, dan heb je recht op zes weken adoptieverlof. Je hebt ook recht op dit verlof als je langere tijd voor een pleegkind gaat zorgen.

Lees ook: Dit zijn de regels voor zwangerschapsverlof

Regels adoptieverlof 2022

Als je een kind adopteert, of dat nu om een binnenlandse adoptie of buitenlandse adoptie gaat of bijvoorbeeld om het kind van je partner, heb je recht op maximaal zes weken adoptieverlof. Heb je een partner? Dan kan ook hij of zij ook zes weken adoptieverlof krijgen.

Er gelden een paar regels voor het opnemen van adoptieverlof:

  • Je kunt adoptieverlof aanvragen op voorwaarde dat de rechtbank de adoptie heeft uitgesproken.
  • Als je meer kinderen tegelijk adopteert, heb je maar één keer recht op adoptieverlof.
  • Je moet het adoptieverlof binnen 26 weken na de officiële adoptiedatum hebben opgenomen. Daarna vervalt het verlof.
  • Het verlof mag vanaf 4 weken voor de komst van het kind ingaan. Het duurt dan tot uiterlijk 22 weken daarna.

Adoptieverlof opnemen: in één keer of gespreid

Als je in loondienst werkt, kun je bij je werkgever op twee manieren verlof opnemen:

Advertentie
  • Zes aaneengesloten weken, binnen 26 weken na de officiële adoptiedatum.
  • Verspreid over 26 weken na de adoptiedatum.
  • Jij en je partner krijgen allebei adoptieverlof (als jullie allebei in loondienst werken), maar hoeven dit niet tegelijk op te nemen.

Krijg je een uitkering, dan krijg je zes aangesloten weken verlof.

Lees ook: Welke soorten adoptie zijn er?

Adoptieverlof voor pleegouders

Adopteer je geen kind, maar krijg je voor langere tijd een pleegkind in huis? Ook dan heb je recht op adoptieverlof, alleen wordt dit pleegzorgverlof genoemd. Het kind moet dan wel bij je in huis wonen en zijn ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie. Daarnaast moet er een pleegcontract zijn, zoals bijvoorbeeld de officiële papieren van het bureau dat pleegkinderen plaatst.

Meer weten? Alles over pleegouder worden

Salaris tijdens adoptieverlof

Tijdens het adoptieverlof krijg je net als bij regulier zwangerschapsverlof een uitkering van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). Deze uitkering is normaliter gelijk aan de hoogte van je salaris. Tijdens het verlof bouw je gewoon vakantiedagen op, maar tijdens ziekte loopt het verlof gewoon door. Werk je als zelfstandige? Dan heb je helaas geen recht op adoptieverlof.

Werkloos of in de Ziektewet?

Ook als je momenteel een WW-uitkering ontvangt of in de Ziektewet zit, heb je recht op adoptieverlof. Zit je in de Ziektewet, dan heb je recht op een uitkering van 100 procent van je laatst verdiende loon. Voor een WW-uitkering geldt een uitkering van 70 procent van het laatst verdiende loon. Bovendien ben je voor de periode van zes weken vrijgesteld van de sollicitatieplicht, zodat je je aandacht volledig aan je kind kunt besteden.

Advertentie

Adoptieverlof en -uitkering aanvragen

Werk je in loondienst? Dan vraagt je werkgever de adoptie-uitkering of pleegzorguitkering voor je aan bij het UWV. Heb je een WW-uitkering, ziektewetuitkering of een loongerelateerde WGA-uitkering, dan moet je dit zelf doen. Let op, minimaal drie weken voor de adoptiedatum moeten de papieren zijn ingevuld. Alleen als de datum pas vlak van tevoren bekend is, kun je het korter van tevoren melden.

Voor de aanvraag van het verlof zijn officiële documenten nodig, waaruit daadwerkelijk blijkt dat je een kind adopteert. Voorbeelden hiervan zijn:

  • een verklaring van de bemiddelingsorganisatie
  • een uittreksel uit het bevolkingsregister
  • een verklaring van de Vreemdelingenpolitie

Tijdelijk minder werken?

Na de adoptie kun je als kersverse ouder de behoefte hebben om tijdelijk minder te gaan werken. Je kunt dan ouderschapsverlof opnemen. Hoeveel uur ouderschapsverlof je mag opnemen en of je salaris (deels) wordt doorbetaald, is afhankelijk van je contract en je CAO.

Per 2 augustus 2022 krijgen ouders die in loondienst werken de eerste negen weken ouderschapsverlof deels doorbetaald door de overheid, mits ze dit opnemen in het eerste levensjaar van het kind. Voor adoptie- of pleegouders van kinderen onder de acht jaar is dit ook mogelijk in het eerste jaar na de officiële adoptie of plaatsing.

Lees ook: Zo werkt ouderschapsverlof

Bron: Rijksoverheid.nl

Redactioneel – Offer- Kinderfiets

Kinderfiets

De prachtige Volare Melody fietsenreeks is van superieure kwaliteit
Shop nu